Nie działa tempomat GS430 MK3

Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez DawGad » 26 mar 2019, o 11:56

Witam. Nadal borykam się z problemem nie działającego od jakiegoś czasu tempomatu. Problem jest o tyle ciekawy że samochód nie posiada aktywnego tempomatu a komputer wywala błąd aktywnego tempomatu, po drodze pojawia się komunikat "radar redy", ikonka samochodu i takie tam. Jak już jadę i chcę załączyć tempomat to wyświetla komunikat "check cruise control" - tempomatu nie można załączyć. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. Czytałem na jakim zagranicznym forum że przyczyną może być ECM, u mnie był wymieniany. Próbowałem pozbyć się błędu odłączając klemy, nic to nie dało, tyle tylko że samochód nie chciał odpalić bo skasował się immo... i tak za każdym razem jak rozepną klemy... nie widzi kluczyków/pilotów...
Avatar użytkownika
DawGad
Lex Driver
 
Posty: 376
Dołączył(a): 16 lis 2012, o 17:30
Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez DawGad » 18 kwi 2019, o 09:32

Wznawiam temat, może się komuś przyda. Otóż po wizycie u Panów w AMO Serwis Katowice, dowiedziałem się że w moim GS430 na wyposażeniu był oryginalnie aktywny tempomat. Samochód widocznie miał jakąś stłuczkę i usuwając szkodę zmienili grill na zwykły z GS300 (bo okazuje się że każdy GS430 MK3 wychodził z aktywnym radarem) i pogrzebali w ECU tak że tempomat działał jako "zwykły". Aktualnie są dwa wyjścia, skompletować brakujące części i uruchomić aktywny tempomat lub znaleźć elektronika który uruchomi tempomat bez radaru jako"zwykły". Więc temat rozwojowy zobaczymy co wyjdzie.
Avatar użytkownika
DawGad
Lex Driver
 
Posty: 376
Dołączył(a): 16 lis 2012, o 17:30
Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez fractal » 18 kwi 2019, o 21:58

Jakie błędy ci wyskakują?
fractal
Lex user
 
Posty: 39
Dołączył(a): 29 lis 2015, o 19:35
Model Lexusa: GS 430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez szwed » 18 kwi 2019, o 22:04

To chyba lepiej dołożyć trochę kasy i poszukać odpowiedni grill z radarkiem i będzie miodzio! :biggrin2:
Avatar użytkownika
szwed
Lex user
 
Posty: 57
Dołączył(a): 2 maja 2016, o 19:45
Model Lexusa: RX 450h F
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skåne

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez fractal » 18 kwi 2019, o 22:16

Odpowiedni emblemat/logo musi być + radar. Miałem ten sam problem tylko mój emblemat był połamany.
fractal
Lex user
 
Posty: 39
Dołączył(a): 29 lis 2015, o 19:35
Model Lexusa: GS 430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez szwed » 18 kwi 2019, o 22:20

A czy ktoś wie jak sprawa się ma by dołożyć taki aktywny tempomat do modelu bez?! Da się czy raczej nie warto się bawić?! :klucz:
Avatar użytkownika
szwed
Lex user
 
Posty: 57
Dołączył(a): 2 maja 2016, o 19:45
Model Lexusa: RX 450h F
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skåne

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez szwed » 19 kwi 2019, o 12:22

wojtekS napisał(a):Poszukać się Wam nie chce :/

A tu cały wątek o moich eksperymentach:

viewtopic.php?f=38&t=15687


Podziękował!!! Poczytam co prawda ja do RXa ale myśle, ze to jedna cholerka. ;) :D
Avatar użytkownika
szwed
Lex user
 
Posty: 57
Dołączył(a): 2 maja 2016, o 19:45
Model Lexusa: RX 450h F
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skåne

Re: Nie działa tempomat GS430 MK3

Postprzez DawGad » 21 kwi 2019, o 06:32

Jest cały wątek tak ja napisał wojtekS. Na tą chwilę chce żeby mi tempomat działał be z radaru, chcę też kompletować części i w przyszłości zrobić jak było w oryginale. Cena za sam znaczek jest bardzo wygórowana, muszę szukać...
Avatar użytkownika
DawGad
Lex Driver
 
Posty: 376
Dołączył(a): 16 lis 2012, o 17:30
Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice


Powrót do GS mk3 2005-2012

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości