[LS 400] problem z TRC

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[LS 400] problem z TRC

Postprzez laredo » 30 maja 2012, o 10:31

Witam. Pojawił się mały problem z kontrolą trakcji, otóż odpalamy auto i ruszamy - wszystko jest ok TRC działa jak trzeba. Po przekroczeniu czasami 80 czasami 100 kmh w liczniku świeci się na pomarańczowo TRC i kontroli trakcji już nie ma. Wystarczy wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie a na kilka chwil problem znika. Wcisnąłem się pod auto, zdemontowałem obie półosie, poczyściłem i przesmarowałem co trzeba, poskładałem. Początkowo sądziłem że powodem był syf który zebrał się na czujniku ale nie. Teraz oba są czyściutkie ale problem nie znika. Idzie jakoś sprawdzić czujniki czy oby nie wysiadły ? A może siada mi cały sterownik od TRC ? Miał ktoś podobny problem ?
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez LPGK » 30 maja 2012, o 10:55

laredo napisał(a):Witam. Pojawił się mały problem z kontrolą trakcji, otóż odpalamy auto i ruszamy - wszystko jest ok TRC działa jak trzeba. Po przekroczeniu czasami 80 czasami 100 kmh w liczniku świeci się na pomarańczowo TRC i kontroli trakcji już nie ma. Wystarczy wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie a na kilka chwil problem znika. Wcisnąłem się pod auto, zdemontowałem obie półosie, poczyściłem i przesmarowałem co trzeba, poskładałem. Początkowo sądziłem że powodem był syf który zebrał się na czujniku ale nie. Teraz oba są czyściutkie ale problem nie znika. Idzie jakoś sprawdzić czujniki czy oby nie wysiadły ? A może siada mi cały sterownik od TRC ? Miał ktoś podobny problem ?


Podepnij sie skanerem i zczytaj błąd, znacznie ułatwi to djagnozę.
LPGK
 

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez prosperopro » 30 maja 2012, o 11:27

mi tez cos takiego wyskoczylo ze 2 razy ale podczas jazdy zrzucilem na N wylaczylem silnik (nie rob tego tylko na D) odpalilem i przelaczylem na D wiecej sie nie powtorzyly przez jakis czas. Ostatnio taka kacja jakis miesiac temu. a wczesniej sie zapalalo check engine i trakcja i gaslo po jakims czasie ale odkrylem ze to po dluzszym nieuzywaniu lexa i gdy aku jest slaby. ( mam tez aku o mniejszej pojemnosci mAh)
"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
Avatar użytkownika
prosperopro
Lex Driver
 
Posty: 613
Dołączył(a): 10 sty 2011, o 20:08
Lokalizacja: Lublin
Model Lexusa: LS400 UCF11

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez laredo » 30 maja 2012, o 12:02

Prosperowo - robiłem tak ale za wiele to to nie daje, po jakimś czasie zapali się ponownie.
Nie wiem czy u nas ktoś ma sprzęt aby się podłączyć pod kompa. Lapmpa wymigała mi tylko jeden kod - związany z wydechem
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez passat1978 » 30 maja 2012, o 12:16

Kolego ja miałem ten problem w :LEXUS: gs 300 z 94r i pierwszy bład jaki odkrylem to nieszczelny przewód hamulcowy przy tylnym zacisku, jak go dokręcilem i jednocześnie usunelem usterke ucieczki ( w bardzo minimalnych ilośćiach) plynu hamlcowego to na rozdzielaczu po prawej steronie ( :LEXUS: w gs 300) odkręcilem odpowietrznik i na lewej stronie (opisaanej jako akumulator) też odkręcilęm odpowietrznik ale z tego drugiego nie poplynol płyn ham. a z pierwszegi tak, i nadal kontrola trakcji sie zapalala wiec odkrecilem na ułamek sekundy przewód łączący rozdzielacz z prawej strony z akumulatorem i wtedy plyn polecial, i od tej pory w gs 300 nie mam problemu z TRC. nie wiem czy w LS jest tak samo jeśli tak to spróbuj pozdrawiam.
Części do LEXUS GS 300 KMI
NR 790462651 Lub PW
Avatar użytkownika
passat1978
Lex Driver
 
Posty: 610
Dołączył(a): 14 lis 2010, o 10:42
Lokalizacja: Łęczyca - Powidz
Model Lexusa: gs 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łęczyca

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez klexus » 30 maja 2012, o 13:11

na 100% problem z układem hamulcowym ale odczytaj błędy tym sposobem,
http://www.lexls.com/tutorials/intro/codereading.html
Avatar użytkownika
klexus
Lex Master
 
Posty: 1752
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:01
Lokalizacja: Śląsk
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez laredo » 31 maja 2012, o 23:14

Klexus - tym sposobem odczytałem tylko kod 28.
Na chwilę obecną problem zniknął. Otóż nie domknąłem drzwi i nie zauważyłem że się świeci z tyłu u pasażera światło. Do domu wróciłem ok 23 i było po akumulatorze. Zdemontowałem go i zaniosłem do ładowania. Po naładowaniu go jechałem już nawet i 160 i nic. Nie świeci się. Jeśli miał by to być problem z układem hamulcowym to całkiem możliwe bo mam bardzo liche tylne tarcze hamulcowe. Tylko co ma jedno wspólnego z drugim ?
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez prosperopro » 1 cze 2012, o 08:51

no to mowie Ci masz jakkazdy nic sie nie dzieje ;) widocznie trakcja jak ma za malo pradu to wylacza ja komputer ;) innego wytlumaczenia nie mam ale powinno Ci sie śeiwcic check engine przy trakcji ;D
"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
Avatar użytkownika
prosperopro
Lex Driver
 
Posty: 613
Dołączył(a): 10 sty 2011, o 20:08
Lokalizacja: Lublin
Model Lexusa: LS400 UCF11

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez foka1 » 1 cze 2012, o 13:00

poprzez odlaczenie akumulatora skasowales poprostu blad
GS 300 MKII 2001
Avatar użytkownika
foka1
Lex user
 
Posty: 212
Dołączył(a): 15 sty 2011, o 20:27
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karwia

Re: [LS 400] problem z TRC

Postprzez laredo » 1 cze 2012, o 16:13

dupa - dziś się zaświeciło na nowo ehhh :pala:
Check Engine mówisz ? może i powinno - ostatnio przez przypadek dowiedziałem się że powinna się też świecić lampka jak mam otwarte drzwi a nie świeci. Może jest uszkodzona żarówka ? może ktoś ją zdemontował bo ciągle pokazywała jakieś błędy ?
Avatar użytkownika
laredo
Lex user
 
Posty: 156
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 11:11
Lokalizacja: Zawiercie
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości