Światła dzienne

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
Post Reply
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Re: Światła dzienne

Post by dzida »

@elomike bez pasów też jeździsz? :P

Mi jak się czepili dziennych homologowanych to chcieli zabrać dowód i wsadzić 500zł tylko dlatego, że nie wyłączały się po załączeniu pozycji.
Potem sprawdzanie trójkąta, gaśnicy i rozmowa dlaczego nie mam okularów na nosie mimo oznaczenia w prawku.
W sumie miałbym - dowód i - 1000zł.
Udałem debila i biednego studenta i przeszło ale innym razem nie wyszłoby jakbym dyskutował.

Także gadanie "kto to będzie sprawdzał" to żaden argument, bo w końcu trafi się na odpowiedniego policjanta.
elomike
Lex user
Model Lexusa: IS250

Post by elomike »

W nowych samochodach dzienne gasną dopiero po włączeniu mijania.

Bez pasów raczej nie, chyba że na krótkich dystansach.

U nas w KRK od groma ludzi ma nieprzerobione amerykańskie światła w firmach ponad 10 letnichy. Czyli jeżdżą tak już dość spory czas. Myślę że dopóki nie zatrzymają za prędkość to o takie pierdoły typu naklejka RL00 to nawet nie myślą się przyczepić. Zwłaszcza że z reguły policjanci nie znają się na takich rzeczach i wystarczy im powiedzieć "tak było fabrycznie". Kanadyjskie fury mają dzienne na drogowych od lat 90 i co, też tego nie wolno u nas używać?
Janczur
Lex user
Model Lexusa: RX300

Post by Janczur »

Jeśli nie mają europejskiej homologacji rl wybitej na kloszu to nie wolno.
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Dokładnie - nie ma RL, nie ma jazdy. Zamiast dziennych w długich możecie sobie pozakładać listwy LED do oświetlenia dekoracyjnego w domu i wyjdzie na to samo... :biggrin2:

I mam kolejną swoją historię z swoimi dziennymi. Miałem LED-y takie podłużne z homologacją itd. itp. Wszystko cacy. Jednak nie były one rówolegle zamontowanie do płaszczyzny podłoża, a pod lekkim skosem tak 10 stopni (patrz obrazek)
Image

Diagnosta na SKP sprawdził znaki RL00 w tym przypadku i przyczepił się właśnie do pochylenia, ponieważ powinny być równolegle. Dodam, że były one ustawione tak, że waliły ładnie po oczach (2 razy ustawiałem przed ostatecznym montażem), a nie jak w wielu autach w PL ledwo co widać.
elomike
Lex user

Post by elomike »

Czasami mam wrażenie że Małopolskie to trochę inny świat. Dziennie mijam z 10 fur nieświecąca niczym, z 10 z dziennymi na długich fabrycznych z Kanady lub z modułem z Allegro).

A amerykańskie światła to najczęściej w taksówkach widuję - świecące kierunkowskazy z przodu a czasami nawet czerwone z tyłu. Kontrole policyjne widuje tak może raz na tydzień.

Co ciekawe, większość tych LEDów które świecą z mocą świeczki mają naklejkę RL00 więc są legalne. A coś co montują od lat 90 tylko za granicą to już nie, mimo że świeci jak powinno i jest estetycznie :biggrin2:

Mnie chińskie ledy o mocy świeczki w ogóle nie przeszkadzają jako że jestem przeciwnikiem aby w dzień cokolwiek świeciło - tylko po prostu w ISie nie da rady tego zamontować estetycznie i denerwuje mnie to, że trzeba albo łamać notorycznie przepisy, albo szpecić samochód, albo obciążać elektrykę i palić klosz w trzydziestostopniowy upał w korku podczas gdy w innych krajach ktoś słusznie pukałby się po głowie słysząc o świecenia świateł w dzień w korku :mad:

A takie coś widzieli? https://hidretrofit.pl/sklep/naklejki-drl/
tekro
Lex user
Model Lexusa: IS

Post by tekro »

Uważam, że powinni stworzyć jakieś przpisy regulujące jazdę na światłach dziennych. Przecież te wszystkie śmieszne lampeczki z allegro, które nazywane są światłami do jazdy dziennej to śmiech na sali. Ostatnio widziałem nawet tira który jechał z takimi włączonymi światłami do jazdy dziennej. Widoczność takiego auta jest minimalnie większa. Jeszcze gdyby montowali bliżej zewnętrznych krawędzi auta, to okey, ale zamontowanie światła w okolicach środka auta, jest lekko mylące, dezorientujące.
Tematyka ta jest znana i często poruszana w artykułach na blogach np viewtopic.php?f=38&t=11049&p=146533
Last edited by tekro on 22 May 2017, o 10:04, edited 1 time in total.
elomike
Lex user

Post by elomike »

Nie rozumiem jednej rzeczy - przed 2007 rokiem nikt nie świecił i wszyscy żyli. Po 2007 roku nagle ludzie przestali widzieć samochody które kilka lat temu bez świateł normalnie widzieli. Ciekawe co tacy ludzie przeżywają za granicą?
dzida
Lex Driver

Post by dzida »

Zawsze chodzi o jedno - kasa.
elomike
Lex user

Post by elomike »

niech spali te 0,1 litra na setkę więcej - niby nic, ale jak pomnożyć przez liczbę samochodów codziennie tankujących to daje do myślenia. Zwłaszcza, że 75% paliwa to są podatki. Dla pojedynczej jednostki to pewnie jakieś 5 złotych na baku albo nawet i mniej, ale zakładając że dziennie z milion osób tankuje samochód...?

ech, szkoda gadać... coraz głupsze te przepisy, coraz więcej przypadkowych ludzi w polityce...

A wracając do tematu, tak wygląda spalony moduł firmy Lepard. Stwierdzili, że to wadliwe podłączenie, a dziś już wysłali nowy. Szczerze to nie wiem, czy mam ochotę jeszcze raz montować coś, co o mało nie spaliło mi samochodu.

Image
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Post by baniaq »

Nawiązując do posta wyżej:
Znacie jakiś naprawdę dobry, niepalący się moduł DRL z długich + follow me home? :)

Pozdrawiam
Jakub
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
Post Reply

Return to “Elektryka”