Cześć, czy ktoś ma wiedzę lub może zmierzyć porad spoczynkowy z akumulatora 12V kiedy auto jest zamknięte i w stanie czuwania?
Mam problemy z akumulatorem którego wymieniłem myśląc iż jakiś stary był…… jednak po wymianie zauważam istotny spadek napięcia już po dwóch dniach
z 12,6 do 12,2. Coś nie tak ……..
Zmierzyłem pobór prądu w tym stanie i wyszło mi iż 0,2A !!! Co odpowiada mocy na poziomie 2,4W.
I na dodatek szarpie ( skacze ) - podałem wartość uśrednioną, widać iż coś żyje własnym życiem…..
Z pomiarów wynika iż rozładowanie aku wynosi 4,8Ah na dobę wiec po 14 dniach będzie pusty……. rozładowany niemal do 0……
Przedtem tego nie zauważałem bo to było częściej używane i ubytki były nie zauważalne.
Teraz muszę znaleść winnego …… może to mój moduł CarPlay…… a może hybrydy tak maja ? Lub może coś innego ….. inne auta maja pobór 20x mniejszy.
Proszę o opinie i sugestie.
Pozdrawiam .
Lexus Gs 450h prąd spoczynkowy z aku 12V
-
- Lex user
- Model Lexusa: Gs450h/Is250
- Kontakt:
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Gs250
- Kontakt:
Re: Lexus Gs 450h prąd spoczynkowy z aku 12V
Przy wyłączonym silniku odpinaj i po kolei wszystkie bezpieczniki. Wykryjesz który obwód ma ten pobór.
- RealLife
- Lex user
- Model Lexusa: RX
- Kontakt:
Udało się coś konkretnego ustalić / rozwiązać problem?
Mam to samo w RX450h, z nieoryginalnym akumulatorem - zwykłym, dużym, nowym, drogim ale nie jak fabryczny AGM.
Tydzień po naładowaniu do pełna (prostownik 16,8V, potem jazda 2x 15 km dziennie) napięcie spada z 12,95 do 12,3, potem np. po 4 dniach postoju nawet poniżej 12. Sam akumulator - wyjęty z auta aktualnie - po tygodniu od naładowania ma 12,85 V.
Ładowanie w aucie jest ok. ale nie podoba mi się prąd pobierany (auto zamknięte, cczujnii ruchu wyłączone - choć okazało się, że nie ma to żadnego wpływu ): 80-90 mA (trzeba go cierpliwie zmierzyć, taki poziom jest po ok. 2 min niedotykania auta). To musi drenować akumulator. Normalne stare auta miały poniżej 20, nowocześniejsze 30-50 i wiecznie niedoładowane akumulatory, jeżeli nie śmigały w trasie.
I tu rodzą się 2 pytania:
1. Czy 80-90 mA to prawidłowy pobór prądu?
2. Czy akumulator AGM nie jest w takim aucie obligatoryjny? (AGM się zupełnie inaczej zachowuje przy stałym obciążeniu)
Mam to samo w RX450h, z nieoryginalnym akumulatorem - zwykłym, dużym, nowym, drogim ale nie jak fabryczny AGM.
Tydzień po naładowaniu do pełna (prostownik 16,8V, potem jazda 2x 15 km dziennie) napięcie spada z 12,95 do 12,3, potem np. po 4 dniach postoju nawet poniżej 12. Sam akumulator - wyjęty z auta aktualnie - po tygodniu od naładowania ma 12,85 V.
Ładowanie w aucie jest ok. ale nie podoba mi się prąd pobierany (auto zamknięte, cczujnii ruchu wyłączone - choć okazało się, że nie ma to żadnego wpływu ): 80-90 mA (trzeba go cierpliwie zmierzyć, taki poziom jest po ok. 2 min niedotykania auta). To musi drenować akumulator. Normalne stare auta miały poniżej 20, nowocześniejsze 30-50 i wiecznie niedoładowane akumulatory, jeżeli nie śmigały w trasie.
I tu rodzą się 2 pytania:
1. Czy 80-90 mA to prawidłowy pobór prądu?
2. Czy akumulator AGM nie jest w takim aucie obligatoryjny? (AGM się zupełnie inaczej zachowuje przy stałym obciążeniu)
- simoneus
- Lex user
- Model Lexusa: GS300, USB 5.0, 600H
- Kontakt:
W instrukcji mojego jest napisane, że jak stoi powyżej 2 tygodni to należy odłączyć minus aku. Te nowoczesne auta dużo biorą prądu w stanie „parkowania”, co do aku to powinien być agm w hybrydach.
Ostatnio mi trochę postał to napięcie spadło do 11,5. Sypał błędami. Jako ciekawostka ładować należy po odłączeniu minusa od auta.
Ostatnio mi trochę postał to napięcie spadło do 11,5. Sypał błędami. Jako ciekawostka ładować należy po odłączeniu minusa od auta.
- RealLife
- Lex user
- Model Lexusa: RX
- Kontakt:
Też się cackałem z ładowniem na początku: odłączanie od auta / drugi aku podpięty, żeby podtrzymać "pamięci", potem już nie odłączałem, ale prostownik taki bezpieczny = ładowanie "na sztukę", czyli max 14,4V, a od jakiegoś czasu (od kiedy kwasiak wyzionął ducha) - ładuje normalnie 16,8V do pełna (czyli do osiągnięcia przez akumulator min. 12,9V w spoczynku) i póki co auto działa.
Właśnie usiadłem do zakupu AGM'a i trafiłem na ten wątek w .. guglu... .
Właśnie usiadłem do zakupu AGM'a i trafiłem na ten wątek w .. guglu... .