Lexus LS400 1998r coś z zapłonem

Problemy z silnikami dotyczące modelu LS

Lexus LS400 1998r coś z zapłonem

Postprzez felo20 » 12 kwi 2015, o 12:14

Witam.
Posiadam w/w auto bez LPG, Przebieg 350 tys km. Po podłączeniu do komputera przez OBD II błędów brak.
Mój problem:

Od czasu do czasu jak uruchamiam auto dzieje się tak: auto zapala na 3 sekundy chodzi nie na wszystkie cylindry ,obroty spadają i gaśnie.
Później muszę kręcić ( rozrusznik chodzi szybko- nowy akumulator) 3-5 razy i wciskać gaz do polowy żeby zaskoczył. Jak już zaskoczy chodzi pięknie, jeździ pięknie.

Zdażyło się również wcześniej. Po pracy wsiadłem do auta zapaliłem ,wszystko idealnie, zrobiłem pół kilometra i zaczął przerywać( nie pracował już na wszystkich celindrach )
obroty spadały i zgasł. Znów musiałem kręcić kilka razy żeby zaskoczył. Jak zapalił już wszystko było idealnie.

Trzeci przypadek . Przejechałem 30 km auto rozgrzane. Dohamowuje ze 100km/h do zera żeby zmienić pas ruchu, Obroty spadają przestaje pracować na wszystkie cylindry i gaśnie.
Znowu muszę robić to samo co opisałem wyżej. Zapala i jadę już normalnie.

Myślałem że to świece, po wymianie takie same objawy jak na starych. Po środku auta mam dziurawe rury wydechowe lewą i prawą, będzie to pospawane w przeciągu 2 tygodni. Jest to odległość dosyć daleka od sond Lambda. Mam pękniętą również rurę od powietrza w tym miejscu mniej więcej co zielona strzałka (Dołączam przykładowe zdjęcie.) jest to zalepione ale nie wiem czy idealnie bo takie kupiłem auto. Czy może to być lewe powietrze?
Nie jestem mechanikiem . Moim zdaniem to wygląda to jak by paliwo nie dochodziło, może zawory...
Jeżeli ktoś się spotkał z takimi objawami to proszę o pomoc w naprowadzeniu co to może być. Z auta jestem zadowolony tylko muszę wyeliminować tą usterkę.
Pozdrawiam.
1.jpg
(132.62 KiB) Pobrane 375 razy
Avatar użytkownika
felo20
Lex user
 
Posty: 48
Dołączył(a): 1 cze 2014, o 10:17
Model Lexusa: ucf 20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mińsk

Re: Lexus LS400 1998r coś z zapłonem

Postprzez felo20 » 4 maja 2015, o 10:18

Problem został rozwiązany. :biggrin2:
Została wyczyszczona przepustnica, przy okazji wymieniona uszczelka , odpowietrznik pokrywy zaworów oraz przeczyszczony Mass Air Flow (MAF).
Prawdopodobnie przepustnica na wolnych obrotach podawała za mało powietrza dlatego silnik przestawał pracować na wszystkie cylindry i gasł.
Avatar użytkownika
felo20
Lex user
 
Posty: 48
Dołączył(a): 1 cze 2014, o 10:17
Model Lexusa: ucf 20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mińsk

Re: Lexus LS400 1998r coś z zapłonem

Postprzez tofex » 4 maja 2015, o 13:29

Dokładnie, to przepustnica. Miałem swego czasu taki sam problem.
tofex
Lex user
 
Posty: 144
Dołączył(a): 8 lis 2011, o 08:24
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin


Powrót do LS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość