Witam,
Muszę do swojego Lexa kupić nowe opony zimowe na początek tylko dwie sztuki na tył 225/45R17 (bo przód jeszcze sezon przejeździ ).
Żeby wybrać firmę, czekam na test ADAC 2013/2014. Wybiorę jak zawsze coś co jest polecane i otrzyma najlepszy wynik na śniegu - po tym jak nie mogłem Lexem wyjechać z garażu jak spadł śnieg na obuwiu, w który zaopatrzył Lexa dealer czyli Yokohama W.drive.
Jak kupowałem obuwie do Vectry-C to kupiłem Pirelli Cinturato P7 na lato, zaś na zimę Continental Wintercontact TS830. Z obu jestem bardzo zadowolony. Więc metoda ADAC jest przetestowana.
To o co chcę was spytać, to jest czy warto rozważyć zakup RFT (Run on Flat Tyre). Jakieś wasze doświadczenia?
Zakładam, że większość firm z górnej półki będzie posiadać w swojej ofercie obok standardowych opon także RFT.
Dodam, że rozważam RFT po tym jak żona jadąc Vectra-C na autostradzie złapała gumę (na szczęście na tylnym lewym kole) i wszystko zakończył się szczęśliwie. Opona poszła do śmietnika - oczywiście. Zakładam, że taka RFT po takim zdarzeniu by nadal nadawała się do używania.
/turmoll