Lexus is200
Witam serdecznie, chciałem prosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów, gdyż specem w dziedzinie motoryzacji nie jestem, a od kilku dni mój lex odmawia posłuszeństwa. Zaczne może od początku, żeby to miało ręce i nogi. Wracając z pracy 70 km/h poczułem, że auto nagle zaczęło żwawiej jechać, odpuściłem gaz i okazało się, że obroty zablokowały się na 2.100 rpm. Po kilku minutach 3-4 włączył się check. Zjechałem na pobocze, obejrzałem silnik, nie zauważyłem nic co wzbudziło by podejrzenia. Odpięcie klemy minusowej, i kontynuacja jazdy. Przez około 5 minut wszystko było oki, potem znów obroty wskoczyły na 2.500 rpm check i dodatkowo TRC. Nie namyślając się długo, wjechałem do sklepu i kupiłem świece , filtry, olej i wymieniłem to od ręki tego samego dnia, licząc, że to świece. Niestety nie pomogło. Kombinowałem całe 3 dni, niestety wynik tych zabiegów jest marny, po odpięciu kostki zasilającej zawór VVTi auto jest słabsze, ale nie wchodzi samo na obroty i można normalnie nim jezdzić ( pomimo migających kontrolek ). Reasumując, świece i olej zmienione, cewki poprzekładane, filtr zaworu VVTi czysty. Podpinałem zawór VVTi na krótko by sprawdzić czy działa i przez chwile buczało, ale 1-2sek i stop, więc mam nadzieje, że to właśnie ten zawór jest uszkodzony. Jeśli jest ktoś w stanie cokolwiek podpowiedzieć, z góry dziękuje.
Ps
Wskazówka pomiaru chwilowego zużycia paliwa na wolnych obrotach jest w pozycji ??
U mnie 30 l, czy też tak macie ?
Gotti