Cześć.
Czy ktoś z Was wymieniał dynamicznie olej w swoim GS 450h? Mam przebieg ponad 200tys KM, olej nigdy nie był wymieniany, skrzynia chodzi bardzo dobrze, żadnych problemów. Wszędzie gdzie czytam to widzę tylko "ASO nie zaleca, ASO nie przewiduje", a nigdzie nie widzę "ja zmieniałem, przejechałem tyle i tyle, wszystko jest okej". Takich odpowiedzi oczekuję - czy ktoś zmieniał, przy jakim przebiegu, w jakim warsztacie/ASO, czy miał problemy ze skrzynią przed/po wymianie, jaki był koszt, czy z filtrem czy bez.
Jedynie jedno ASO mi dało odpowiedź, że zmieniają dynamicznie, że niby nie ma ryzyka, kwota ok 1500 brutto bez filtra, 2700 z filtrem. Parę warsztatów oraz osób odradza przy takim przebiegu dynamiczną wymianę, ja również z tego względu się obawiam, tym bardziej że nic się ze skrzynią nie dzieje. Tak wiem - temperatury, barwa, tracenie właściwości itd , dlatego chciałbym olej wymienić, ale nie chcę zaszkodzić elementom skrzyni które jak dostaną nową dawkę czystego oleju po 200tys km to nagle coś się tam zacznie dziać.
Mam nadzieję, że znajdzie się pare osób, które w takiej skrzyni olej wymieniało i podzieli się opinią.