Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez mlody » 12 lip 2015, o 00:02

Witam,
Potrzebuję pomocy...nawet pilnie.
Niedawno uderzył we mnie autobus, zarysował mi błotnik i zderzak. Postanowiłem to sobie samemu naprawić. Ściągnąłem koło, odkręciłem błotnik i zderzak, wymontowałem lampę, złożyłem wszystko z powrotem i auto nie odpala. Nie wiem co jest nie tak, nic nie dotykałem innego, tylko lampę i blachę. Co może być przyczyną?
Wcześniej przed rozbiórką auto paliło bez problemu, teraz słyszę jakby rozrusznik chciał kręcić ale tego nie robi. Nie dotykałem przewodów, jedynie co odpiąłem wiązkę od lampy.
Pilnie potrzebuję jakiejś rady, bo utknąłem we Włocławku a jutro powinienem już wracać do Poznania. Auto ma zainstalowaną instalację gazową. Odpalam je na wyłączonej instalacji gazowej i na włączonej, efekt jest ten sam. Po przekręceniu kluczyka palą się wszystkie kontrolki, później zostają tylko check eangin i kontrolka smarowania ( standardowe dwie kontrolki jak przekręci się kluczyk i nie odpali silnika). Podejrzewam, że coś może być z kontrola trakcji, bo jak wciskam przycisk kontroli trakcji (off) to zaczyna szaleć włączać i wyłączać się ikonka.,
Odłączyłem wszystkie przewody od lampy i też nic nie dało, efekt jest taki sam. Odłączyłem czujnik faz rozrządu i też nic się nie stało...bez zmian.
Lampa działa prawidłowo, wszystkie światła świecą jak należy.
miał ktoś coś podobnego? Czy może coś odłączyłem? Jakiś czujnik na kole? Co może być przyczyną?
Proszę pilnie o pomoc.
mlody
Lex user
 
Posty: 124
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez dzida » 12 lip 2015, o 00:10

Strzelam zbieg okoliczności, czyli padnięty akumulator jak rozrusznik nie kręci. Ewentualnie coś z rozrusznikiem idąc dalej(bendiks, przewody, szczotki?)
Odpalałeś z kabli albo na pych aby to zweryfikować?
Avatar użytkownika
dzida
Lex Driver
 
Posty: 526
Dołączył(a): 18 kwi 2015, o 14:13
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez mlody » 12 lip 2015, o 00:16

Padnięty akumulator nie był na początku, teraz go wykończyłem ciągłymi próbami.
Nie wiem sąd ten zbieg okoliczności, bo to nie możliwe, tak samo z siebie by chyba się nie popsuło.
Jest możliwe, że to jakiś czujnik na kole? Jakieś dziwne pstrykanie słychać z tej skrzyneczki z bezpiecznikami.
mlody
Lex user
 
Posty: 124
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez dzida » 12 lip 2015, o 00:27

Akumulator czasem pada bez uprzedzeń. U ojca w 3 letnim Hyundaiu padł oryginał, bo ... nie zamykał go na noc w garażu (większy pobór prądu przy otwarciu). Wcześniej normalnie kręcił i nagle jednego dnia było tylko tykanie i przygasanie podświetlenia zegarów zamiast kręcenia.
Avatar użytkownika
dzida
Lex Driver
 
Posty: 526
Dołączył(a): 18 kwi 2015, o 14:13
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez mlody » 12 lip 2015, o 00:38

Akumulator wymieniałem niedawno. Jutro spróbuje odpalić na kablach, nic innego mi nie przychodzi do głowy teraz. Dzięki za sugestię, może jeszcze jakieś pomysły?
mlody
Lex user
 
Posty: 124
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez szyman_leo » 12 lip 2015, o 01:30

A może powodem jest zadziałanie czujnika uderzeniowego, tu coś o tym znalazłem http://m.autocentrum.pl/technika/jazda-po-wstrzasie/. Nie wiem jak to jest w :LEXUS: rozwiązane, ale zacząłbym od lekkiego resetu, czyli aku na kwadrans odpięty.
Apetyt IS250 Obrazek
Apetyt CT200h Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
szyman_leo
Lex user
 
Posty: 219
Dołączył(a): 24 lut 2015, o 00:28
Model Lexusa: IS250, CT200h
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez mlody » 12 lip 2015, o 01:37

Dzięki, tego też spróbuję, może pomoże drobny restart. Jak będą jakieś jeszcze pomysły to piszcie, będę sprawdzał po kolei.
mlody
Lex user
 
Posty: 124
Dołączył(a): 14 sie 2013, o 11:31
Model Lexusa: IS 200 gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Nie odpala po wymianie błotnika IS 200

Postprzez cdexnh » 12 lip 2015, o 09:26

mlody napisał(a): Jakieś dziwne pstrykanie słychać z tej skrzyneczki z bezpiecznikami.

miałem taki objaw przy padniętym aku ;)
Avatar użytkownika
cdexnh
Lex user
 
Posty: 266
Dołączył(a): 19 cze 2013, o 22:54
Model Lexusa: is200 sc compressor
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow


Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości