Subwoofer - brak zasilania

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 31 sie 2013, o 12:39

W tylnej półce subwoofer nie gra. Po sprawdzeniu miernikiem - nie dochodzi napięcie. Nie wiem czy czasami nie ma jakiejś regulacji subwoofera z radia ...

Co pokazuje wskaźnik zaznaczony na czerwono ? Nie jest to czasami "glośność" subwoofera?
Obrazek
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez maniek_ls400 » 31 sie 2013, o 20:52

To co zakreśliłeś wcale nie wskazuje na SUB'a - tutaj wyświetla się ilość ASL dodana do ustawionego poziomu głośności (radio podgłasza się w miarę narastania hałasu z zewnątrz). Jak mierzysz czy dochodzi napięcie do Sub'a ? Wciśnij przycisk SOUND ze zdjęcia pod ASL i tam możesz podciągnąć Bass na max do góry. Jeśli będzie cisza weź jakikolwiek głośnik i podłącz w miejsce SUBa - tylko nie przesadzaj z mocą po prostu podłącz by sprawdzić czy cokolwiek 'pierdzi'. Jeśli tak to wiadomo - głośnik sub jest martwy, jeśli nie szukasz - najpierw kable a potem sprzęt.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 31 sie 2013, o 22:08

Hej, dzięki za szybką reakcję.
Napięcie do subwoofera nie dochodzi (miernikiem sprawdzałem), jest całkowite 0,00V... zarówno w subwooferze jak i w kablu dochodzącym do niego. Czyli wskazuje na jakąś awarię na linii radio - sub.
Nie wiesz gdzie mogę zdobyć schemat radia z navi do GS MKII polift ? Jedyną opcją jest dojście teraz po kablach w którym miejscu nie ma prądu. Bez subwoofera Premium Sound System w GS430 gra jak .... Astra II....
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez maniek_ls400 » 31 sie 2013, o 22:21

Jesteś pewien, że miernikiem sprawdza się zasilanie głośnika ? Moim zdaniem nie - dlatego sugeruję podłącz inny głośnik w miejsce suba.
Schematów szukaj w dziale Manuals albo na stronach .ru
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 31 sie 2013, o 22:29

Hmmm no fajnie byłoby jakby to był subwoofer :) Da się drugi i po sprawie... tylko dlaczego nie miernikiem ? W końcu przy standardowej instalacji wzmacniacz podaje + i - .... ale przy seryjnych instalacjach ze wzmacniaczami ... może jest inaczej.... jutro sprawdzam i daje znać !
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez maniek_ls400 » 1 wrz 2013, o 00:07

Jaki + i jaki - ? Przy prądzie zmiennym ? Możesz podłączyć ocyloskop lub bardzo szybki voltomierz wskazówkowy - wtedy masz szansę zobaczyć przebieg - pod warunkiem, że sub nie rozwarcia. Zamiast tak kombinować podłącz głośnik (z drzwi, kolumnę od sprzętu z domu etc).
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 1 wrz 2013, o 10:51

Sprawdziłem inny głośnik ... cisza. Zabieram sie teraz za szukanie schematów audio, musze zobaczyć w którym miejscu już brakuje napięcia na głośnik.
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez maniek_ls400 » 1 wrz 2013, o 11:00

Jeśli nie masz ML to chyba nie ma też oddzielnego wzmacniacza dla audio ? Wtedy wypnij kostkę z suba, z radia i za pomocą omomierza sprawdź czy jest przejście na przewodach - kolor musi być ten sam od pierwszej wtyczki we wiązce przy subie do samego radia - łatwo znaleźć. Sprawdzałeś opcję SOUND ? Może masz tam bass zjechany na max min i dlatego nic nie idzie do suba ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Avatar użytkownika
maniek_ls400
Lex Master
 
Posty: 1516
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 23:19
Lokalizacja: Piaseczno
Model Lexusa: W221 S500
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 1 wrz 2013, o 11:04

Bass jest na max. Nie mam niestety ML. Czyli w zwykłym nie ma oddzielnego wzmacniacza i subwooferem steruje tylko i wyłącznie radio ?

Nawiązując do wątku
viewtopic.php?f=38&t=7421

Mogłbym prosić o schematy do GS430 z navi ?

ide szukać kabelków - jeśli są takie same kolory to będzie bajka.
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Re: Subwoofer - brak zasilania

Postprzez Denis » 1 wrz 2013, o 11:26

Nie wiem czy ma to coś do rzeczy, mam oznaczenie Premium Sound System - pewnie to podstawowa wersja.

Aczkolwiek kostki wychodzące z tyłu są dość ubogie w kabelki, wątpie żeby subwoofer sterowany byl radiem - lecz nie upieram się, bo dopiero ucze się rozwiązań lexusa...

kostki u mnie wyglądają tak :
Obrazek
Posiadam na sprzedaż prawie całego GS MK2 / Toyota Aristo - proszę o prywatne wiadomości lub telefon ;)
np. tylna klapa ze spoilerem, NAVI z TV, , pakiet Aristo, idealny wydech itd...
Avatar użytkownika
Denis
Lex user
 
Posty: 259
Dołączył(a): 11 cze 2013, o 18:11
Model Lexusa: GS430 '01 Ltuned
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław

Następna strona

Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość