Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez endrju1 » 26 lut 2015, o 23:14

Jak w temacie, posiadam is200 i ogrzewanie działa dość dziwnie, pokrętło kierunku nawiewu i prędkości wentylatora działa ok, jednak pokrętło temperatury działa nie poprawnie, a dokładniej kiedy ustawimy na 17stopni (lub mniej) leci lodowatej powietrze, zaś na 18 lub dowolnie więcej w aucie robi się upał. Dodam że nie ma różnicy (przynajmniej odczuwalnej) między ustawieniami 18st. i nawet max.
Pierwsze co podejrzewam, to usterkę czujnika lub panelu z pokretłami (przy długiej trasie robi się ciepły wkoło środkowej gałki), jednak nie znalazłem nic co by mnie choć trochę naprowadziło, zaś nie chce też na ślepo części zamawiać, zwłaszcza ze nie wiem gdzie jest czujnik temperatury wewnętrznej.
O ile na krótkich przejazdach nie jest to problemem, o tyle jak się leci przez Polskę, to przestawianie co parę minut temperatury robi się uciążliwe.
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez owczar » 26 lut 2015, o 23:54

TIS techstream powinien dać odpowiedź. Możliwe, że padł czujnik temp- dlatego działa to zero jedynkowo.
owczar
Moderator
 
Posty: 3132
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez endrju1 » 27 lut 2015, o 08:50

owczar napisał(a):TIS techstream

A co to takiego?
Gdzie mogę szukać czujnika temp. wewnetrznej?
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez dS » 27 lut 2015, o 09:39

TIS to program diagnostyczny
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2951
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez endrju1 » 27 lut 2015, o 10:27

Rozumiem, posiadam tylko standardowy tester odb2 i on żadnych błędów nie pokazuje (wydaje mi się że on testuje tylko modół silnika).
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez owczar » 27 lut 2015, o 10:55

Tym testerem nic nie zdziałasz.

Mini-VCI plus TIS techstream.
owczar
Moderator
 
Posty: 3132
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez jordi007 » 27 lut 2015, o 13:30

czujnik jest pod stacyjka zdejmujesz ta osłone pod kierownica co masz zamontowany uchwyt do otwierania maski 3 srobki i masz go na wierzchu za taka malutka krateczka. ja mam podobny problem i mi sie wygaje ze to silniczki od klap albo centralka sterujaca
Avatar użytkownika
jordi007
Lex Driver
 
Posty: 549
Dołączył(a): 5 lip 2011, o 15:40
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez endrju1 » 27 lut 2015, o 15:37

Dzięki za informacje. We wtorek będę miał wolny garaż rozbiore i zobaczę co i jak. Jak czujnik będzie ok, to czepię się centralki, w ostateczności kupię druga na podmianę.
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez jordi007 » 28 lut 2015, o 15:51

Daj znac jak rozwiazesz problem ja sie zastanawiam nad tymi silniczkami tylko to grubsza sprawa sam nie dam rady a mechanik duze pieniadze krzyczy dlatego tak to odwlekam, dobrze ze w tym roku nie ma zimy :-)
Avatar użytkownika
jordi007
Lex Driver
 
Posty: 549
Dołączył(a): 5 lip 2011, o 15:40
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Re: Is200 ogrzewanie, albo upał, albo lód.

Postprzez endrju1 » 6 mar 2015, o 16:21

Problem rozwiązany, prawdopodobnie ktoś odkręcał osłonę pod kierownicą i wtyczka od czujnika nie była wpięta do końca.
Po podłączeniu wszystko działa jak trzeba.
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1024
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości