wodnik57 napisał(a):Wczoraj pojeździłem trochę m.in. żeby umówić sie na przegląd układu chłodzenia. I samochód pozostawiony na parkingu z włączoną łagodnie klimą się nie przegrzewa. Prawy wentylator załącza się po dłyższej chwili od włączenia klimy. Lewy nie uruchomił się podczas postoju natomiast gdy zatrzymałem się później po 5-10 minutach jazdy to stwierdziłem, ze obydwa wentylatory kręcą. Udało mi sie znowu niestety podwyższyć temperaturę silnika po pozostawieniu skrzyni w pozycji N. Temperatura poszła w góre pomimo włączonej klimy. Ruszyłem i po 2 minutach jazdy wszystko wróciło do normy. Stąd miałem niejasne przeczucie, że coś nie gra z tym Neutralem. Nigdy wcześniej tego nie robiłem (przełączanie na N) i też nigdy nie miałem takich problemów. Opinia Onefifty by tu sie zgadzała i gdy się potwierdzi , bo pojdę sprawdzić czujniki jako, że wentylatory są sprawne , byłoby to najlepsze i najtańsze rozwiązanie.
Do Owczara: jeżdżę z klimą zawsze gdy jest to potrzebne, w tym przypadku motor się zagrzał pomimo działającej klimy. Zacytowałem radę mechanika, do którego zadzwoniłem z autostrady, a który doradził, żeby jechać bez wyłączania klimy nawet przy spadku temperatury, żeby podtrzymać działanie wentylatorów. W weeknd zamierzam przejechać około 1000 km , myślę, że będzie dość ciepło i w poniedziałek samochód odstawiam na testy. Nie mam tu serwisu lexa , ale BOSH powinien ogarnąć temat
owczar napisał(a):Zakładam że o ls430. Z tego co wnioskuję to wentylatory bez klimy się nie włączają. Dlatego sprawdziłbym czujnik temperatury.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości