[GS] Problemy z prądem

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[GS] Problemy z prądem

Postprzez koque » 26 lip 2013, o 18:40

Cześć,

mam dziwny problem z prądem w moim GS300 MK2.
Ostatnio moje auto przeszło serię nietypowych dla niego przygód i zastanawiam się czy coś może mieć z tym wspólnego czy to zbieg okoliczności.

Po pierwsze auto stało 2,5 tygodnia na lakierni.

Po drugie byłem w Chorwacji i w połowie podróży, znaczy po kolejnym dniu próbuje uruchomić auto i bateria rozładowana.

Po długiej jeździe bateria dalej nie kręci silnika.

Po powrocie do Szczecina kupuję nową baterię i wszystko jest ok.

Po pięciu dniach zaczynają się cuda przy dużym obciążeniu rano tj. klima max + radio + światła + ładowarka auto normalnie zapala ale widzę, że wspomaganie niedomaga (na szczęście na parkingu) mryga kontrolka baterii, po chwili wszystko wraca do normy (znaczy ze wspomaganiem i gaśnie kontrolka baterii) i wyłącza się kompresor klimatyzacji co jest potwierdzone mrygającą kontrolką A/C, dodam że klimatyzacja w trybie auto

Ja mam jakąś swoją teorię, nie chcę sugerować i czekam może ktoś mi powie co to może być.

Dziękuję i czekam na szybką podpowiedź bo w te upały bez klimy można nie przeżyć .
Avatar użytkownika
koque
Lex user
 
Posty: 96
Dołączył(a): 12 gru 2012, o 21:52
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez sandr » 26 lip 2013, o 21:00

Niektórzy piszą, że czas letnich upałów to dla akumulatora najcięższy okres w roku. Nie wiem ile w tym prawdy, ale coś musi być na rzeczy gdyż mój akumulator również odmówił dalszej współpracy w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Ale wracając do tematu, proponowałbym naładować akumulator prostownikiem (o ile tego nie zrobiłeś wcześniej) - kupujemy naładowane (niby), gotowe do pracy zaraz po zdjęciu z półki, ale dość często to nie wystarcza i stary poczciwy prostownik potrafi rozwiązać problem. Po za tym, sprawdź stan klimatyzacji - przeważnie raz do roku wystarczy i teraz jest dobra ku temu okazja :smile:
sandr
Lex user
 
Posty: 203
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:41
Model Lexusa: GS300 II
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DSW

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez koque » 27 lip 2013, o 18:31

sandr napisał(a):Niektórzy piszą, że czas letnich upałów to dla akumulatora najcięższy okres w roku.


Jadąc na wakacje do Chorwacji, miałem klimę na auto, światła, GPS, 1-2 komórek non-stop + tablet.

Tu moja zgodność z Tobą się lekko rozmija, bo bateria kręci dobrze silnik więc ciężko tu mówić o tym, że jest wyładowana. Klima sprawna bo jednak byłem w tej Chorwacji, system elektryczny robi wrażenie "przemyślanego działania" chodzi mi o to, że jak wspomaganie (działanie na postoju) szarpie, przerywa, to klima jakby się automatycznie wyłącza, znaczy nawiewy wszystko działa tylko na kontrolce A/C mryga kontrolka i oczywiście nie chłodzi od tego momentu.
Może to coś innego...

Kto wie?
Avatar użytkownika
koque
Lex user
 
Posty: 96
Dołączył(a): 12 gru 2012, o 21:52
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez sandr » 27 lip 2013, o 22:00

Klima sprawna... kto wie?
OK, ale tak mi teraz przyszło - w twoim silniku napędzane są jednym, wspólnym paskiem wielorowkowym:

Obrazek

- alternator
- sprężarka klimatyzacji
- pompa wspomagania
- pompa wody

Można założyć, że blokowanie się jednego z tych elementów może mieć bezpośredni wpływ na pracę pozostałych? Chyba tak. Wypadało by zdjąć pasek i sprawdzić...
sandr
Lex user
 
Posty: 203
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 20:41
Model Lexusa: GS300 II
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DSW

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez koque » 28 lip 2013, o 02:37

sandr napisał(a):Klima sprawna... kto wie?
OK, ale tak mi teraz przyszło - w twoim silniku napędzane są jednym, wspólnym paskiem wielorowkowym:

Obrazek

- alternator
- sprężarka klimatyzacji
- pompa wspomagania
- pompa wody

Można założyć, że blokowanie się jednego z tych elementów może mieć bezpośredni wpływ na pracę pozostałych? Chyba tak. Wypadało by zdjąć pasek i sprawdzić...


No dobra ja zgaduję, że to alternator i dlatego tak się dzieje.
Avatar użytkownika
koque
Lex user
 
Posty: 96
Dołączył(a): 12 gru 2012, o 21:52
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez soviet100 » 18 wrz 2013, o 22:07

Alternator : szczotki do roboty .
soviet100
Lex user
 
Posty: 25
Dołączył(a): 24 sie 2013, o 22:27
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czechowice-dziedzice

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez sardzent » 19 wrz 2013, o 22:08

tez obstawialbym na alternator, jak wymianieles aku mierzono Ci prad ladowania ?
sardzent
Lex user
 
Posty: 170
Dołączył(a): 19 kwi 2013, o 11:31
Model Lexusa: RX400h
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez koque » 21 wrz 2013, o 17:54

Dzięki temat już dawno ogarnięty, padło jakieś tam badziewie w alternatorze, na pewno nie szczotki :)
Avatar użytkownika
koque
Lex user
 
Posty: 96
Dołączył(a): 12 gru 2012, o 21:52
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez soviet100 » 22 wrz 2013, o 10:07

No to pewnie regulator napięcia bo nic innego tam nie ma .
soviet100
Lex user
 
Posty: 25
Dołączył(a): 24 sie 2013, o 22:27
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czechowice-dziedzice

Re: [GS] Problemy z prądem

Postprzez koque » 27 wrz 2013, o 20:18

soviet100 - bingo! :)

to właśnie to badziewie, kosztowało z 60 dyszek.
Avatar użytkownika
koque
Lex user
 
Posty: 96
Dołączył(a): 12 gru 2012, o 21:52
Model Lexusa: GS300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości