GS300 mk2 99' tylne oświetlenie

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

GS300 mk2 99' tylne oświetlenie

Postprzez Mateuke » 24 maja 2018, o 20:07

Witam serdecznie . Chciałbym poprosić o pomoc posiadaczy GS300 MK2 i nie tylko . Pacjent to właśnie gs300 mk2 99' . Nie działa podświetlenie w tylnej części auta a dokładnie drzwiach po obu stronach . Popielniczki , lampki w podsufitce oraz dolne lampki ostrzegawcze że są otwarte drzwi , nie świecą . Świeci za to normalnie podświetlenie przycisków otwierania szyb . Co warto podkreślić przy otwartych tylnych drzwiach nie wyświetla się kontrolka sygnalizująca iż są one otwarte . Żarówki posprawdzane a zrobiłem to w ten sposób że nie kupowałem nowych tylko pozamieniałem z tymi w drzwiach przednich i działają . Bezpieczniki po stronie kierowcy jak i pasażera również są dobre a przynajmniej tak mi się wydaje gdyż dokładnie oglądałem każdy z nich. Pod maską również skontrolowane wszystkie bezpieczniki . Dodam tylko że przy otwartym bagażniku podświetlenie w nim działa i kontrolka również się pali . Z tego co podejrzewałem i wiem to to że czujniki otwierania drzwi znajdują się w zamku tzw. "Door lock actuator" czyli w całym mechanizmie odpowiedzialnym za centralne . Miernika napiecia na chwilę obecnąniestety nie posiadam aby sprawdzić dopływ prądu ale postaram się skombinować i do tego zdecydowałem się kupić konkretny komplet bezpieczników płytkowych lub inaczej mini i powymieniać wszystkie jak leci bo może być właśnie tak że wygląda któryś z nich na dobry a jednak nie jest . Zanimjednak to zrobię sprawdzę miernikiem czy dochodzi w ogóle zasilanie do tych bezpieczników które odpowiadają za oświetlenie. Wykluczyłem iż winą jest bezpiecznik DOOM bo odpowiada on za kompletne oświetlenie w kabinie a u mnie nie świeci tylko tył . Dodam też że lampki w podsufitce naciskając ręcznie przycisk , świecą się normalnie a przy otwieraniu drzwi już własnie nie . Tak jak by jednak coś było z czujnikami otwarcia drzwi . Jeżeli bezpieczniki zostaną wymienione i zasilanie też będzie to może warto sprawdzić jednak te mechanizmy zamków . Przeglądając zagraniczne fora zauważyłem że to dość częsty problem w tych modelach ale zazwyczaj problemy występują z centralnym zamykaniem a nie z oświetleniem...no i tanie też nie są bo jakieś $80 za jeden a wolałbym tego uniknąć :biggrin2:. Czy miał ktoś podobny problem ? Czy może ktoś jest w stanie lekko nakierować co można jeszcze sprawdzić ? Dzięki kolegom za zainteresowanie i pomoc , pozdrawiam :ok2: .
Mateuke
Nowy lex user
 
Posty: 2
Dołączył(a): 22 paź 2017, o 16:24
Model Lexusa: GS300 JZS160
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dettingen unter Teck

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości