Cześć, jeździłem dzisiaj (rozważam kupno) i mam kilka pytań. Nie wertowałem skrupulatnie forum, więc przepraszam, jeśli pytania były często wałkowane, wtedy napiszcie, poszukam. Trochę brak czasu, "jestem" jeszcze w pracy, ale GS mnie intryguje.
1. Czy hamulce są relatywnie słabe? Żeby osiągnąć skuteczne hamowanie musiałem wcisnąć dość mocno hamulec, co w żadnym innym samochodzi mi się nie zdarzało (Honda, Volvo, IS200). Tarcze były sportowe, nawiercane, właściciel twierdzi, że na stockowych było jeszcze gorzej.
2. Czy montaż czujników cofania to dobry pomysł? Jest kamera, ale nauczenie się jak z niej efektywnie korzystać może być mniej efektywne finansowo. Lepsza kamera niż czujniki?
3. AWD jest na pewno bezpieczniejsze od RWD, ale czy różnica jest znacząca w naszym klimacie, np. podczas wyjazdu wyjazd w góry? Wątki z tego forum nie wskazują, żeby było to coś typu "must have".
4. Pedał gazu wydaje się mieć gigantyczny skok, przez co miałem trudność w wyegzekwowaniu kick-downa, powiedziałbym nawet, że mi się nie udało. Porównywałem do IS200, który zrzucał biegi bardziej ochoczo. Brak doświadczenia, zamulony komp czy rzeczywiście skrzynia tak laguje?
5. Da się coś zrobić z tylnym środkowym siedzeniem? Usiadłem, to szorowałem głową sufit (niecałe 175cm).
Jak ja tęsknię to automatu w Lexusie.., ale ten w GS to.. hm.. nie wiem co myśleć.