Odpala i od razu gaśnie

Odpala i od razu gaśnie

Postprzez scorpio102 » 17 cze 2015, o 17:15

Dzisiaj spotkala mnie niemila niespodzianka na szczescie w momencie parkowania juz pod domem a mianowicie sytuacja wygladala nastepujaco...Jechalem sobie normalnie wrecz toczylem sie(niewiem czy to moze miec jakies znaczenie moze przypadek) i mialem wlaczona klime a w momecie kiedy ja wylaczylem auto sie przydusilo i zapalil sie check engine i zaczela migac kontrolka TRC a kiedy dojechalem pod dom i parkowalem auto zgaslo calkiem i teraz odpala niby normalnie i po 1s gasnie.Probowalem wciskac gaz ale nawet nie reaguje...ktos mial juz taki przypadek? Co to moze byc?
I jeszcze taka kwestia. Pierwszy moj odruch bylk zeby odlaczyl aku i sprobowac go zresetowac i przy okazji sie kaplem ze klema od "-" byla calkiem luzna wiec sadzilem ze moze to jest przyczyna ale niestety...przymocowalem ja jak trzeba i nadal bez zmian...
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez twiti7 » 17 cze 2015, o 21:08

Podłącz kompa sczytaj błędy nie resetuj bo nie będzie ramek z zapisem parametrów pracy silnika w chwili wystąpienia błędu, a te mogą pomóc w ustaleniu co i jak.
Avatar użytkownika
twiti7
Lex user
 
Posty: 226
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 21:32
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez luki90 » 17 cze 2015, o 21:14

Identycznie miałem jak padła mi cewka, w serwisie powiedzieli ze robiła zwarcie wiec komp gasił silnik.
Avatar użytkownika
luki90
Lex Driver
 
Posty: 312
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 21:23
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez scorpio102 » 18 cze 2015, o 15:10

Mam nadzieje ze u mnie tez tylko to.

A jest mozliwosc zrobienia samodiagnostyki w lexie jak to jest np w hondzie czy tylko kompa trzeba podpinac?
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez scorpio102 » 18 cze 2015, o 22:13

No to po podlaczeniu kompa okazalo sie ze padly 3 cewki.Ale co ciekawe po skasowaniu bledow bylo wszystko ok.Chwile pochodzil , zgasilem, odpalilem i bylo ok.Potem odczekalem 5 min i chcialem ponownie zapalic i juz bylo to samo...Wiec wpadlem na pomysl zeby wziac drugi kluczyk i odziwo na drugim kluczyku odpalil ale swiecily sie znow kontrolki bledu i po 1 min zgasl.Nastepnie wyjalem kluczyk odczekalem chwile wlozylem i znow zapalil i tym razem chodzil ok 3-4 min i dopiero zgasl.To napewno tylko cewki czy moze z immo tez sie cos dzieje?

Ktos mi podpowie ktore to cewki : A1, B2, BC?Bo tak wyskoczylo na kompie
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez luki90 » 19 cze 2015, o 12:15

Mi po sczytaniu błędów wyszło że padły mi wszystkie cewki a trefna była jedna więc od razu mówię nie kupuj 3 cewek tylko sprawdź która/które.
Cewki sprawdzić możesz omomierzem, ale ile omów powinny mieć to już pojęcia nie mam. Musisz poszukać w manualu lexa lub jakimś datasheet cewek.

Wydaje mi się że A1 to będzie ta od skrzyni reszta analogicznie.
Ostatnio edytowano 22 cze 2015, o 10:21 przez luki90, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
luki90
Lex Driver
 
Posty: 312
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 21:23
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez scorpio102 » 19 cze 2015, o 21:17

Wlasnie tak samo pomyslalem i mam cewki wyjete i bede mierzyl tylko niestety dysponuje tylko miernikiem analogicznym ale moze sie uda.Z manuala wyczytalem ze cewka musi miec 25ohm. Ale juz po zapachu czuje ze sa popalone
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez luki90 » 19 cze 2015, o 21:38

scorpio102 napisał(a):Wlasnie tak samo pomyslalem i mam cewki wyjete i bede mierzyl tylko niestety dysponuje tylko miernikiem analogicznym ale moze sie uda.Z manuala wyczytalem ze cewka musi miec 25ohm. Ale juz po zapachu czuje ze sa popalone



Chodzi Ci oczywiście o miernik analogowy ? :wink:
No elektronika lubi sobie śmierdzieć więc to nie musi świadczyć o zwarciu.
Avatar użytkownika
luki90
Lex Driver
 
Posty: 312
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 21:23
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez scorpio102 » 20 cze 2015, o 21:25

Heh nom przejezyczylem sie...Po zmierzeniu wychodzi ze padla cewka 2 i 5 choc pewny nie jestem czy tylko te dwie bo nie mam zaufania do tego miernika dlatego musze zmierzyc jakims konkretnym ale poki co wychodzi ze tylko te dwie maja inna opornosc od pozostalych
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: Odpala i od razu gaśnie

Postprzez luki90 » 22 cze 2015, o 07:32

Te cewki w is'ach ogolnie sa oporne :lol:
Avatar użytkownika
luki90
Lex Driver
 
Posty: 312
Dołączył(a): 10 kwi 2015, o 21:23
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

Następna strona

Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość