Problem

Problem

Postprzez Powerlexus » 29 sty 2018, o 22:17

Witam
W moim gs300 rok 2000 podczas jazdy (bez znaczenia czy benzyna czy gaz ) zapala się check ,auto wchodzi w jakby tryb awaryjny , pedał gazu reaguje dopiero za połowa, obroty stają na 1100 , gdy dotknę hamulca zapalają się dodatkowo kontrolki od trakcji . Całej tej sytuacji nie towarzysza żadne zgrzyty ani nic podobnego , silnik normalne pracuje jeśli nie ma obciążenia tj. Wrzucam na luz i zjeżdżam z drogi , ale jeśli jechał bym dalej po chwili silnik gaśnie , gdy wyjmę kluczyk i zapale auto ponownie, checka niema a auto dalej jedzie tak jak powinno , i niema reguły czy jest ciepło czy zimno czy tez z jaka prędkością jadę . Dodam ze wymieniany był rozrząd (końcówka grudni 2017 )
Przy tym uszczelniane były dekle (pokrywy zaworowe ) pasek wieloklinowy wraz z rolkami i łożyskami , pompa wody również wymieniana .
Pozdrawiam i z góry dziękuje za sugestie co może się dziać .
Powerlexus
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 gru 2016, o 00:28
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Problem

Postprzez carsik » 29 sty 2018, o 22:37

jeśli zapala się check to warto sprawdzić jaki jest błąd zanim się zapyta. Jeśli zaczęło się to dziać po wymianie rozrządu to raczej sprawdziłbym jego ustawienie.
carsik
Lex Master
 
Posty: 1063
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: Problem

Postprzez Powerlexus » 29 sty 2018, o 22:43

Oczywiście ze taki jest plan ,możliwe ze jutro się uda podpiąć pod kompa , u człowieka który zajmował się rozrządem , ale pomyślałem ze może ktoś miał podobne problemy i może cos podpowiedzieć :)
Powerlexus
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 gru 2016, o 00:28
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Problem

Postprzez Pawcio1979 » 29 sty 2018, o 22:55

Po co komputer, wystarczy smartfon, elm327 i program.
Podaj więcej szczegółów odnośnie czy problemy pojawiły się zaraz po wymianie gratów czy dopiero teraz. Jeśli jest dobrze to czy auto przyspiesza i wkręca się na obroty normalnie, czy spalanie wzrosło, czy jakoś inaczej kopci niż zawsze, czy ubywa płynów lub oleju itp.
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 377
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem

Postprzez carsik » 29 sty 2018, o 23:22

Powerlexus napisał(a):Oczywiście ze taki jest plan ,możliwe ze jutro się uda podpiąć pod kompa , u człowieka który zajmował się rozrządem , ale pomyślałem ze może ktoś miał podobne problemy i może cos podpowiedzieć :)


tych "podobnych problemów" jest kilka setek, lepiej więc sprawdzić i podać jakiś konkret.
carsik
Lex Master
 
Posty: 1063
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: Problem

Postprzez Powerlexus » 29 sty 2018, o 23:28

Pawcio1979 napisał(a):Po co komputer, wystarczy smartfon, elm327 i program.
Podaj więcej szczegółów odnośnie czy problemy pojawiły się zaraz po wymianie gratów czy dopiero teraz. Jeśli jest dobrze to czy auto przyspiesza i wkręca się na obroty normalnie, czy spalanie wzrosło, czy jakoś inaczej kopci niż zawsze, czy ubywa płynów lub oleju itp.


Posiadam złącze elm327 ale Lexus jest z 2000r i piny w gnieździe nie pasują do tych które są w samym złączu , (gdzieś czytałem ze kompatybilność z obsługa obd2 od 2001 r jest wymogiem)
Po wymianie wszystko było okey , nigdy wcześniej nic podobnego nie miało miejsca , dopiero w czwartek(25.01) problem pojawił się po raz pierwszy , auto nie pali ani więcej , ani nie kopci , olej i płyn jest okey , gdy nawet wyskoczy już check po czym zgasze i odpalę ponownie , silnik pracuje tak jak powinien , wchodzi na obroty poprostu wszystko jest tak jak być powinno .
Nawet gdy pali się check i silnik pracuje na luzie to tak jak pisałem pedał gazu nie reaguje do połowy , ale jak wcisnę dalej to wyczuwalny jest normalny opor ale silnik normalnie wchodzi na obroty , ale obroty jałowe to 1100 :(
Powerlexus
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 gru 2016, o 00:28
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Problem

Postprzez Pawcio1979 » 30 sty 2018, o 00:28

Bez podpięcia pod kompa to trochę wróżenie z fusów będzie. Może być wszystko, coś nie kontaktuje, coś nie styka. Na razie nie odpinaj akumulatora żeby błędy siedziały w kompie co by było co zczytać.
Pawcio1979
Lex Driver
 
Posty: 377
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Problem

Postprzez Powerlexus » 30 sty 2018, o 22:28

Byłem na kompie i problemem okazał się czujnik ustawienia przepustnicy ,(którego właśnie poszukuje , ktoś, cos ? )


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Powerlexus
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 9 gru 2016, o 00:28
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Problem

Postprzez lukas78 » 31 sty 2018, o 16:01

Miałem podobne objawy u mnie w gs. Na szczęście japońce pomyśleli - żeby, chociaż móc zjechać po takiej awarii do domu/warsztatu - po wciśnięciu gazu prawie do oporu przepustnica zaczyna reagować i zwiększa obroty do około 2 tys. Są lekkie szarpnięcia przy zmianie biegów , ale można spokojnie jechać.
Sam czujnik położenia przepustnicy pewnie tylko aso, bo sprawną używaną przepustnicę raczej nikt nie będzie chciał dekompletować. Sam kupiłem drugą kompletną używaną przepustnicę - i auto dalej śmiga jak należy.
Jeśli będziesz brał sam czujnik z aso, to daj znać ile taka przyjemność kosztuje.
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1162
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.


Powrót do GS mk2 1997-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości