Witam. Posiadam lexusa is 220d z roku 2007 i mam taki oto problem.
Jadąc na 6 biegu pomiędzy obrotami 2100 -2250 występuje buczenie i drgania. Występują one TYLKO na tym biegu i przy tych obrotach. Na innych biegach przy podobnych prędkościach/obrotach jest cisza.
Ciężko mi określić skąd dochodzi dźwięk ale wydaje mi się że bardziej z przodu pojazdu.
Co może być przyczyną? Wał? Koszyczek skrzyni biegów? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało mu rozwiązać
Ponadto mam też wrażenie, że samochód pracuje dużo głośniej na bardzo niskich obrotach (na każdym z biegów) w porównaniu do innych samochodów którymi jeździłem.
[IS 220D] buczenie/drgania na 6 biegu
- tadel
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is220d
-
- Lex user
- Model Lexusa: is 220d
Re: [IS 220D] buczenie/drgania na 6 biegu
Hej,
Mam podobne doswiadczenia w swoim Lexie(2008r 173tys przebiegu). U mnie drgania\buczenie na 6 biegu wystepuja w przedziale 1800-2100 podobno ten typ tak ma. Na pozostalych biegach wszystko ok. Na poczatku myslalem ze jest to pierwszy objaw padajacej dwumasy - lecz z info ktore otrzymalem od forumowiczow wynika ze ten typ tak ma... Jesli chodzi o jazde na niskich obrotach tez mam wrazenie ze chodzi ciut za glosno. Na 4 biegu majac 2100 obrotow wydobywa sie taki dziwny dzwiek ciezko mi go okreslic ale jest dosc uciazliwy... masz podobnie?
Mam podobne doswiadczenia w swoim Lexie(2008r 173tys przebiegu). U mnie drgania\buczenie na 6 biegu wystepuja w przedziale 1800-2100 podobno ten typ tak ma. Na pozostalych biegach wszystko ok. Na poczatku myslalem ze jest to pierwszy objaw padajacej dwumasy - lecz z info ktore otrzymalem od forumowiczow wynika ze ten typ tak ma... Jesli chodzi o jazde na niskich obrotach tez mam wrazenie ze chodzi ciut za glosno. Na 4 biegu majac 2100 obrotow wydobywa sie taki dziwny dzwiek ciezko mi go okreslic ale jest dosc uciazliwy... masz podobnie?
- tadel
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is220d
Przy takich obrotach na 4 biegu jest cisza. Jeżeli nie schodzę niżej 1800 to na wszystkich jest cichutko (poza tym zakresem podawanym wcześniej na 6 biegu)
Chciałbym się tego pozbyć, bo przy sprzedaży auta może to odstraszyć kupca (mimo że własnie wiele osób z tym jeździ non stop i nic się nie dzieje)
Chciałbym się tego pozbyć, bo przy sprzedaży auta może to odstraszyć kupca (mimo że własnie wiele osób z tym jeździ non stop i nic się nie dzieje)
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 220D
Ten typ tak ma. W wersjach AEFLYW (z długą skrzynią) efekt jest ponoć bardziej odczuwalny. Co zresztą nie dziwi bo żeby utrzymać prędkość potrzeba więcej momentu, a więc i gazu. Poza tym producent dla optymalnego zużycia paliwa (i zapewne wrażeń z jazdy) zaleca 6 bieg w tych wersjach dopiero od 120 km/h wzwyż. Ja mam wersję AEFSYW po lifcie i buczenie na 6-stce występuje zasadniczo poniżej 1800-1900 RPM (poniżej ok. 100 km/h). Ale jak depnę do dechy to trochę rezonuje tak do 2500 RPM. Ja się przyzwyczaiłem.
Osobiście problemu nie zauważam bo po autostradach śmigam ca. 160 km/h, a na nie autostradach i tak jadę na 5 biegu. Rozwiązanie jest więc proste... Jeździć szybciej
Osobiście problemu nie zauważam bo po autostradach śmigam ca. 160 km/h, a na nie autostradach i tak jadę na 5 biegu. Rozwiązanie jest więc proste... Jeździć szybciej

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is220
Niestety skrzynia ta została zaprojektowana przez AISIN-a do mocniejszych silników benzynowych z tylnym napędem i niestety kiepsko radzi sobie sobie po adaptacji przez Toyotę do diesla.tadel wrote:Witam. Posiadam lexusa is 220d z roku 2007 i mam taki oto problem.
Jadąc na 6 biegu pomiędzy obrotami 2100 -2250 występuje buczenie i drgania. Występują one TYLKO na tym biegu i przy tych obrotach. Na innych biegach przy podobnych prędkościach/obrotach jest cisza.
Ciężko mi określić skąd dochodzi dźwięk ale wydaje mi się że bardziej z przodu pojazdu.
Co może być przyczyną? Wał? Koszyczek skrzyni biegów? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i udało mu rozwiązać
Ponadto mam też wrażenie, że samochód pracuje dużo głośniej na bardzo niskich obrotach (na każdym z biegów) w porównaniu do innych samochodów którymi jeździłem.
Nie ma znaczenia jaką wersję dyfra posiadasz Lux czy Sport, skrzynia przenosi rezonans na karoserię przy niskich prędkościach obrotowych na 6 biegu.
- darocar
- Nowy lex user
Witam. Jetem posiadaczem is 220d 2006r 170 tyś km przebiegu. Od samego początku zauważyłem problem za skrzynia biegów - 5 i 6 bieg podczas przyspieszania słychać buczenie i dziwne hałasowanie - dzieje się to po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów jak się olej rozgrzeje - na zimnym tego nie ma. Po przejechaniu 300 kilometrów zaczyna być słychać jakieś łożysko w skrzyni ( słychać na 5 i 6 biegu ) prędkość 110 - 130 km/h . na drugi dzień jak ostygnie jest ok do momentu rozgrzania. Czytałem trochę o tej skrzyni ra63 podobno ten typ tak ma - ale ja nie jestem do końca tak przekonany. Jestem nowym użytkownikiem - tak więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle napisałem lub nie w tym miejscu co nie trzeba.
- darocar
- Nowy lex user
Witam. Założyłem skrzynie o is 200d z 2012r do is 220d z 2006r - skrzynia pasuje bez problemu tylko musi być w komplecie łącznik pomiędzy skrzynią a lewarkiem od tej samej skrzyni - wybierak w skrzyni wysunięty jest o 0,5 cm i dołożony ciężarek - Łącznik jest krótszy 200d niż w 220d o 0,5 cm. Różnica w jeździe poprawiona o 100% - cisza aż miło jechać.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Civic 2.2
Daro dzięki za maila i dzięki za fajna informacje
Może i też się kiedyś skuszę na tą skrzynie sportową
ale póki co wrzucam poli w zawieszenie.

https://www.facebook.com/groups/lexuspolska