LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Problemy z silnikami dotyczące modelu LS

LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez grzesiekm » 1 maja 2016, o 21:35

Witam wszystkich. Posiadam LS400 z 93 roku i tak jak w temacie po rozgrzaniu silnika tzn po około 20 minutach jazdy ze stałą prędkością zaczyna strasznie szarpać silnikiem- tak jakby brakowało paliwa. Dodam że po dłuższej trasie pojawia się problem z obrotami silnika ,np. przy dojeżdżaniu do świateł i zatrzymaniu się obroty spadają do ok 1100 a po kilku sekundach spadają do prawidłowych .Świece przewody palce kopułki nowe. Czy ktoś mógłby coś mi podpowiedzieć w tym temacie? Czy te dwa problemy mogą mieć ze sobą coś wspólnego?
Pozdrawiam wszystkich Grzesiek.
grzesiekm
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 kwi 2016, o 21:27
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez sebek8888 » 3 maja 2016, o 10:20

Sprawdzales czy sa jakies bledy? Resetowales komputer?
sebek8888
Lex Driver
 
Posty: 315
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 14:36
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zyrardów

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez addzik » 3 maja 2016, o 12:33

Proponuje zajrzeć do przepustnicy. Albo na obwodzie samej tarczy będzie zgromadzony nagar albo na obejsciu powietrza. Nie wiem jak to wygląda dokładnie w pierwszej generacji. Prawdopodobnie masz dwie przepustnice, z tego ta druga będzie zabrudzona.
Mój drugi strzał to wylany kondensator na płycie ECU, czego nie życzę.
Avatar użytkownika
addzik
Moderator
 
Posty: 228
Dołączył(a): 22 lis 2014, o 18:02
Model Lexusa: Ls400, RX300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez grzesiekm » 3 maja 2016, o 16:55

Witam . Dzięki za podpowiedzi - błędy sprawdzałem i nic nie pokazuje. Co do przepustnicy to też to mam to na uwadze.
A czy nieszczelny wydech może mieć coś z tym wspólnego? Gdzieś tu na forum wyczytałem coś takiego.
Pozdrawiam
grzesiekm
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 kwi 2016, o 21:27
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez addzik » 3 maja 2016, o 17:15

Takie objawy tylko przed pierwszą sonda, a i tak pewien nie jestem. Nie wiem jak w tej okolicy mógłbyś mieć nieszczelnosc... Poza tym dziura w wydechu dalaby odczuwalne sygnały dźwiękowe.
Zwykle zapchane kanaliki obejścia przepustnicy po zagrzaniu zatykaja się całkowicie poprzez podgrzana na trasie sadz.
Natomiast jak mówię, na Lexus Club był jeden wątek, w którym gość z Japonii rozprawial o wylewajacych się kondensatorach na emc. Ktoś to lutowal odpowiednimi capacitorami i problem ustepowal. Przy czym najczęściej występowało to w rocznikach 95-97, podobno...
Pierwsze demontuj przepustnice albo kup chociaż throttle cleanera i zaaplikuj.
Avatar użytkownika
addzik
Moderator
 
Posty: 228
Dołączył(a): 22 lis 2014, o 18:02
Model Lexusa: Ls400, RX300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez grzesiekm » 3 maja 2016, o 18:08

Ok. Jutro zabieram się za przepustnicę. Dziękuję za podpowiedź . Dam znać po wszystkim.
grzesiekm
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 kwi 2016, o 21:27
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez sebek8888 » 3 maja 2016, o 18:40

Ale jesli chodzi o zbyt wysokie obroty jednak proponuje sprawdzic przeplywke i zresetowac kompa. U mnie pomoglo.
sebek8888
Lex Driver
 
Posty: 315
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 14:36
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zyrardów

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez grzesiekm » 5 maja 2016, o 20:56

Witam ponownie. Przepustnica wyczyszczona -obroty super tak jak powinno być ale szarpanie zostało. Po rozgrzaniu tak po ok.20 minutach jazdy zaczyna szarpać. Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam
grzesiekm
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 kwi 2016, o 21:27
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez addzik » 5 maja 2016, o 21:51

Jeśli masz kogoś w okolicy z ucf10 spróbuj przepiac ECU i zobacz co dalej.

Jesteś pewien, że porządnie wyczysciles przepustnice i czujnik położenia przepustnicy?
Adaptacja była?
Avatar użytkownika
addzik
Moderator
 
Posty: 228
Dołączył(a): 22 lis 2014, o 18:02
Model Lexusa: Ls400, RX300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Re: LS400 MK1 Szarpanie przy jeździe ze stałą prędkością

Postprzez grzesiekm » 5 maja 2016, o 22:20

Nie robiłem tego dosłownie sam. Mam zaprzyjaźnionego mechanika który to robił . Twierdzi że zrobił to bardzo dokładnie i faktycznie była bardzo zabrudzona. Co do samego czujnika ani adaptacji nie wiem. A jak miała by ta adaptacja wyglądać? Muszę przyznać że jestem zielony w tym temacie.
grzesiekm
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 22 kwi 2016, o 21:27
Model Lexusa: LS400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Następna strona

Powrót do LS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość