Złe działanie vvti?

Złe działanie vvti?

Postprzez pawel923 » 23 lut 2014, o 17:43

Witam jak sprawdzić poprawne działanie zmiennych faz rozrządu? Wcześniej po wkręceniu się silnika na powyżej 4.3k ,4.5k obrotów czuć było jak samochód dostaje większego kopa, od niedawna przestało to być odczuwalne. Samochodzik leciutko rozpędzał się do 210km/h ostatnio 190 i w miejscu nie chciał dalej iść. Czy może to być spowodowane złym działaniem vvti? Proszę o podpowiedzi z góry dzięki.
pawel923
Lex user
 
Posty: 24
Dołączył(a): 5 paź 2013, o 18:57
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: made in japan

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez banan1984 » 23 lut 2014, o 17:57

Czy w miedzyczasie zmianiales olej?
Avatar użytkownika
banan1984
Lex Driver
 
Posty: 476
Dołączył(a): 3 paź 2013, o 11:52
Lokalizacja: Dublin
Model Lexusa: 3S-GE
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dublin

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez carsik » 23 lut 2014, o 18:19

może, ale jest to raczej wątpliwe
carsik
Lex Master
 
Posty: 1063
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez pawel923 » 23 lut 2014, o 18:34

olej zmieniony na motul specific 5w30 już przejechane na nim ponad 5tys km do tej pory nic się nie działo.
pawel923
Lex user
 
Posty: 24
Dołączył(a): 5 paź 2013, o 18:57
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: made in japan

Postprzez dead_beat » 23 lut 2014, o 23:41

Domowym sposobem to:
1. Odpinasz kostkę od czujnika i podlaczasz miernik elektryczny. Sprawdzisz napięcie czy rośnie razem z dodawaniem obrotów.
2. Odkreć czujnik i wyczyść go dokładnie benzyna ekstrakcyjna.

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
dead_beat
Lex Driver
 
Posty: 599
Dołączył(a): 20 lut 2012, o 16:41
Lokalizacja: Starowola
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez paciuk » 8 maja 2014, o 10:59

witam

powiedzcie gdzie znajduje sie ten czujnik na silniku.
paciuk
Nowy lex user
 
Posty: 1
Dołączył(a): 27 kwi 2014, o 12:53
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ireland

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez klexus » 8 maja 2014, o 11:24

paciuk napisał(a):witam

powiedzcie gdzie znajduje sie ten czujnik na silniku.
Załączniki
img2011091000152.jpg
img2011091000152.jpg (88.95 KiB) Przeglądane 7727 razy
OCV.jpg
A tak wygląda
(33.57 KiB) Pobrane 1210 razy
OCVfilterloaction.jpg
OCVfilterloaction.jpg (27.09 KiB) Przeglądane 7728 razy
Avatar użytkownika
klexus
Lex Master
 
Posty: 1738
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:01
Lokalizacja: Śląsk
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez k0zz » 8 maja 2014, o 15:11

Klexus, trzeba wykręcić tą śrubę którą pokazujesz, wyjąć to co jest na drugim zdjęciu, wyczyścić i przemyć, włożyś spowrotem i dokręcić śrubę ? :)
I to tyle jeśli chodzi o czyszczenie zaworu VVTI ?
Avatar użytkownika
k0zz
Lex user
 
Posty: 282
Dołączył(a): 28 kwi 2013, o 08:26
Model Lexusa: IS 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez klexus » 8 maja 2014, o 18:05

Dokładnie :ok:
Avatar użytkownika
klexus
Lex Master
 
Posty: 1738
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:01
Lokalizacja: Śląsk
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia

Re: Złe działanie vvti?

Postprzez Kris1983 » 20 sty 2019, o 22:34

a jak nie był dokładnie założony ten filterek tz odkreciłem srube a filterek był w srodku to praktycznie ten olej nie przepływał przez ten filterek gdzie ten syf mógł dojść czujnik vvti był w miare czysty
Kris1983
Nowy lex user
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 sty 2019, o 22:26
Model Lexusa: is200 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Złotów

Następna strona

Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości