[IS200] Problem z akumulatorem

[IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez grucha2666 » 26 lip 2015, o 17:09

Witam wczoraj miałem dziwną sytuację:
Odpalam auto po nocy i zauważyłem lekki lag przy odpaleniu (ciut dużej kręcił) ale zignorowalem to.
Pojechałem do sklepu i zrobilem koło 20 km. Po godzinie lazenia po sklepie wracam odpalam auto i zauważyłem że już naprawdę długo kręci. Zdziwiłem się zgasilem auto odpalam drugi raz a tu wskaźnik napięcia koło 9 i auto ledwo odpala wyjac przy tym....
Samochód działa i wyje. Wskaźnik napięcia koło 9 i lekko spada... Przygazowalem auto to wtedy podnosi się napięcie do koło 12-13 ale jak odpuszczę gaz to spada do 9. Zgasilem auto żeby wyłączyć syrene i już go nie odpaliłem :( napięcie spadło poniżej 9. Auto kręci ale tylko trzeszczy a nie odpala. Przyjechał przyjaciel z kablami podpielismy kable napięcie koło 12-13 odpaliłem bez problemu i jak odlaczylismy kable napięcie było spoko (rosło jak do dawałem gazu na postoju minimum 12) zrobiłem koło 10km wracam pod dom i auto po zgaszeniu znów miało problem z odpaleniem (dłużej kręcił) ale dał radę. Napięcie koło 12 na postoju. Po 5 minutach zgasilem i przekrecam kluczyk tylko żeby zobaczyć napięcie i znów koło 9... Nie odpaliłem bo w poniedziałek chce jechać do mechanika a nie mogłem wtedy dłużej go ładować. Z czym to może być problem akumulator?? Alternator? W godzinę auto się prawie całe rozładowalo a na 100% nie stało na światłach itp... Auto nigdy nie miało problemu z odpaleniem
Please help :)
grucha2666
Lex Driver
 
Posty: 467
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 22:53
Model Lexusa: IS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: [IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez scorpio102 » 26 lip 2015, o 17:25

Raczej alternator...skoro sam piszesz ze po dodaniu gazu napiecie rosnie a ze nie chce odpalic wtedy to normalne bo nie doladowuje akumulatora i na dluzsza mete go zajedziesz ...zapewne jakbys naladowal akumulator to by odpalil bez problemu
Avatar użytkownika
scorpio102
Lex user
 
Posty: 240
Dołączył(a): 18 lis 2014, o 14:21
Lokalizacja: Kalisz/Hannover
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz/Hannover

Re: [IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez grucha2666 » 26 lip 2015, o 19:21

Hmm ja właśnie stawialem na akumulator bo wydawało mi się że alternator ladowal a akumulator nie trzymał napiecia
grucha2666
Lex Driver
 
Posty: 467
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 22:53
Model Lexusa: IS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: [IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez cdexnh » 26 lip 2015, o 22:46

gdyby alternator ładował to na wolnych miałbyś ok 13 a nie 9 obstawiam ze to jego wina
Avatar użytkownika
cdexnh
Lex user
 
Posty: 260
Dołączył(a): 19 cze 2013, o 22:54
Model Lexusa: is200 sc compressor
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow

Re: [IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez dzida » 26 lip 2015, o 22:51

Ja miałem tak, że obroty na luzie spadały mi do 300-500, przygasały światła i spadał wskaźnik do 12V, czyli napięcia akumulatora.
Winą była brudna przepustnica, którą przeczyściłem preparatem w sprayu. Jak Ci nie spada do takich obrotów to winą jest alternator.
Avatar użytkownika
dzida
Lex Driver
 
Posty: 523
Dołączył(a): 18 kwi 2015, o 14:13
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj

Re: [IS200] Problem z akumulatorem

Postprzez grucha2666 » 27 lip 2015, o 09:45

Własnie byłem u mechanika na sprawdzeniu akumulatora i okazało się:
1. Alternator ładuje około 14 V. więc jest na pewno ok.
2. Pobór prądu przy zgaszonym samochodzie, zamkniętym na alarm to około 0,03-0,05 ah.
Diagnoza- akumulator do wymiany. Zaproponowali mi akumulator BOSCH S4 S4027 70 Ah / 630 A LEWY+ S40 270 (ktoś miał do czynienia z takim)?
grucha2666
Lex Driver
 
Posty: 467
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 22:53
Model Lexusa: IS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość