Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez achim » 28 lis 2016, o 18:19

Witam serdecznie, udzielałem się kiedyś na forum w temacie o kupowaniu GS 300 mkII, teraz przyszło mi prosić o pomoc w dziale technicznym :/
Od momentu zakupu na chwilę przed całkowitym zatrzymaniem podczas hamowania miałem uczucie tak jakby ABS się aktywował, nie wiedziałem dlaczego się tak dzieje, ale uznałem że to funkja premium aby w ostatnim etapie zwalniania nie było tego efektu sklejania się tarcz, a tym samym zatrzymanie było łagodniejsze.
Po jakimś czasie brzeczenie spod pedału hamulca stało się donośniejsze, i występowało nie tylko podczas hamowania, ale czasami również podczas toczenia się powoli.
Niedawno podczas jazdy zapaliły się kontrolki ABS i VSC Off i już tak zostały świecić, byłem z tym u mechanika na komputerze odczytać błędy, kilka błędów znalazł, wykasował, nowych nie było i po krótkiej jeździe testowej wszystko było w porządku, tzn. tak jak przed zapaleniem się kontrolek. Po kilkudziesięciu kilometrach kontrolki się zaświeciły znów, zamówiłem wtedy kabelek VCI do Techstream. Odczytuję dane na żywo ale nie wiem jak je interpretować, nie znam logiki działa ABSu.
Sprawdzałem jeszcze przed otrzymaniem kabelka stan czujników abs w piastach, na przedniej osi były idealne, nie znalazłem żadnych uszkodzeń na kablach. Tyłu nie rozbierałem ponieważ zdecydowałem poczekać na kabel diagnostyczny.
Zamieszczam nagranie efektów podczas jazdy jak również zrzuty ekranu z TIS'a. https://www.youtube.com/watch?v=sG-YeitVJI4

Obrazek

Próbowałem wykonać kalibrację tego czujnika w funkcji utility bodajże ale wydaje mi się że bez skutku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na zrzutach widzę że aktywuje się ABS na tylnych kołach ale informacje z czujników o prędkości są zawsze takie same.
Liczę na porady co i jak sprawdzić.
achim
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 20:36
Model Lexusa: GS 300 '98
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolandia

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez achim » 5 gru 2016, o 20:37

Witam,
Dziś rozebrałem jeszcze czujniki ABS tylnej osi, wygląda na to że znalazłem problem. Zrobiło się to samo co w tym temacie http://www.lexusownersclub.co.uk/forum/ ... ent=856624. Pierścień pod wpływem rdzy został wypchnięty i starł ząbki na piaście.
Czy ma ktoś na sprzedaż półosie napędowe do GS300 98r.?
achim
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 20:36
Model Lexusa: GS 300 '98
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolandia

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez achim » 19 sty 2017, o 21:51

Ironicznie dziękuję za wszelkie porady.
Problem rozwiązany, kupiłem same pierścienie za 120 zł z przesyłką zagraniczną. Wymiana prosta z strony lewej, z prawej trzeba zdjąć tłumiki.
achim
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 20:36
Model Lexusa: GS 300 '98
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolandia

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez lukas78 » 19 sty 2017, o 22:48

achim napisał(a):Ironicznie dziękuję za wszelkie porady.
Problem rozwiązany, kupiłem same pierścienie za 120 zł z przesyłką zagraniczną. Wymiana prosta z strony lewej, z prawej trzeba zdjąć tłumiki.

Spokojnie, bez emocji - widocznie nikt tematu nie rozkminiał. Dobrze że zapodałeś takie info na forum - napewno się przyda.
Zapodaj linka z aukcji z której kupiłeś te pierścienie.
W polsce nie ma ich w sprzedaży?
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez Kiwi » 19 sty 2017, o 23:34

achim napisał(a):Ironicznie dziękuję za wszelkie porady.
Problem rozwiązany, kupiłem same pierścienie za 120 zł z przesyłką zagraniczną. Wymiana prosta z strony lewej, z prawej trzeba zdjąć tłumiki.


Całe forum przeglądałem i nikt nie wymieniał samych pierścieni, tylko jak coś to całą półos. Sam szukam półosi, ale jakbyś podał namiary na te pierścienie i jak je zmienic to byłoby super :-)
Pozdrawiam Kiwi
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Kiwi
Lex user
 
Posty: 98
Dołączył(a): 9 cze 2015, o 20:53
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez lukas78 » 20 sty 2017, o 08:55

Kiwi napisał(a):
achim napisał(a):Ironicznie dziękuję za wszelkie porady.
Problem rozwiązany, kupiłem same pierścienie za 120 zł z przesyłką zagraniczną. Wymiana prosta z strony lewej, z prawej trzeba zdjąć tłumiki.


Całe forum przeglądałem i nikt nie wymieniał samych pierścieni, tylko jak coś to całą półos. Sam szukam półosi, ale jakbyś podał namiary na te pierścienie i jak je zmienic to byłoby super :-)
Pozdrawiam Kiwi


Chwila - o jakich pierścieniach piszecie? Przecie te pierścienie które achim pokazał na fotkach z forum uk są zintegrowane z piastą. Więc, co da wymiana półosi przy uszkodzonych pierścieniach z fotek z forum uk? No chyba, że mieliście zjechany/uszkodzony sam pierścień zębaty abs na półosi...
Nie rozbierałem jeszcze tego, ale tak na logikę jeśli zjechało ząbki na pierścieniu abs, to zjechało również ten pierścień z fotek.
Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez achim » 20 sty 2017, o 19:09

Pierścienie (blaszane tuleje) na zdjęciach z forum nie są zintegrowane z piastą. Przecież autor tamtego tematu sam je wyjął. One są wprasowane w piastę a z biegiem czasu rdza zaczyna je wypychać w stronę koronki, którą ściera aż do błędów ABS.
Włożenie półosi z dobrą koronką nie ma sensu jeśli blaszana tuleja jest wypchnięta.
Przed Obrazek
Po
Obrazek

Kiwi napisał(a):ale tak na logikę jeśli zjechało ząbki na pierścieniu abs, to zjechało również ten pierścień z fotek

Oczywiście masz rację, ale bez tej blachy w piaście można jeździć, a bez ząbków na koronce półosi już nie bardzo.

Cały temat rozchodzi się o brak ząbków na półosi a nie blaszaną tuleję w piaście.

Autor tamtego tematu wywalił blachę z piast, oraz włożył używane półosie.

Pierścienie czy też koronki na półosi można wymienić za pomocą podgrzewacza, młotka i śrubokręta ślusarskiego.
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 1129228721
Kupiłem tutaj. Pasują idealnie.
achim
Nowy lex user
 
Posty: 9
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 20:36
Model Lexusa: GS 300 '98
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolandia

Re: Nieprawidłowe działanie ABS GS 300 '98

Postprzez lukas78 » 21 sty 2017, o 09:02

Czyli dobrze przypuszczałem z tymi pierścieniami. Dla mnie w tym przypadku zintegrowane, to nie znaczy zespawane na stałe, tylko stanowiące jeden z elementów piasty, a nie półosi. Okazuje się, że chodzi Wam o pierścienie abs.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1097
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości