Strona 1 z 2

[LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 9 lip 2012, o 12:42
przez laredo
Witajcie. W ostatnich dniach pojawił mi się nieoczekiwany problem z ww układem. Wybrałem się na ryby i podczas jazdy przez Kielce zauważyłem że wskaźnik temperatury stoi prawie pionowo. Zatrzymałem auto wychłodziłem silnik ( oczywiście że nie do zera bo staliśmy ok 35 min ) i dolałem do układu chłodzenia 5 litrów wody. Po tym zabiegu niby było wszystko ok - temp jak zwykle na wskaźniku utrzymywała się w połowie skali ( zawsze tak było). Po dojechaniu na miejsce (Solec nad Wisłą) okazało się na drugi dzień że układ jest prawie pusty......
Wycieków jako takich nigdy nigdzie nie miałem. Skoro nie wywala wody przez zbiorniczek to gdzie ta woda ? Dziś rano w domu zagotowałem wodę i z ojcem szukaliśmy jakiś wycieków ale nie znaleźliśmy nic. Uszczelka pod głowicą ? ok ale nie zauważyłem jakiegoś ubytku mocy silnika czy jego dziwnej pracy.
Powiedzcie mi czy przy pełnym stanie płynu wąż który idzie od chłodnicy ( górna część) do obudowy z termostatem powinien być pełny czy pusty. Zalałem dziś na full i wąż mam pusty

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 9 lip 2012, o 12:53
przez prosperopro
odrazu Ci powiem ze uszczelka od glozwicy z opisu przepuszcza spaliny do ukladu chlodzenia zapowietrza sie i wywala zbiorniczkiem plyn. uruchom silnik niedolewajac plynu i zobacz czy od termostatu gorny waz do chlodnicy robi sie twardy i spboj posciskac - wcelu sprawdzenia czy jest plyn czy cos bulgocze jak jest twardy zy nie da sie za bardzo scisnac to 100 uszczelka.

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 9 lip 2012, o 22:57
przez laredo
To ten wąż o który cię pytałem na pw ? jeśli tak to nie jest twardy i da się go ściskać. W zbiorniczku coś tam bulgocze.
Czy uszkodzoną uszczelkę idzie sprawdzić mierząc ciśnienie w cylindrach ? Jutro idę rozkręcać auto i zacznę od wymiany wszystkich wężyków gumowych, planuję też wyjąć obie chłodnice przeczyścić je z zewnątrz karcherem.

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 10:52
przez janasek
laredo napisał(a):To ten wąż o który cię pytałem na pw ? jeśli tak to nie jest twardy i da się go ściskać. W zbiorniczku coś tam bulgocze.
Czy uszkodzoną uszczelkę idzie sprawdzić mierząc ciśnienie w cylindrach ? Jutro idę rozkręcać auto i zacznę od wymiany wszystkich wężyków gumowych, planuję też wyjąć obie chłodnice przeczyścić je z zewnątrz karcherem.


Karcherem nie czyść chłodnicy, zewnętrzna warstwa alu jest utleniona i słaba, powganiatasz ciśnieniem strukturę od zewntrz, może jej nie uszkodzisz tak że będzie dziurawa ale będzie to brzydko wyglądało.

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 11:47
przez laredo
Ok więc będzie wąż z wodą. Dziś znów dolałem wody. Uruchomiłem silnik i wodę ze zbiorniczka zassało praktycznie do samego dna. Ssało ją cały czas więc systematycznie dolewałem aż przestało. Woda osiągnęła taką temp że załączył się elektryk i wyłączyłem auto. Mimo gorącej temp wody nie wywaliło nic z układu przez wężyk przelewowy. Przyglądaliśmy się zbiorniczkowi. Tam nic nie widać aby jakieś bąble szły, więc co ? uszczelka trzyma by najmniej na "trasie" tłok a układ chłodzenia ? Olej czysty, pod korkiem zalewowym oleju "majonezu" brak
Czyżbym miał źle odpowietrzony układ i wypierdzieliło wszystko w te upalne dni ?

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 11:49
przez maniek_ls400
laredo napisał(a):planuję też wyjąć obie chłodnice przeczyścić je z zewnątrz karcherem.

Po pierwsze chłodnice czyści się od wewnątrz przecież syfy wbijają się od zewnątrz więc ...
Po drugie używa się do tego najlepiej węża ogrodowego i nie wali dużym ciśnieniem ponieważ będzie tak jak opisał Janasek - pogniesz chłodnicę.
Po trzecie przepłucz całą przelewając dużą ilością wody lejąc ją od strony wyjścia do wejścia a nie odwrotnie..

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 11:58
przez prosperopro
sprawdz termostat wyjmij i zalej wrzatkiem i sprawdz czy sie otworzy. jak nie to stawiam na uszczelke pod glowica. Ewentualnie sprawdz czynnikiem do plynow chlodniczych wykrywajacy CO2

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 12:03
przez maniek_ls400
laredo napisał(a):Czyżbym miał źle odpowietrzony układ i wypierdzieliło wszystko w te upalne dni ?

Poszukaj na forum - opisywałem procedurę odpowietrzania układu chłodzącego.. Przy takim 'zalewaniu' pamiętaj o ustawieniu ogrzewania na max hot (nie musi być uruchomione) - otwiera to obwód grzania i wypycha powietrze także stamtąd..

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 14:20
przez klexus
prosperopro napisał(a):sprawdz termostat wyjmij i zalej wrzatkiem i sprawdz czy sie otworzy. jak nie to stawiam na uszczelke pod glowica. Ewentualnie sprawdz czynnikiem do plynow chlodniczych wykrywajacy CO2


przy takich ubytkach stawiasz na uszczelkę?? musiała by ta woda gdzieś sie ulotnić siwy dym z rury i majonez z oleju a tego nie ma,

Re: [LS 400] układ chłodzenia

PostNapisane: 10 lip 2012, o 14:53
przez prosperopro
pewnie mialem to samo w innym samochodzie cisnienie wywalalo plyn chlodniczy przez okolo tydzien a pozniej caly uklad sie zapowietrzal jak sie jeszcze jechalo to chlodzilo silnik ale moment sie stanelo to wskazowka leciala do gory. Wszystko bylo sprawdzone oprocz uszczelki glowicy. no a woda sie ucieka przez zbiorniczek wyrownawczy poprostu jest wypychana przez powietrze/CO2. nagaru na korku nie musi byc jesli woda/ plyn chlodniczy nie mieszaj sie z olejem. ;)