Cześć,
Mam IS220D. Kupiłem dlatego, że poprzednie 2 samochody to też były diesle i przyzwyczaiłem się do charakterystyki silnika i mi odpowiada. Sprzedawca gorąco namawiał na 250 ale ja wybierałem i ja płaciłem

... Jeździłem też trochę 250 i jakie są różnice:
- charakterystyka silnika - różnica w położeniu max momentu w stosunku do obrotów - w dieslu koło 1800 obr/s zaczyna się 400 Nm, w benzynie moment narasta z obrotami i najwyższą wartość osiąga gdzieś dużo wyżej; ja lubię tego kopa od samego dołu obrotów, a benzyna teoretycznie minimalnie szybciej przyspiesza;
- dźwięk silnika - podobno nie ma nic lepszego od benzynowej Vki ... mi to ryba - diesel nie hałasuje zbytnio, szczególnie jak już się rozgrzeje;
- spalanie - benzyna nie wiem, mój pali średnio między 8 a 9 na 100; w mieście poniżej 8 to raczej trudno choć czasami się staram; na trasie jeśli się jedzie spokojnie moje najlepsze wyniki to okolice 6,4; przy szybkiej jeździe na trasie (powiedzmy 180 km/h i w górę) spalanie skacze do 9 czy 10 na 100 w zależności od utrzymywanej prędkości;
- IS220D, przynajmniej nowy jest tańszy w zakupie;
- jeśli chodzi o koszty przeglądów to trudno porównać, bo nie miałem okazji się przekonać jaka jest różnica (nie serwisowałem nigdy IS250);
- IS220D (pewnie jakaś tam seria) ma wadę, powodującą, że po pewnym przebiegu może być konieczny tzw "mały remont silnika"

; na szczęście w ASO robią to w ramach gwarancji bo to znana wada tych silników (opisywałem trochę w innym wątku);