VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK II

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez carsik » 2 lip 2017, o 10:09

co znaczy błąd wyskakuje coraz częściej? Jaki błąd? Sprawdziłeś to np Techstreamem?
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
carsik
Lex Master
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Karoles » 17 lip 2017, o 14:46

ja ost mialem co prawda podobny problem w audi a3 tez wyskakiwaly bledy jak wyzej i byl brak komunikacji z kompem abs, moze masz ktores zasilanie przysniedziale lub mase i dlatego tak sie dzieje ?
Karoles
Lex user
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2 paź 2016, o 22:30
Model Lexusa: gs430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Pawcio1979 » 14 sie 2018, o 20:55

Trochę odkopiemy problem ale zmusiło mnie do tego pojawienie się u mnie w MK2 takich samych objawów. Dziś na szybko mocniej dokręciłem klemy i psiknąłem smarem miedzianym do klem. U mnie problem pojawił się kilka kilometrów po tym jak odpiąłem klemę żeby skasować błąd od sondy lambda za katem. To se narobiłem :szok: skoro nie miałem problemów. Od razu powiem, że nie mogłem błędu skasować inaczej niż odpięcie klemy bo właśnie padł mi mini elm :bye: Być może właśnie przez problemy w zasilaniem.

Tak się zastanawiam...........że może problemem nie są luźne klemy a możliwość wystąpienia "słabej masy". Ooooj wiele złego może to powodować w aucie.

Ps. Czy autor tematu definitywnie rozwiązał u siebie problem?
Alkohol niszczy skórę........głównie na kolanach i łokciach.
Pawcio1979
Lex user
 
Posty: 186
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Basowiecksztylon » 18 sie 2018, o 14:46

Witam,
Problem ustąpił na prawie dwa lata. Do dnia kiedy nieopatrsnie zostawiłem wlaczone światło w środku w aucie na kilka nocy. Akumulator rozładowal się do zera.
Wymieniłem na nowy aku - problem wylaczajacego licznika powrócił i nie wiem już co robić...
Avatar użytkownika
Basowiecksztylon
Lex user
 
Posty: 22
Dołączył(a): 18 cze 2015, o 15:10
Model Lexusa: Ls600hl / GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Pawcio1979 » 25 sie 2018, o 20:50

U mnie problem znikł na 10 dni i dziś ponownie powrócił :angry:
Trochę ostatnio czytałem na temat tego błędu i w między czasie dotarł do mnie elm327 iCar2. Po podłączeniu udało mi się odczytać w ELMScan Toyota błąd obecny C1233, oznaczający mniej więcej "obwód czujnika vsc otwarty lub zwarty lub odchylony, obwód czujnika otwarty lub krótki" Z tego co wyczytałem ma on związek z czujnikiem odchylenia 89183-30050. Albo czujnik może być uszkodzony albo wymaga kalibracji. Błąd został skasowany i ruszyłem w trasę. Jakież było moje zdziwienie, gdy po kilku kilometrach......."choinka" na zegarach. Podpinam ponownie ELMScan-a szukam i błędu niema :fiu:
Czytając jeszcze natrafiłem na temat odnośnie alternatora i napięcia w instalacji.
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?act=url&depth=1&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=en&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.clublexus.com/forums/maintenance/585371-rx300-vsc-problem.html&xid=25657,15700002,15700022,15700124,15700149,15700186,15700191,15700201,15700214&usg=ALkJrhj1KHvbrDtwuKOTN-TrM9U34SIjxg
Chyba trzeba pojeździć z ekranem wyświetlającym napięcie w instalacji i obserwować co się dzieje.
Alkohol niszczy skórę........głównie na kolanach i łokciach.
Pawcio1979
Lex user
 
Posty: 186
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK II

Postprzez legato97 » 25 sie 2018, o 21:24

Nie pokazuje ktory czujnik? Jak juz masz kompa to kalibracje mogl bys zrobic.
Avatar użytkownika
legato97
Administrator
 
Posty: 3490
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:07
Model Lexusa: GS300,GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: OLSZTYN, LONDYN

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Pawcio1979 » 25 sie 2018, o 21:44

legato97 napisał(a):Nie pokazuje ktory czujnik?

Gdzieś coś czytałem, że może to być czujnik w lewym przednim kole ale nie było tam nic o braku prędkości na zegarach jak w naszym przypadku.
legato97 napisał(a):Jak juz masz kompa to kalibracje mogl bys zrobic.

Kompa mam, kabelek miniVCI jest...... ale za chiny ludowe nie może mi z autem się połączyć. Wywala błąd
Obrazek
Alkohol niszczy skórę........głównie na kolanach i łokciach.
Pawcio1979
Lex user
 
Posty: 186
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez owczar » 25 sie 2018, o 22:18

Sterowniki źle zainstalowane do kabla. W przypadku Windows 7 musisz ręcznie dodać wpisy w rejestrze dla tego interfejsu.
owczar
Moderator
 
Posty: 3628
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez Pawcio1979 » 25 sie 2018, o 22:34

owczar napisał(a):Sterowniki źle zainstalowane do kabla. W przypadku Windows 7 musisz ręcznie dodać wpisy w rejestrze dla tego interfejsu.

Win 7 64bit wyłączone automatyczne instalowanie sterów zainstalowałem je ręcznie. Plikiem mvci-x64 zmieniłem rejestr, FirmwareUpdateTool poprawnie wykrywa kabelek i ma status połączono, w menu Techstream-a wybrałem z listy XHorse-MVCI.
Kabelek uwalony? :najper:
Alkohol niszczy skórę........głównie na kolanach i łokciach.
Pawcio1979
Lex user
 
Posty: 186
Dołączył(a): 27 wrz 2017, o 18:31
Model Lexusa: GS300 MkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: VSC ABS VSC OFF Nie działa Prędkościomierz - GS300 MK I

Postprzez owczar » 25 sie 2018, o 22:35

Z komunikatu wynika że nie może się połączyć z kablem a nie z autem.
owczar
Moderator
 
Posty: 3628
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości