odpala i od razu gaśnie

odpala i od razu gaśnie

Postprzez zico11 » 2 maja 2018, o 16:35

Witam serdecznie
Mam problem z moim silnikiem w czasie jazdy, nagle gaśnie jakby zabrakło mi paliwa, po tym odpala na na sekundę i zaraz gaśnie. Czasami 10 prób i tak cały czas odpalai za chwilę gaśnie. Sprawdzałem awaryjne odpalanie na gazie i to samo. Dzieje to się i na benzynie i na gazie. Po jakimś czasie normalnie odpali i mogę przejechać kilka kilometrów po czym znowu gaśnie w czasie jazdy. Byłem na kompie i mechanik stwierdził, że to wina braku dostatecznego ciśnienia w 1 cylindrze (4bary) i błędy wypadania zapłonów. (Piszę o tym w innym poście). Niby ochronna funkcja kompa po wykryciu błędów. Ale po skasowaniu błędów i dojechaniu do domu dzieje się to samo w momencie gdy komputer nie zanotował jeszcze błędu. Czy ma ktoś pomysł co to może być. Coś nie jestem przekonany o tej ochronnej funkcji silnika. Pewnie od dłuższego czasu mam za małe ciśnienie ale zawsze palił na dotyk.

pozdrawiam i dziękuję z góry za rady
zico11
Lex user
 
Posty: 23
Dołączył(a): 30 paź 2010, o 15:25
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bolesławiec

Re: odpala i od razu gaśnie

Postprzez Pawcio1979 » 2 maja 2018, o 16:47

Napisz jakie wywala błędy, to dużo potrafi powiedzieć.
Nie wiem jak jest w 200-tce ale u mnie w gs300 były porozwalane wtyczki na cewkach WN i kable idące do nich i sygnał nie wracał z cewek do kompa. Komputer wykrywa to jako awarię i gasi silnik. Robi tak żeby nie rozwalić silnika i katów.
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 378
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: odpala i od razu gaśnie

Postprzez normatyw.pl@wp.pl » 3 maja 2018, o 22:00

to proste 5 cewka
normatyw.pl@wp.pl
Nowy lex user
 
Posty: 1
Dołączył(a): 3 maja 2018, o 21:55
Model Lexusa: is300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Re: odpala i od razu gaśnie

Postprzez kaamillo12 » 3 kwi 2020, o 07:41

Rozwiązałes ten przypadek bo czasu trochę minęło . Czemu kolega twierdzi ze piąta cewka?
kaamillo12
Nowy lex user
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 kwi 2020, o 15:17
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Re: odpala i od razu gaśnie

Postprzez lukas78 » 3 kwi 2020, o 10:45

kaamillo12 napisał(a):Rozwiązałes ten przypadek bo czasu trochę minęło . Czemu kolega twierdzi ze piąta cewka?

Nie sugeruj się tą 5 cewką, bo kolega co to napisał nie wczytał się chyba w wątek - i strzelił to z czapy, żeby tylko coś napisać.
W tym konkretnym wypadku jeśli na jednym cylindrze było 4 bary, to silnik kwalifikuje się zapewne do remontu.
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1157
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: odpala i od razu gaśnie

Postprzez kaamillo12 » 3 kwi 2020, o 14:21

Ja mam taki problem że rano jak go zapale i wyjadę dojeżdżam np do krzyżówki i zgaśnie i jest słaby ogólnie.przy próbie zapalenia nie zapali za pierwszym tak do trzech razy sztuka . Ale to dzieję sie tak max do 1.5 km. I potem już chodzi cacy . Ale jak go zapale i nie ruszę tyłko odczekam ze juz lekko zlapie temperature to tego problemu nie ma ciśnienia sprawdzałem ( chodz jak by to chodziło o ciśnienia to by na gorącym gorzej chodził niz na zimnym.) Przynajmniej ja tak uważam swiece nowe . błędu żadnego nie łapie . Nie wiem czego wgl sie złapać. Może czujnik temperatury steruje jakaś dawką i on coś świruje .
kaamillo12
Nowy lex user
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2 kwi 2020, o 15:17
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów


Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość