GS300 mkIII Prins AutoGas

Wybór instalacji, pomoc techniczna, oraz wszystkie informacje związane z zakładaniem LPG do Lexusa GS

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez WojtasIS250 » 13 kwi 2018, o 09:51

olamazur2 napisał(a):Witam
Mam Lexusa GS300 z 2009 roku, przebieg 73 kkm, samochod na bezposrednim wtrysku podobnie jak IS250 i LS460.

Czy ktos na Slasku robi takie instalacje, czy nie ma jeszcze rozwiazan dla Lexusa?

Ogolnie auto nie pali jakis strasznych ilosci paliwa, ale z Lpg moze byc bardzo ekonimiczne, dlatego rozwazam lpg, poza tym badam grunt, bo juz mysle o Ls460, gdzie bez Lpg moze byc ciezko przy dystrubutorze.

Z gory dzieki za odpowiedz.


Przeczytaj chociaz ten temat to wszystkiego sie wdowiesz jak to wyglada. Oczywiscie, ze zakladaja juz dawno lpg ale tylko prins i do IS oraz GS.
Sam jezdze na gazie GSem juz prawie 2,5 roku.
Avatar użytkownika
WojtasIS250
Lex user
 
Posty: 214
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 16:08
Lokalizacja: Cork
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cork

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez Kosternik » 9 sie 2018, o 11:05

Mam od 2 tygodni zamontowanego prinsa w moim GS-ie.
Od tego czasu wskazówka poziomu paliwa oraz wskazania komputera dziwnie działają.
Jeżdżąc na gazie, oczywiście paliwo delikatnie spada. Gdy gaz się kończy i przechodzi na swoją "rezerwę" to wskazówka paliwa UWAGA: podnosi się co najmniej o 2-3 kreski, a komputer nagle pokazuje inne średnie spalanie dużo mniejsze niż przed przełączeniem na rezerwę. Przykładowo pokazuje standardowo 12l/100km a nagle po włączeniu rezerwy w gazie spalanie spadło do 6,5l/100km na wskazaniach komputera.
Czy ktoś miał coś takiego?
Kosternik
Nowy lex user
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 cze 2018, o 12:22
Model Lexusa: awd GS300 mk3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rokietnica

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez cooper69 » 9 sie 2018, o 12:19

Tak to działa bo komputer "głupieje" i stara się podać zużycie paliwa, które mu systemowo nie pasi bo właściwie ma 2 zbiorniki, a zaprogramowany ma tylko ten na benzynę - u mnie też tak mam.
Pamiętaj że tu nie ma osobnych wtrysków do gazu.

Zrobiłem 4000 km do Włoch i z powrotem do 3City i benzyny zużył mi śmiesznie mało czyli 10l.
cooper69
Lex user
 
Posty: 49
Dołączył(a): 16 cze 2018, o 15:49
Model Lexusa: GS 300 Prestige LPG Prins 2008
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3City

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez Kosternik » 9 sie 2018, o 12:34

Dzięki za informację - nie będę męczył instalatora :D
Kosternik
Nowy lex user
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 cze 2018, o 12:22
Model Lexusa: awd GS300 mk3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rokietnica

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez mikigl » 16 sie 2018, o 11:48

Pomęcz.

Mi instalowali w Energy gaz i założyli emulator dzięki któremu wskazówka od paliwa działa poprawnie.

Rezerwa w gazie nie wpływa w żaden sposób na wskaźniki.
mikigl
mikigl
Nowy lex user
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 00:32
Lokalizacja: warszawa
Model Lexusa: GS3000
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez Kosternik » 16 sie 2018, o 12:15

mikigl napisał(a):Pomęcz.

Mi instalowali w Energy gaz i założyli emulator dzięki któremu wskazówka od paliwa działa poprawnie.

Rezerwa w gazie nie wpływa w żaden sposób na wskaźniki.


Właśnie dzwoniłem do siedziby prinsa. I mi ciśnienie podskoczyło bo mi w Swarzędzu zamontowali bez emulatora twierdząc, że jest niepotrzebny.
Dodatkowo nie wiem czy to może być z tym związane, ale auto 3 razy mi zgasło w trakcie jazdy. Raz przy prędkościach autostradowych.

P. S. Chodzi pewnie o emulator paliwa.

Bo bez emulatora wtrysku w VSI 2.0 di to instalacja by zapewne nie chodziła?
Kosternik
Nowy lex user
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 cze 2018, o 12:22
Model Lexusa: awd GS300 mk3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rokietnica

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez mikigl » 16 sie 2018, o 18:45

Z tego co się orientuje to emulator nie wpływa na prace silnika tylko na wskaźniki.

Miasto - 14,5 lpg
Trasa - 11,5 ( raz zszedłem do 10,5)

Noga raczej ciężka.
Na czeskim gazie prawie 2 litry mniej pali niż na polskim.
Paliwo ciężko powiedzieć bo zrobiłem już na baku prawie 20 tysi i połowa dopiero poszła.
mikigl
mikigl
Nowy lex user
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 00:32
Lokalizacja: warszawa
Model Lexusa: GS3000
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez klinikalpg.pl » 17 sie 2018, o 08:00

mikigl napisał(a):Z tego co się orientuje to emulator - WSKAZAŃ POZIOMU BENZYNY ! przyp. klinikaLPG - nie wpływa na prace silnika tylko na wskaźniki.

Zdecydowanie tak. Co ciekawe instrukcja dedykowana instrukcja Prinsa nie przewiduje montażu tego emulatora (może jest jakiś update).

mikigl napisał(a):Paliwo ciężko powiedzieć bo zrobiłem już na baku prawie 20 tysi i połowa dopiero poszła.

To zatankowałbym do pełna w celach poznawczych (albo tego nie robił ) i odświeżył trochę paliwo w zbiorniku..
Benzyna się "starzeje"... także (poza zimą, żeby ew para wodna nie skraplała się na ściankach baku) nie warto jeździć z pełnym zbiornikiem.
klinikalpg.pl
Lex user
 
Posty: 93
Dołączył(a): 28 maja 2017, o 00:00
Model Lexusa: LS400 UCF20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DC|

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez Kosternik » 17 sie 2018, o 08:38

Od prins'a mam taką informację, że w skład tak jakby fabrycznego zestawu VSI-2.0 DI nie wchodzi emulator ciśnienia paliwa (ale przy przy VSI-2.0 już tak) ani emulator wskazań paliwa.
W moim 3GR-FSE - wiadomo jest VSI-2.0 DI a wskazówka poziomu paliwa a to spada po czym przy wejściu na rezerwę gazu podnosi się.
Kosternik
Nowy lex user
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 cze 2018, o 12:22
Model Lexusa: awd GS300 mk3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rokietnica

Re: GS300 mkIII Prins AutoGas

Postprzez WojtasIS250 » 4 wrz 2018, o 17:57

Ja nie mam emulatora i wskazowka paliwa spada tak jak bym jezdzil na benzynie. Ten temat juz wczesniej przerabialismy tak dla jasnosci.
Zauwazylem, ze nie ma reguly kiedy wskazowka sie podnosi do realnego stanu paliwa. Czasem po 200 a czasem po 500km. Ale to ciekawe co mowicie ze sie podnosi kiedy gaz wchodzi na rezerwe. Musze to przyczaic. Czesto mam tak, ze wskazowka paliwa spada calkowicie do zera... juz sie przyzwyczailem. Musialbym tankowac auto do pelna zeby nigdy nie weszla w pole rezerwy ale po co zbedny balast?
Tez osobiscie zauwazylem ze gaz w innych krajach spala sie w nieco mniejszych ilosciach. Bodajze w Niemczech robilem na autobahnie 1l mniej niz na w Polsce. To samo potwierdzam w Czechach.

cooper69 napisał(a):Tak to działa bo komputer "głupieje" i stara się podać zużycie paliwa, które mu systemowo nie pasi bo właściwie ma 2 zbiorniki, a zaprogramowany ma tylko ten na benzynę - u mnie też tak mam.
Pamiętaj że tu nie ma osobnych wtrysków do gazu.

Zrobiłem 4000 km do Włoch i z powrotem do 3City i benzyny zużył mi śmiesznie mało czyli 10l.


Od kiedy nie ma osobnych wtryskow do gazu?
Avatar użytkownika
WojtasIS250
Lex user
 
Posty: 214
Dołączył(a): 14 mar 2015, o 16:08
Lokalizacja: Cork
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cork

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Instalacje Gazowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości