Gaśnie po rozgrzaniu

Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez majunio » 29 sty 2015, o 11:20

Witam mam problem z moim :LEXUS: is 200 od jakiegoś czasu po rozgrzaniu silnika po przejechaniu około 20 - 30 km gasnie, wyskakuje błąd p1300 wyskakuje czek i trc off auto da sie odpalic tylko na 1 sekunde i błedu nie da sie skasować jak ostygnie znowu normalnie odpala, wczoraj byłem u rikiego w krasnystawie zaczęliśmy podstawic wszystko zaczeliśmy od czujnika położenia wału i nic, póżniej wszystkie przekażniki dalej nic z tego, na koniec przełożyliśmy komputer i stacyjke i dalej nic gaśnie nawet chocia żnie ma to nic do znaczenia sterownik abs podstawiliśmy, dodam chociaż nie wiem czy to istotne ze zaczeło sie wszystko jakiś czas po tym jak wymieniłem pompe paliwa bo mi padła i czujnik abs i pierwsza sonde ale pompe już druga włożyłem i dalej nic abs wyłaczałem też nic nie pomogło. Oprocz tego nic nie było majstrowane w autku. Prosze pomóżcie bo juz rece rozkładam.
majunio
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 gru 2014, o 18:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez owczar » 29 sty 2015, o 11:42

Gdybyś wstawił do posta chociaż 4 kropki więcej dużo łatwiej by się to czytało...

p1300 oznacza usterkę obwodu cewki na 1-szym cylindrze.

Czym diagnozowałeś auto? Jeśli czytnikiem OBD to może być za mało- przydałby się TIS techstream.
Tutaj mas procedurę diagnostyczną:
http://lexus.solar3.eu/rm/rm684e/m_di_0114.pdf
owczar
Moderator
 
Posty: 3817
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez majunio » 29 sty 2015, o 11:50

Ale jeżeli to tylko jedna cewka ta pierwsza jest padnieta to bedzie gasł całkowicie? On normalnie nie przerywa moc ma też normalna. Wczoraj był podłączany po przez obd i sprawdzany dwoma programami.
majunio
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 gru 2014, o 18:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez owczar » 29 sty 2015, o 12:06

Dlatego napisałem, że warto byłoby go sprawdzić TIS-em. Przez OBD dostaniesz tylko błąd ogólny p1300. Możliwe, że TIS będzie mógł odczytać więcej. Jakimi programami był sprawdzany?

W pdfie, który podałem wyżej jest bardzo fajna procedura diagnostyczna. Ale w jednym kroku jest potrzebny oscyloskop.

ECU podłączone jest bezpośrednio do fajkocewek. Poza zasilaniem jest tam sprzężenie zwrotne podpięte do pinu IGF w ECU- jeśli ECU wykryje problem z zapłonem zgłosi błąd. Możliwe, że jedna z cewek padła i po rozgrzaniu powoduje zakłócanie obwodu IGF, do którego są zapięte wszystkie cewki. Dlatego ECU może zdążyć złapać tylko błąd na 1 cylindrze, a pozostałe sygnały są już zakłócane i silnik gaśnie.

Zanim rozpoczniesz procedurę z PDF-a, proponuję odłączać sekwencyjnie wtyczki od fajkocewek i sprawdzić czy auto odpali na 5 cylindrach. Odłączasz pierwszą- próba odpalenia, potem podłączasz pierwszą, a odpinasz drugą i znowu próba. Oczywiście próby zrób wtedy gdy auto nie chce odpalić na wszystkich cewkach.
owczar
Moderator
 
Posty: 3817
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez majunio » 29 sty 2015, o 12:28

Zaraz może Riki sie odezwie to napisze jakimi programami sprawdzał,cewek nie podstawialismy bo akurat mu wszystkie poszły ale spróbuje z tym odpalaniem dzis może to akurat to bu juz nie wiele zostało do sprawdzania.
majunio
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 gru 2014, o 18:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez majunio » 5 lut 2015, o 11:50

Spawdzilem cewki przelecialem wszytskie kostki wyczyścilen i nic dalej to samo. Może ktoś ma jakis inny pomysł??
majunio
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 gru 2014, o 18:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez owczar » 5 lut 2015, o 12:03

Przeprowadziłeś procedurę diagnostyczną z załącznika?

Czy zrobiłeś diagnostykę TIS-em? Czy po kasowaniu błędu pojawia się ponownie gdy silnik się nagrzeje?
owczar
Moderator
 
Posty: 3817
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez firlejak » 6 lut 2015, o 11:54

Sprawdź jeszcze raz czujnik położena wału
Avatar użytkownika
firlejak
Lex user
 
Posty: 118
Dołączył(a): 27 sty 2015, o 20:33
Model Lexusa: IS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Firlej

Re: Gaśnie po rozgrzaniu

Postprzez majunio » 1 mar 2015, o 11:03

Witam
To jednak okazała się być cewka ale dopiero po podstawianiu nowej wyszło na jaw :-), ale w końcu problem z głowy.
majunio
Nowy lex user
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 gru 2014, o 18:22
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siemiatycze


Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości