zagotowanie płynu chłodniczego na postoju

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

zagotowanie płynu chłodniczego na postoju

Postprzez kfiatq » 3 mar 2016, o 20:58

Witam, przytrafiło mi się dziś coś dziwnego, najpierw trochę cisnąłem ISa bo mi się śpieszyło po czym stałem z 15 min i silnik pracował na wolnych obrotach, po tym zgasiłem silnik i chciałem go odpalić po ok 5min, ale odpalał na kilka sekund i gasł, wtedy włączyłem światła i zobaczyłem że wskaźnik temperatury jest na czerwonym polu. Po podniesieniu maski było słychać jak w chłodnicy gotuje sie płyn, jak w czajniku, wentylatory NIE WŁĄCZYŁY SIĘ . Odpiołem wtyczkę od czujnika tem. w chłodnicy i zwarłem na krótko ale wentylatory nie odpaliły, czy da się je jakoś odpalić awaryjnie?. Dopiero po 20min temp spadła, silnik odpalił normalnie, odpaliłem klimatyzacje i wentylatory sie włączyły, obydwa. Tak dojechałem do domu z włączonym ogrzewaniem na max. Mam nowy termostat, nową chłodnice i płyn na max wszystko po gorącym lecie kiedy rozszczelniła sie stara chłodnica.

Jak działa sterowanie wentylatorami, czy po zwarciu przewodów od czujnika temp w chłodnicy powinny się włączyć? Po uruchomieniu klimy oba się kręcą wiec prąd do nich dochodzi, gdzie są bezpieczniki od wentylatorów? Sprawdzałem na postoju temp rośnie a wiatraki stoją, co może być nie tak?

Edit:
Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, wszystko sprawne
kfiatq
Lex user
 
Posty: 24
Dołączył(a): 5 wrz 2013, o 16:05
Lokalizacja: Rzeszów
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Re: zagotowanie płynu chłodniczego na postoju

Postprzez kfiatq » 12 mar 2016, o 18:00

powodem wszystkiego był przerwany przewód czujnika tem. w chłodnicy, nie było masy
kfiatq
Lex user
 
Posty: 24
Dołączył(a): 5 wrz 2013, o 16:05
Lokalizacja: Rzeszów
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości