Od ponad roku planuję zakup Lexusa GS 300 II generacji. Sporo naczytałem się na temat tego samochodu i prawdę mówiąc, pod moim kontem ma same plusy. Pancerny silnik, bezawaryjny automat, auto dobrze współpracuje z gazem, dużo miejsca, komfort, właśnie tego typu samochód chcę kupić.
Na chwilę obecną mam do dyspozycji około 20 tysięcy złotych + około 2 tysięcy na pakiet startowy (rozrząd, oleje, filtry, płyny).
Jako, że nigdy nie miałem Lexusa ani nawet Toyoty, podobnie nikt ze znajomych, mam do Was kilka pytań:
1) Ile kosztuje ubezpieczenie z 60% zniżki? Jestem klientem PZU.
2) Ile średnio rocznie wydajecie na naprawy/eksploatację swoich 300 II gen.?
3) Jak wygląda sprawa z zawieszeniem na naszych drogach, często trzeba coś robić?
Ewentualnie więcej pytań dopiszę.
Oglądałem na razie jednego, 20 tys zł z 21,5 tys. Niestety od handlarza, ma mało samochodów na placu, praktycznie same Lexusy, kilka IS-ów. Samochód posiada już założoną instalację gazową a to dobrze i źle.
Ogólne wrażenia bardzo dobre choć wiadomo samochód nie jest nowy i do ideału brakuje trochę roboczogodzin i $$$. Praca silnika według mnie nie budzi zastrzeżeń, instalacji gazowej oraz skrzyni biegów. Jazda sama przyjemność.
Podstawowe pytanie czy z 20 tys zł. z gazem od handlarza za GS 300 II gen. to cen w miarę akceptowalna czy "za tanio" i lepiej poczekać (choć już mam dość czekania), aż trafi się coś lepszego? Szkoda, że tak mało jest tych samochodów na sprzedaż...
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie

Na koniec ostatnie pytanie, jak wygląda sprawa zakupu samochodu, ile kosztuje usługa kogoś kto ma pojęcie i jest wstanie dokładnie obejrzeć samochód z zewnątrz i podczas jazdy żeby zminimalizować ryzyko kupna kota w worku, do tego stacja diagnostyczna itd.