[IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Damian91 » 11 maja 2015, o 11:33

Czy ktoś z Was używał kiedyś aplikacji Torque do sczytywania parametrów samochodu? Rozumiem, że wystarczy coś takiego https://elektrosektor.pl/Skaner-diagnos ... -Bluetooth do tego aplikacja z Google Play i tyle? :o Co mnie ciekawi najbardziej to czy (jeśli tak to jak bardzo) przekłamuje wskazywane parametry? Druga opcja to UKP http://www.reveltronics.com/pl/produkty ... ladowy-ukp Ktoś ma doświadczenia z takim urządzeniem? Zastanawiam się czy dałoby się zastąpić tym urządzeniem fabryczny zegarek.. Chyba, że macie pomysł na miejsce montażu takiego ekranu?
Avatar użytkownika
Damian91
Lex Driver
 
Posty: 479
Dołączył(a): 4 lut 2015, o 17:31
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Model Lexusa: IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez tofex » 11 maja 2015, o 12:47

Podstawowe parametry odczytuje bez problemu. Zużycie paliwa, korekty wtrysku, temperatura, ładowanie, oraz błędy CE. Torque ma sporo parametrów do odczytu, ale nie wszysko udostępnia ECU auta. Te które mozna odczytać, są podświetlone na liscie kolorem zielonym. Czy przekłamuje dane? Nie sądzę, przecież dane generuje ECU samochodu. Podstawowa przewaga nad UKP, to brak konieczności podpinania sie do instalacji auta. ELM,a wtykasz do OBD i działa, no i cena jest śmieszna.
tofex
Lex user
 
Posty: 149
Dołączył(a): 8 lis 2011, o 08:24
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Pawełn » 11 maja 2015, o 12:50

Damian91 napisał(a):Druga opcja to UKP http://www.reveltronics.com/pl/produkty ... ladowy-ukp Ktoś ma doświadczenia z takim urządzeniem? Zastanawiam się czy dałoby się zastąpić tym urządzeniem fabryczny zegarek.. Chyba, że macie pomysł na miejsce montażu takiego ekranu?


Jest opcja montażu czegoś podobnego wlasnie w miejscu zegarka, w celach testowych zakupiłem dwa te panele z zegarkiem, być może wkrótce uda się coś pokazac :-)
Avatar użytkownika
Pawełn
Lex Driver
 
Posty: 410
Dołączył(a): 6 paź 2012, o 14:43
Model Lexusa: IS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Damian91 » 11 maja 2015, o 13:08

Pawełn napisał(a):
Damian91 napisał(a):Druga opcja to UKP http://www.reveltronics.com/pl/produkty ... ladowy-ukp Ktoś ma doświadczenia z takim urządzeniem? Zastanawiam się czy dałoby się zastąpić tym urządzeniem fabryczny zegarek.. Chyba, że macie pomysł na miejsce montażu takiego ekranu?


Jest opcja montażu czegoś podobnego wlasnie w miejscu zegarka, w celach testowych zakupiłem dwa te panele z zegarkiem, być może wkrótce uda się coś pokazac :-)
Czekam w takim razie na info ! :) co masz na myśli mówiąc " coś podobnego " ?
Avatar użytkownika
Damian91
Lex Driver
 
Posty: 479
Dołączył(a): 4 lut 2015, o 17:31
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Model Lexusa: IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez dead_beat » 11 maja 2015, o 13:14

Ja bawie się czasem Torque - fajna opcja wideorejestratora z mapą na tle obrazu i wszystkie parametry podczas jazdy ;-)
tak sobie myślałem, żeby na jakimś telefonie uruchomić to na stałe ;-)
Avatar użytkownika
dead_beat
Lex Driver
 
Posty: 600
Dołączył(a): 20 lut 2012, o 16:41
Lokalizacja: Starowola
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Pawełn » 12 maja 2015, o 01:01

Damian91 napisał(a): co masz na myśli mówiąc " coś podobnego " ?


Mam na myśli podobne urządzenie - komputer pokładowy, tyle że zamontowany w miejsce zegarka. Mnie najbardziej podoba się to że samochód wyświetlał będzie wreszcie km i C zamiast mil i F :dance3: no i wiele wiele innych parametrów.
Ostatnio edytowano 19 lut 2016, o 06:09 przez Pawełn, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Pawełn
Lex Driver
 
Posty: 410
Dołączył(a): 6 paź 2012, o 14:43
Model Lexusa: IS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez owczar » 12 maja 2015, o 09:22

Ja mam UKP w drugim aucie. Spisuje się rewelacyjnie. Szczególnie, że mam tam LPG. Dobrze skalibrowany pokazuje spalanie LPG lepiej niż fabryczne komputery w nowych autach ;)

Torque jest fajny na chwilę... UKP masz zawsze w aucie. Pamięta przebieg, trasę, spalanie itd.
owczar
Moderator
 
Posty: 3501
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez endrju1 » 12 maja 2015, o 09:35

Miałem UKP w poprzednim aucie, spisywał się świetnie, po kalibracji wiedziałem z dokładnością ok 5km kiedy skończy mi się lpg.
Trochę mnie tylko denerwowała konieczność resetowania po każdym tankowaniu i wyświetlacz lcd smużył jak było zimno (poniżej 0), ale zawsze można wybrać oled.
Avatar użytkownika
endrju1
Lex Master
 
Posty: 1043
Dołączył(a): 13 lut 2015, o 17:11
Model Lexusa: is200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LLB

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Damian91 » 12 maja 2015, o 14:06

Pawełn, jakich rozmiarów jest ten wyświetlacz? Ciekaw jestem czy da się tam upchnąć ten od UKP.
Czy ten wyrób kolegi opiera się na fabrycznym zegarku?
Avatar użytkownika
Damian91
Lex Driver
 
Posty: 479
Dołączył(a): 4 lut 2015, o 17:31
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Model Lexusa: IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa

Re: [IS300] Torque czy Uniwersalny Komputer Pokładowy?

Postprzez Pawełn » 12 maja 2015, o 16:13

Damian91 napisał(a):Pawełn, jakich rozmiarów jest ten wyświetlacz? Ciekaw jestem czy da się tam upchnąć ten od UKP.
Czy ten wyrób kolegi opiera się na fabrycznym zegarku?

Nie jestem w stanie podać teraz wymiarów wszystkie graty są u kumpla, ale jak szukałem to wyświetlacz żadnego z dostępnych ukp nie mieści się tam, musiałbyś upychac go gdzie indziej, ja nie chciałem, stąd pomysł żeby zrobić go samemu.
Z fabrycznego zegarka zostają tylko przyciski, przydadzą się:)
Avatar użytkownika
Pawełn
Lex Driver
 
Posty: 410
Dołączył(a): 6 paź 2012, o 14:43
Model Lexusa: IS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości