Strona 1 z 1

Problem z radiem i spalanie wg komputera

PostNapisane: 14 sie 2019, o 07:41
przez Xenomorph
Siemka,

Od niedawna posiadam Lexusa GS 300 mk2. Jeszcze nie chwaliłem się nim na forum, ale pewnie wkrótce to zrobię.

Ale do rzeczy. Mam transmiter do radia Roidmi 3s. Używałem go w poprzednim samochodzie i działał świetnie i w końcu postanowiłem, że czas sprawdzić to w Lexusie, by posłuchać własnej muzyki. Zainstalowałem go, ustawiłem domyślną częstotliwość 96,4, połączyłem się z telefonem i wszystko gra, muzyka leci. Problem w tym, że muzyka z telefonu gra przez jakieś 5 sekund, a potem radio automatycznie zmienia częstotliwość w poszukiwaniu stacji radiowych. Wciskanie na ekranie AF i innych opcji niewiele pomaga, bo też po paru sekundach od uruchomienia muzyki na 96,4 radio samo zmienia częstotliwość. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Rozwiązanie pewnie jest proste, ale proszę o jakąś podpowiedź.

Zauważyłem ostatnio także inną rzecz, otóż komputer moim zdaniem źle pokazuje spalanie bieżące i średnie. Jakiś czas temu było dobrze, tzn. przy braku gazu oczywiście wskazywał 0/100, a przy dodawaniu gazu podskakiwało chwilowo do 15-30, zależy jak dużo gazu dodałem i można było ładnie sobie to równoważyć, wszystko było ok. Od jakichś 2 tygodni komputer ześwirował i wskazuje mi bardzo wysokie zużycie paliwa przy nawet lekkim dodaniu gazu, a przy mocniejszym to już podchodzi i po 60-80l/100. Gdy całkowicie odpuszczam gaz - nie schodzi praktycznie w ogóle do zera, tylko zatrzymuje się gdzieś w przedziale 2-6 l, ale to zależy, bo jest różnie. I lekkie dodanie gazu, cyk 50 litrów. Sprawdziłem realne spalanie, oczywiście mniej więcej, no bo w głowie komputera nie mam, ale jak miałem prawie pusty bak zatankowałem za 190 zł. Wyjeździłem na tym ponad 370 km i nie jeździłem jakoś super oszczędnie, więc generalnie realne spalanie jest w normie. Pewnie to problem elektroniczny, może jakiś błąd, trzeba by chyba podłączyć pod kompa?