Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Awatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
Posty: 528
Rejestracja: 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: GS430 mkII
Skąd:: ok. Poznań
Kontakt:

Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: mikrus »

Witam,

Zgubiłem karteczkę z oznaczeniem oleju do auta. Dopiero niedawno zorientowałem się, że przejechałem już około 3 tys po planowanej wymianie. Niestety zgubiłem dokumenty w których miałem podaną specyfikację oleju silnika, a moje zdolności mechaniczne nie są aż tak dobre więc chciałbym zapytać co wlać? Miał ktoś z Was taką sytuację? Mój tymczasowy pojazd to Skoda Octavia 1.9 TDi (110KM) z przebiegiem 215 tys km (sprawdzony, realny).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Mikołaj
turmoll
Lex user
Posty: 277
Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:11
Model Lexusa: MKII, IS250, 2010, PL
Skąd:: Warszawa/Sadyba
Lokalizacja: Warszawa, Sadyba
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: turmoll »

na stronie każdego producenta znajdziesz informację o specyfikacji wraz z proponowanym produktem np:

http://www.millersoils.co.uk/whichoil.asp
https://www.motul.com/us/en-US/products/recommendation

/turmoll
Teraz: Volvo V60 AWD D4 + PoleStar 2017 PL
Wcześniej: MKII, IS250, 2010, PL
- już nie mój lex: http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=85&t=7208&start=20#p92608
- koszty utrzymania: http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=128&t=7983#p61634
- wykres z hamowni: http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=85&t=7208&start=10#p77556
Opel Vectra C, CDTI, 150KM (188KM po chipie), Opel Astra II Bertone Coupe
Awatar użytkownika
dawidek106
Lex user
Posty: 146
Rejestracja: 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Skąd:: Łódź
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: dawidek106 »

mikrus pisze:Witam,

Zgubiłem karteczkę z oznaczeniem oleju do auta. Dopiero niedawno zorientowałem się, że przejechałem już około 3 tys po planowanej wymianie. Niestety zgubiłem dokumenty w których miałem podaną specyfikację oleju silnika, a moje zdolności mechaniczne nie są aż tak dobre więc chciałbym zapytać co wlać? Miał ktoś z Was taką sytuację? Mój tymczasowy pojazd to Skoda Octavia 1.9 TDi (110KM) z przebiegiem 215 tys km (sprawdzony, realny).
Z góry dzięki za pomoc.
Gorzej jak był zalany jakimś mineralnym, a nalejesz lepszy tzn. syntetyk lub półsyntetyk.
JanB
Lex Driver
Posty: 371
Rejestracja: 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Skąd:: Polska
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: JanB »

[/quote]Gorzej jak był zalany jakimś mineralnym, a nalejesz lepszy tzn. syntetyk lub półsyntetyk.[/quote]

Taaa, silnik ci wybuchnie, albo cuś gorszego może się stanąć :dash:

A tak poważnie to na forum skody jest obszerny wątek o olejach do tdi. Najprościej to zalać olej ze specyfikacją VW 502.00 5W30 lub 5W40
Pozdrawiam
JanB
Awatar użytkownika
dawidek106
Lex user
Posty: 146
Rejestracja: 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Skąd:: Łódź
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: dawidek106 »

Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?
Awatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
Posty: 528
Rejestracja: 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: GS430 mkII
Skąd:: ok. Poznań
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: mikrus »

po sprowadzeniu pojazdu widziałem, że jeszcze trochę mogę pojeździć na oleju, gdybym taką informację miał bym nie pytał. a pytam by nie zrobić sobie niepotrzebnych kosztów...
Pozdrawiam
Mikołaj
Awatar użytkownika
dawidek106
Lex user
Posty: 146
Rejestracja: 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Skąd:: Łódź
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: dawidek106 »

mikrus pisze:po sprowadzeniu pojazdu widziałem, że jeszcze trochę mogę pojeździć na oleju, gdybym taką informację miał bym nie pytał. a pytam by nie zrobić sobie niepotrzebnych kosztów...
Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.
JanB
Lex Driver
Posty: 371
Rejestracja: 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Skąd:: Polska
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: JanB »

dawidek106 pisze:Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?
Opowiadasz po prostu bzdury. Dzisiejsze oleje są ze sobą całkowicie mieszalne (no może poza tymi do sportu extremalnego) w większości zmieszane na bazach mineralnego oleju. Żaden silnik się nie popsuje gdy go zalejesz mineralnym, półsyntetycznym, czy tzw syntetycznym. To jest właśnie śmieszne co napisałeś.

[/quote] Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.[/quote]

A dlaczego sugerujesz Valvo? Możesz to jakoś uzasadnić?

Mikrus, nie kombinuj, masz tzw pancerny silnik VW diesla, zalej Lotos 5W40. Ostatnio do mojego Mercedes kupowałem w Poznaniu w Selgrosie w promocji 5 l za ok 80 zł. Bardzo dobry olej do diesli. Dobry filtr Manna albo Knechta i masz sprawę załatwioną na 15 tys km.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, o 22:59 przez JanB, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
JanB
Awatar użytkownika
dawidek106
Lex user
Posty: 146
Rejestracja: 31 maja 2014, o 20:08
Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Skąd:: Łódź
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: dawidek106 »

JanB pisze:
dawidek106 pisze:Co w tym takiego śmiesznego, że można silnik popsuć. Poza tym żeby kierowca nie wiedział na jakim oleju jeździ jego samochód?
Opowiadasz po prostu bzdury. Dzisiejsze oleje są ze sobą całkowicie mieszalne (no może poza tymi do sportu extremalnego) w większości zmieszane na bazach mineralnego oleju. Żaden silnik się nie popsuje gdy go zalejesz mineralnym, półsyntetycznym, czy tzw syntetycznym. To jest właśnie śmieszne co napisałeś.
Teraz to najlepiej zrobić płukanie silnika i zalać jakimś syntetycznym lub półsyntetycznym olejem, najlepiej VALVOLINE.[/quote]

A dlaczego sugerujesz Valvo? Możesz to jakoś uzasadnić?[/quote]

Ale silnik tej skody nie jest już nowy. Pierwsze słyszę, że po oleju mineralnym można wlać do silnika pełen syntetyk, żaden mechanik tego nie zrobi. Chyba, że masz większą wiedzę od mechaników. Swojego czasu wlałem do accorda olej mineralny i co, stanęły pierścionki i dolewki 1,5l/1000km. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, o 23:06 przez dawidek106, łącznie zmieniany 1 raz.
JanB
Lex Driver
Posty: 371
Rejestracja: 29 lip 2012, o 21:37
Model Lexusa: GS
Skąd:: Polska
Kontakt:

Re: Wymiana oleju - brak oznaczeń...

Post autor: JanB »

Nie da się tak dyskutować. Masz niewłaściwe informacje. Mój mercedes z 1996r miał zalany silnik olejem 5W30 i chodził na nim jak Lexus... Co ma do rzeczy czy silnik jest nowy czy nie?
Jesli nie bierze oleju, jest suchy i ma sprawną turbinę, to należy lać olej DOBRY. A dobre są syntetyki (które i tak są trochę lepszymi mineralnymi). Wszyscy myślący mechanicy stosują dla swoich klientów oleje dobre a nie mineralne, bo silnik jest stary.
Pozdrawiam
JanB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość