PROBLEM z AFS
-
- Lex user
- Model Lexusa: W trakcie poszukiwań gs300
- Kontakt:
Re: PROBLEM z AFS
Sprawdziłeś pod kompem, że czujnik OK, czy tylko looknąłeś na cięgna? Ja miałem wszystkie cięgna zdrowe, a elektronika okazała się padnięta.
- DawGad
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII
- Kontakt:
Chodzi o podłączenie samochodu pod diagnostykę komputerową...Kozio_1986 pisze:Sprawdziłeś pod kompem, że czujnik OK, czy tylko looknąłeś na cięgna? Ja miałem wszystkie cięgna zdrowe, a elektronika okazała się padnięta.

-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430
- Kontakt:
Panowie/scotti,
z AFSem problem jest zasadniczo zazwyczaj ten sam - przegnite styki/kabelki od czujnika i/lub niedzialajace/zerwane ciegna przy wachaczach.
Nawet jezeli z "zewnatrz" jak sprawdzacie pod autem wszystko wyglada cacy, to czujnik w srodku najprawdopodobnie jest zgnity. Mozna go wymontowac i otworzyc i sprawdzic, jezeli bedzie dobry to nic zlego mu sie nie stanie jak zostanie przeczyszczony i odpowiednio zaizolowany.
Przechodzilem przez to samo, kiedy reflektory mogly dzialac ok nawet i tygodniami, wystarczyl wyboj ktory zachwial stykiem, potem drugi ktory znow sprawil ze stykalo i nie da sie tak spokojnie zyc + dodajmy do tego wode i odpowiedz sama sie nasuwa
Po wymianie na uzywany sprawny w ladnym stanie (mozna kupic tez zamienniki z chin, gdyz jest to "zwykly" potencjometr, gdzies tam nawet mialem jakies aukcje/nazwy zapisane, jest to ogolnie do odnalezienia wyszukujac w sieci), przeczyszczeniu wszystkiego i zaizolowaniu nie mialem zadnych problemow od dlugiego czasu juz.
z AFSem problem jest zasadniczo zazwyczaj ten sam - przegnite styki/kabelki od czujnika i/lub niedzialajace/zerwane ciegna przy wachaczach.
Nawet jezeli z "zewnatrz" jak sprawdzacie pod autem wszystko wyglada cacy, to czujnik w srodku najprawdopodobnie jest zgnity. Mozna go wymontowac i otworzyc i sprawdzic, jezeli bedzie dobry to nic zlego mu sie nie stanie jak zostanie przeczyszczony i odpowiednio zaizolowany.
Przechodzilem przez to samo, kiedy reflektory mogly dzialac ok nawet i tygodniami, wystarczyl wyboj ktory zachwial stykiem, potem drugi ktory znow sprawil ze stykalo i nie da sie tak spokojnie zyc + dodajmy do tego wode i odpowiedz sama sie nasuwa

Po wymianie na uzywany sprawny w ladnym stanie (mozna kupic tez zamienniki z chin, gdyz jest to "zwykly" potencjometr, gdzies tam nawet mialem jakies aukcje/nazwy zapisane, jest to ogolnie do odnalezienia wyszukujac w sieci), przeczyszczeniu wszystkiego i zaizolowaniu nie mialem zadnych problemow od dlugiego czasu juz.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430
- Kontakt:
Pisz do Rikkiego albo do Ariela z projekt 86
- DawGad
- Lex Driver
- Kontakt:
Mojego GS-a dopadła również ta bolączka, na desce mruga AFS OFF, po podłączeniu do techstream wyrzuca błąd B2416 height control sensor. Sprawdziłem cięgna i są całe. Może jakaś wilgoć w samych czujnikach ostatnio cały czas pada, będę musiał to sprawdzić, może macie jeszcze jakieś sugestie??Keepmovin pisze:Panowie/scotti,

- szwed
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h F
- Kontakt:
Miałem podobnie w RX jak zaczęło padać to mrugał AFS czasami mu przechodziło ale za jakiś czas znowu to samo i przy mruganiu nie działały skrętne lampy i odpowiednio nie poziomował ich.
W moim przypadku było również urwane cięgno zamówiłem na ebay
Ale po wymianie nadal mrugał po deszczu.
Więc obstawiam ze to były te styki pordzewiałe jak pisze kolega wyżej.
Auto już sprzedałem więc więcej pomóc nie mogę.
Ale może to się przyda?!
W moim przypadku było również urwane cięgno zamówiłem na ebay
Ale po wymianie nadal mrugał po deszczu.
Więc obstawiam ze to były te styki pordzewiałe jak pisze kolega wyżej.

Auto już sprzedałem więc więcej pomóc nie mogę.
Ale może to się przyda?!
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 GS300 IS200
- Kontakt:
Możliwe, że w środku już zardzewiała elektronika/potencjometr...DawGad pisze:
Mojego GS-a dopadła również ta bolączka, na desce mruga AFS OFF, po podłączeniu do techstream wyrzuca błąd B2416 height control sensor. Sprawdziłem cięgna i są całe. Może jakaś wilgoć w samych czujnikach ostatnio cały czas pada, będę musiał to sprawdzić, może macie jeszcze jakieś sugestie??
- DawGad
- Lex Driver
- Kontakt:
PROBLEM z AFS
U mnie problem zażegnany. Docelowo czujnik z przodu do wymiany. Okazało się po zdemontowaniu czujnika że jeden z trzech pinów się odłamał. Doraźnie dolutowałem trzeci pin ale konieczne było rozcięcie plastiku od gniazda w czujniku. Teraz szukam takiego czujnika. Ten który jest zabudowany, w swojej konstrukcji jest nie rozbieralny.