[LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Postprzez laredo » 22 gru 2011, o 11:50

Witajcie, chciałbym się Was zapytać o pewną sprawę. Otóż wczoraj odpaliłem samochód i nie zgasły mi wszystkie kontrolki. Świecił się na czerwono akumulator oraz na pomarańczowo ta "konewka" ( sorki za określenie) od oleju i .... chyba to jest kontrolka filtru powietrza (?). Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolki zgasły lecz po kolejnym zgaszeniu silnika i uruchomieniu go znów się świecą. Wróciłem do domu ze świecącymi kontrolkami i faktycznie, ładowania nie było bo rano aku dychał resztką sił, więc poszedł do ładowania. Ale.... co ma wspólnego brak ładowania z poziomem oleju, który nonen omen jest dobry, no i ten filtr powietrza ?
Ktoś ma jakieś doświadczenie z naprawą alternatora w LS ? Kupował ktoś nowy, lub regenerował regulator napięcia ?
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Re: [LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Postprzez maniek_ls400 » 22 gru 2011, o 13:37

Po pierwsze - nie masz kontroliki filtra powietrza - to prędzej wskaźnik poziomu płynu chłodniczego.
Zacznij od wizyty u elektryka - powie Ci, co padło i za ile - dopiero wtedy zacznij szukać używek.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: [LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Postprzez laredo » 22 gru 2011, o 15:13

No tak masz rację całkiem możliwe że to czujka poziomu płynu chłodzącego. Ładowania nie ma na bank, założyłem inny naładowany aku odpaliłem auto i po zdjęciu klemy z aku samochód zgasł. Trzeba demontować alternator ale jakoś tego nie widzę, nie mam garażu nie mam kanału a na dworze w obecnych warunkach to raczej awykonalne. Lipa jak nie wiem co.
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Re: [LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Postprzez maniek_ls400 » 23 gru 2011, o 01:02

Najpierw jedź do elektryka - chyba, że sam nim jesteś. Może kabel się gdzieś przetarł, bezpiecznik, obluzowało mocowanie na alternatorze itp - jeśli nie umiesz tego dobrze zdiagnozować możesz wydać niepotrzebnie worek kasy - po co ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: [LS400] Brak ładowania i kontrolki a alternator

Postprzez laredo » 23 gru 2011, o 18:15

Maniek. w 99 % popsuły się dwie rzeczy jak myślę. 1) szlag trafił szczotki na wirniku 2) szlag trafił regulator napięcia.
Tak siedząc przy piwie i myśląc, to nie powinno się nic innego popsuć. Nie ma leszcza.
Diagnoza nastąpi po rozebraniu alternatora. Owszem można i doszukiwać się innych przyczyn ale... to tak jak by czekać aż meteor trafi w twój samochód zaparkowany pod blokiem :D
Jak znajdę kanał to się wbiję pod auto i rozkręcę. :dirol:
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości