podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacniaczem

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacniaczem

Postprzez olsen1982 » 7 lip 2013, o 19:46

witam,
próbuję podłączyć radio JVC exad do fabrycznego wzmaka, za pierwszym razem porażka - po podłączeniu nie działał ani dźwięk ani nawigacja, okazało się, ze został przerwany obwód cyfrowy TX+ i TX-, znalazłem na necie jak zamknąć obwód
Obrazek
zrobiłem układ i nawigacja zaczęła działać, niestety dźwięku wciąż brak. Podejrzewam, że nie wystarczy zamknąć ten obwód, chyba potrzebny jest jakiś generator sygnału. Na ebayu są do kupienia kostki, prawdopodobnie z tym generatorem, ale kosztują ok 1500zl + przesyłka. Teraz pytanie - czy ktoś ma schemat takiej kostki, lub radia fabrycznego (na 9 glosnikow), wtedy zobaczyłbym na jakim układzie taki generator chodzi.
olsen1982
Nowy lex user
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 14:59
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez Travis » 7 lip 2013, o 22:38

u mnie też było ciężko ale w końcu udało się podłączyć radio do fabrycznego wzmaka. Tylko jeden podstawowy problem który nie tylko u mnie występuje. Wzmacniacz działa na pełnej parze od samego początku co za tym idzie w głośnikach słychać mocny syk a ustawienie na radiu vol 1, vol 2 jest już głośno. Nawigację pominąłem bo i tak nie jest mi do szczęścia potrzebna. Nawet kiedy radio nie jest włączone głośniki dostają sygnał i słychać syk. Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić jak przy fabrycznym radiu.
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1460
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ/Kraków
Model Lexusa: GS430 TTE
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ/Kraków

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez olsen1982 » 8 lip 2013, o 06:34

a jak to zrobiles, ze chociaz cos slychac? u mnie wzmak dostaje napiecie bo navi gada ale z radia nie wychodzi nic, zastanawia mnie to wyjscie mute, ja dalem na to napiecie z wzmacniacza anteny.
olsen1982
Nowy lex user
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 14:59
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Odp: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacni

Postprzez dead_beat » 8 lip 2013, o 07:33

Podpinasz wyjście chinche do wzmaka? U mnie też była kompletna cisza... Obecnie mam wyjście na głośniki podłączone do wzmaka, ale to złe rozwiązanie, tylko że nie mam czasu dalej się z tym pobawić.

wysłane z Motorola RAZR za pomocą TapaTalk 2
Avatar użytkownika
dead_beat
Lex Driver
 
Posty: 600
Dołączył(a): 20 lut 2012, o 16:41
Lokalizacja: Starowola
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez olsen1982 » 8 lip 2013, o 15:59

mam chionche, podlaczylem line out z radia i nic, sprawdzalem tez na jednym z wyjsc glosnikowych i tez cisza, masz kostke 20pin?
olsen1982
Nowy lex user
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 14:59
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez dead_beat » 8 lip 2013, o 16:24

ja mam wersję bez NAVi,u mnie było to samo i chyba trzeba będzie ciąć kable tak jak zrobił to dS... jest gdzieś na forum opisane
Avatar użytkownika
dead_beat
Lex Driver
 
Posty: 600
Dołączył(a): 20 lut 2012, o 16:41
Lokalizacja: Starowola
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez dS » 8 lip 2013, o 17:46

nie tyle ciąć co wyjąć z wtyczki, a jak nie ma dźwięku to pierwsze co bym sprawdził to kabelek , bodajże niebieski tj chyba pin nr 3, który steruje włączaniem i wyłączaniem wzmacniacza
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2958
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez olsen1982 » 8 lip 2013, o 19:44

zasilanie sprawdzone kilkakrotnie, mam wszystko jak na schemacie, moze jeszcze sprawdze sygnalowe z ori radia, wedlug schematu tez sa ok, a co z tym mute?
olsen1982
Nowy lex user
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 14:59
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez dS » 8 lip 2013, o 20:07

jak dobrze pamiętam mute wykorzystuje się przy zestawiegłośnomuwiącym
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2958
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: podlaczenie aftermarketowego radia z fabrycznym wzmacnia

Postprzez olsen1982 » 8 lip 2013, o 21:03

to juz nie mam pomyslu, podlaczylem wszystko tak jak na schemacie w zalaczniku. Jesli ktos ma zestaw z 9 glosnikami to bylbym wdzieczny za jakis rysunek jak to wtyglada na kostce (i dziala).
Załączniki
radio and player 9 speakers.pdf
(23.91 KiB) Pobrane 198 razy
olsen1982
Nowy lex user
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 maja 2013, o 14:59
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: leszno

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron