Lexus-Forum • Zobacz wątek - [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

[IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez mikrus » 1 sie 2013, o 19:54

Witajcie,
Dzisiaj robiłem przegląd auta i podczas sprawdzania świateł okazało się, że tył nie ma przeciwmgłowych co mnie bardzo zdziwiło, bo jeszcze kilka dni temu wszystko działało poprawnie. Sprawdziłem jako pierwsze żarówki (chociaż i tak mi się nie chciało wierzyć, że obie na raz mogły strzelić) - są OK. Następnie zabrałem się za sprawdzanie bezpieczników, które okazały się również dobre. Czy macie może jeszcze jakieś pomysły co to może być? Może włącznik świateł? Chociaż jak go naduszę to dioda sygnalizacyjna na przycisku się zapala, że jest dopływ prądu. Na desce rozdzielczej cisza.

Dodatkowo jak w załączniku na fotkach zdziwił mnie brak bezpieczników - czy tak powinno być? bo już sam nie wiem :crazy:

Wcześniej wszystko działało bez zarzutów.
Załączniki
01082013114A.jpg
Brak jednego 30A o oznaczeniu DRL No2.
(198.36 KiB) Pobrane 1788 razy
01082013113A.jpg
Brak przekaźnika pompy paliwa??
(176.46 KiB) Pobrane 1788 razy
Pozdrawiam
Mikołaj
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 547
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: były dwa IS'y... jest Pro Ceed 1.6 CRDi+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez michuu » 4 sie 2013, o 20:43

Witam,
mam ten sam problem w is300 sportcross z tylnymi przeciwmgielnymi. Żarówki OK, bezpieczniki też . Ściągnąłem tapicerkę z tylnej klapy i wszystkie kostki wydają się być podłączone prawidłowo.
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu?

Znalazłem na angielskim forum że ktoś miał podobny problem, wymienił włącznik świateł przeciwmgielnych i zaczęły działać. Najprościej będzie umówić się z kimś na podmiankę i wtedy sprawdzić.
Avatar użytkownika
michuu
Lex user
 
Posty: 158
Dołączył(a): 4 sie 2013, o 20:38
Model Lexusa: Prius
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez michuu » 28 sie 2013, o 19:36

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakieś pomysły, jak nam pomóc w problemie?
Dodam ze kupiłem używany włącznik z allegro, który wymieniłem i przeciwmgielne nadal nie działają - nie wykluczone że ów włącznik z allegro może byc uszkodzony...
Avatar użytkownika
michuu
Lex user
 
Posty: 158
Dołączył(a): 4 sie 2013, o 20:38
Model Lexusa: Prius
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez LinkPL » 29 sie 2013, o 06:50

Osobiście Ja nie lubię dłubać w kabelkach, ale tylko to pozostaje.

Ciężko pomóc komuś w takim problemie ... żarówka mi nie świeci co może być ??

Szukaj prądu po kablach ... zobacz czy dochodzi do bezpieczników, do włącznika ... tam jest pewnie od tego gdzieś stycznik, może to jego wina ...

Pozdro
Link
How far We can go ...
Avatar użytkownika
LinkPL
Lex Maniak
 
Posty: 795
Dołączył(a): 9 lis 2010, o 00:59
Lokalizacja: Iłża
Model Lexusa: Kia Optima SW GTline, T4Runner
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez michuu » 1 wrz 2013, o 21:15

Dzisiaj trochę się pobawiłem i chyba już wiem gdzie tkwi przyczyna - na przykładzie zapalania lamp przednich przeciwmgielnych jest wyraźnie słyszalny przekaźnik w okolicach skrzynki bezpieczników w kabinie po stronie pasażera.
Jak zapalam tylne przeciwmgielne, to żadnego dźwięku nie ma. Czy może jest ktoś w stanie powiedzieć w gdzie mogę szukać tego przekaźnika? Powiem szczerze że ściągnąłem wszystkie osłony przy skrzynce bezpieczników i nic tam nie znalazłem :)
Avatar użytkownika
michuu
Lex user
 
Posty: 158
Dołączył(a): 4 sie 2013, o 20:38
Model Lexusa: Prius
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez mikrus » 2 wrz 2013, o 08:54

a na desce rozdzielczej pali się normalnie "ikonka" tylnego przeciwmgłowego? tak jak w przypadku przednich? bo ja już nie pamiętam czy miało to miejsce czy też nie. może u mnie jest tylko włącznik walnięty. musiałbym też to sprawdzić.
Pozdrawiam
Mikołaj
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 547
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: były dwa IS'y... jest Pro Ceed 1.6 CRDi+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez soviet100 » 18 wrz 2013, o 22:19

Zamiast spędzać godziny na szukaniu gotowego rozwiązania to w 30 minut można zrobić nową instalację na przekaźniku to jest bardzo proste .
soviet100
Lex user
 
Posty: 25
Dołączył(a): 24 sie 2013, o 22:27
Model Lexusa: Gs300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czechowice-dziedzice

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez baniaq » 3 maja 2014, o 03:24

Wywołałem spięcie w obwodzie tylnych przeciwmgłowych i szlag je trafił.
Gdzie znajduje się bezpiecznik od nich?
Pod maską w obu skrzynkach nic, w nogach kierowcy i pasażera (k***a, co za idiotyczne miejsce na bezpieczniki) nie ma opisanych przeciwmgłowych. Pozostałe światła ok. Po wciśnięciu przycisku od świateł, nie zapala się dioda.
Czy to znaczy, że trzasnął włącznik? To taka "jednorazówka" jest?
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
Avatar użytkownika
baniaq
Lex Maniak
 
Posty: 845
Dołączył(a): 4 cze 2013, o 01:11
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez Dawid0ss » 3 maja 2014, o 09:30

Naprawdę tak Ci potrzebne te światła ? Przecież dziś świateł przeciwmgielnych się już praktycznie nie używa. Jaka musiałaby być mgła, aby trzeba użyć tylnych. A przy małej mgle tylko sobie stwarzasz niebezpieczeństwo.
Pzdr
Moja maszynka - IS 200 Turbo mk1 http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=8932
Avatar użytkownika
Dawid0ss
Lex Master
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 14 sty 2013, o 12:46
Model Lexusa: IS 200 Turbo mk1 (link w stopce)
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: [IS mk1] Tylne przeciwmgłowe - nie działają

Postprzez bamss » 3 maja 2014, o 10:03

pierwsze co panowie to sprawdzcie sobie przejscie kabelkow miedzy klapa a buda samochodu, na 99% macie tam pourywane kable
https://www.facebook.com/is250bams/?fref=ts Auto-Elektronika -naprawy komputerow airbag liczniki CarAudio-zabudowy w ofercie Vibie, DigitalDesigns,Alpine,Gms i wiele innych 662032092
Avatar użytkownika
bamss
Lex Driver
 
Posty: 441
Dołączył(a): 2 paź 2013, o 23:17
Model Lexusa: is250
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jaworzno

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości