Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją

Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez mikrus » 15 sty 2015, o 10:17

Witam,

Zgubiłem karteczkę z oznaczeniem oleju do auta. Dopiero niedawno zorientowałem się, że przejechałem już około 3 tys po planowanej wymianie. Niestety zgubiłem dokumenty w których miałem podaną specyfikację oleju silnika, a moje zdolności mechaniczne nie są aż tak dobre więc chciałbym zapytać co wlać? Miał ktoś z Was taką sytuację? Mój tymczasowy pojazd to Skoda Octavia 1.9 TDi (110KM) z przebiegiem 215 tys km (sprawdzony, realny).
Z góry dzięki za pomoc.
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 544
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: GS430 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez turmoll » 15 sty 2015, o 11:00

na stronie każdego producenta znajdziesz informację o specyfikacji wraz z proponowanym produktem np:

http://www.millersoils.co.uk/whichoil.asp
https://www.motul.com/us/en-US/products/recommendation

/turmoll
turmoll
Lex Driver
 
Posty: 340
Dołączył(a): 10 lis 2012, o 19:11
Lokalizacja: Warszawa, Sadyba
Model Lexusa: MKII, IS250, 2010, PL
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Sadyba

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez dawidek106 » 15 sty 2015, o 12:55

mikrus napisał(a):Witam,

Zgubiłem karteczkę z oznaczeniem oleju do auta. Dopiero niedawno zorientowałem się, że przejechałem już około 3 tys po planowanej wymianie. Niestety zgubiłem dokumenty w których miałem podaną specyfikację oleju silnika, a moje zdolności mechaniczne nie są aż tak dobre więc chciałbym zapytać co wlać? Miał ktoś z Was taką sytuację? Mój tymczasowy pojazd to Skoda Octavia 1.9 TDi (110KM) z przebiegiem 215 tys km (sprawdzony, realny).
Z góry dzięki za pomoc.


Gorzej jak był zalany jakimś mineralnym, a nalejesz lepszy tzn. syntetyk lub półsyntetyk.
Avatar użytkownika
dawidek106
Lex user
 
Posty: 157
Dołączył(a): 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez JanB » 15 sty 2015, o 15:53

[/quote]Gorzej jak był zalany jakimś mineralnym, a nalejesz lepszy tzn. syntetyk lub półsyntetyk.[/quote]

Taaa, silnik ci wybuchnie, albo cuś gorszego może się stanąć :dash:

A tak poważnie to na forum skody jest obszerny wątek o olejach do tdi. Najprościej to zalać olej ze specyfikacją VW 502.00 5W30 lub 5W40
JanB
Lex Driver
 
Posty: 396
Dołączył(a): 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez dawidek106 » 15 sty 2015, o 16:33

Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?
Avatar użytkownika
dawidek106
Lex user
 
Posty: 157
Dołączył(a): 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez mikrus » 15 sty 2015, o 16:35

po sprowadzeniu pojazdu widziałem, że jeszcze trochę mogę pojeździć na oleju, gdybym taką informację miał bym nie pytał. a pytam by nie zrobić sobie niepotrzebnych kosztów...
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 544
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: GS430 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez dawidek106 » 15 sty 2015, o 16:55

mikrus napisał(a):po sprowadzeniu pojazdu widziałem, że jeszcze trochę mogę pojeździć na oleju, gdybym taką informację miał bym nie pytał. a pytam by nie zrobić sobie niepotrzebnych kosztów...


Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.
Avatar użytkownika
dawidek106
Lex user
 
Posty: 157
Dołączył(a): 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez JanB » 15 sty 2015, o 22:53

dawidek106 napisał(a):Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?

Opowiadasz po prostu bzdury. Dzisiejsze oleje są ze sobą całkowicie mieszalne (no może poza tymi do sportu extremalnego) w większości zmieszane na bazach mineralnego oleju. Żaden silnik się nie popsuje gdy go zalejesz mineralnym, półsyntetycznym, czy tzw syntetycznym. To jest właśnie śmieszne co napisałeś.

[/quote] Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.[/quote]

A dlaczego sugerujesz Valvo? Możesz to jakoś uzasadnić?

Mikrus, nie kombinuj, masz tzw pancerny silnik VW diesla, zalej Lotos 5W40. Ostatnio do mojego Mercedes kupowałem w Poznaniu w Selgrosie w promocji 5 l za ok 80 zł. Bardzo dobry olej do diesli. Dobry filtr Manna albo Knechta i masz sprawę załatwioną na 15 tys km.
Ostatnio edytowano 15 sty 2015, o 22:59 przez JanB, łącznie edytowano 1 raz
JanB
Lex Driver
 
Posty: 396
Dołączył(a): 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez dawidek106 » 15 sty 2015, o 22:58

JanB napisał(a):
dawidek106 napisał(a):Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?

Opowiadasz po prostu bzdury. Dzisiejsze oleje są ze sobą całkowicie mieszalne (no może poza tymi do sportu extremalnego) w większości zmieszane na bazach mineralnego oleju. Żaden silnik się nie popsuje gdy go zalejesz mineralnym, półsyntetycznym, czy tzw syntetycznym. To jest właśnie śmieszne co napisałeś.

Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.[/quote]

A dlaczego sugerujesz Valvo? Możesz to jakoś uzasadnić?[/quote]

Ale silnik tej skody nie jest już nowy. Pierwsze słyszę, że po oleju mineralnym można wlać do silnika pełen syntetyk, żaden mechanik tego nie zrobi. Chyba, że masz większą wiedzę od mechaników. Swojego czasu wlałem do accorda olej mineralny i co, stanęły pierścionki i dolewki 1,5l/1000km. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15 sty 2015, o 23:06 przez dawidek106, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
dawidek106
Lex user
 
Posty: 157
Dołączył(a): 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Postprzez JanB » 15 sty 2015, o 23:04

Nie da się tak dyskutować. Masz niewłaściwe informacje. Mój mercedes z 1996r miał zalany silnik olejem 5W30 i chodził na nim jak Lexus... Co ma do rzeczy czy silnik jest nowy czy nie?
Jesli nie bierze oleju, jest suchy i ma sprawną turbinę, to należy lać olej DOBRY. A dobre są syntetyki (które i tak są trochę lepszymi mineralnymi). Wszyscy myślący mechanicy stosują dla swoich klientów oleje dobre a nie mineralne, bo silnik jest stary.
JanB
Lex Driver
 
Posty: 396
Dołączył(a): 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Następna strona

Powrót do Na każdy temat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości