[IS 200] Wskaźnik spalania szaleje + Check Engine + TRC OFF

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.

[IS 200] Wskaźnik spalania szaleje + Check Engine + TRC OFF

Postprzez Adix » 9 mar 2014, o 16:00

[Temat chyba jednak raczej do działu "silniki benzynowe". Jeśli można to proszę o przeniesienie.]

Witam,

Wskaźnik działał jak należy. Została odłączona deska rozdzielcza w celu wymiany żarówki. Po ponownym podłączeniu deski (obu kostek), podczas jazdy wskaźnik lata tylko w pozycję max i minimum na zmianę co jakiś czas.
Nic innego jak wymiana żarówki nie było robione.
Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem?

Pozdr.
A.
Ostatnio edytowano 10 mar 2014, o 21:49 przez Adix, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
Adix
Lex user
 
Posty: 44
Dołączył(a): 3 sty 2011, o 14:10
Lokalizacja: Wawa
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Postprzez dead_beat » 10 mar 2014, o 01:42

Hm. U mnie to normalny widok podczas jazdy ;-) ale ja to bym rozpial kostki jeszcze raz i potraktowal to "contact spray'em"

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
dead_beat
Lex Driver
 
Posty: 600
Dołączył(a): 20 lut 2012, o 16:41
Lokalizacja: Starowola
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL

Re: [IS 200] Wskaźnik spalania szaleje...

Postprzez Adix » 10 mar 2014, o 09:44

Hej,

Teoretycznie styki są czyściutkie... nie zaśniedziałe i ogólnie w stanie bdb. Fakt, można potraktować je Contact Sprayem...

Dziś rano do tego całego czujnika zaświeciło mi się Check engine + (migający) TRC OFF.
Ogólnie, autko wygląda, że jeździ poprawnie. Nie czuć ubytku mocy czy wyższych/niższych/nierównych obrotów... Jedyne co czasem się czuje (ale to też odczuwałem wcześniej) to delikatne kołysanie samochodem na zimnym silniku przez kilkanaście sekund po czym to ustępuje.
Dziś spróbuję podłączyć pod OBD2... (a przy okazji, może może ktoś polecić jakiś dobry soft do diagnostyki?)

EDIT:
W załączniku wynik podłączenia samochodu pod komputer...

Czy ktoś potrafi powiedzieć coś więcej na ten temat niż "kontrola świec, cewek, itd...", czyli to co wynika bezpośrednio z błędu?
Błędy wyczyściłem i na razie się nie pojawiły ponownie. Pojeżdżę trochę i zobaczę czy pojawią się ponownie...
I jeszcze taka ciekawostka... Faktycznie odczuwam czasami lekkie wibracje od silnika, więc może faktycznie któraś ze świec/cewek nie domaga, aczkolwiek jakoś ubytku mocy nie czuję. No chyba, że jest tak, iż przez ostatni rok (od kupna) jeździłem z niedoborem mocy i dlatego jako tako nie odczuwam jej braku...

Co sądzicie?

Pozdr.
A.
Załączniki
Error.jpg
Kody błędów
(41.59 KiB) Pobrane 250 razy
Avatar użytkownika
Adix
Lex user
 
Posty: 44
Dołączył(a): 3 sty 2011, o 14:10
Lokalizacja: Wawa
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa


Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości