[is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Czyli wszystkie porady oraz pomysły na własnoręczne przeróbki.

[is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez maxkow » 29 mar 2012, o 00:01

Nudzac sie w zimowe wieczory myslalem co by tu pogrzebac w IS i postanowiłem , ze przeloze sobie zegar główny z modelu Altezza RS znalalem taki na alledrogo , ale nie bylem pewien czy pasuje poniewaz byll od Japsa co prawda w Km/h ale tylko do 180km/h no i od AT ale postanowiłem zaryzykować , i zrobić przeszczep. Oto krotka fotorelacja.

1 oto dawca altezza RS wersja na automacie
Obrazek

2 wykręcamy oryginalne zegary
Obrazek

3 następnie rozkręcamy tylna obudowe i obracamy zegary , zeby wyciągnąć przednia szybke i wnetrze.Wazne , zeby wykręcić wszystkie śrubki takie jakby miedziane .
Obrazek

4 to samo robimy z dawca i biorca . Nastepnie chwytając przedni glowny zegar wyciagamy go , wychodzi z duzymi oporami , ale wyjdzie wazne , zeby z równa sila ciągnąc za zegar zeby nozki metalowe wew nie powyginaly sie.
Obrazek

5 to samo robimy z zegarem od lexa , i podmieniamy je.
Obrazek

6 po chwili mamy juz glowny zegrar od modelu altezza.
Obrazek

teraz kilka pomocnych informacji zegar glowny od altezzy pasuje nawet jak mamy manuala a wersja jest od AT , ale tylko pasuje zegar glowny caly licznik niestety nie poniewaz at ma 2 wtyczki manual 1 wtyczke. Po zamontowaniu zegarow wystepuje troche przeklamanie na liczniku tzn jak jedziesz 50km/h to tak naprawde jedziesz 60km/h jak masz na liczniku 100km/h to jedziesz tak naprawde 120km/h sprawdzilem wedlug nawigacji. Na poczatku jest troche dziwnie ale idzie sie przyzwyczaic .
Avatar użytkownika
maxkow
Lex Maniak
 
Posty: 982
Dołączył(a): 20 wrz 2010, o 00:00
Model Lexusa: is200

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez legato97 » 29 mar 2012, o 00:16

Fajny mod, klasa wyglad :puchar:
Avatar użytkownika
legato97
Administrator
 
Posty: 3781
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:07
Model Lexusa: GS300,GS430,RX400,CT
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: OLSZTYN, LONDYN

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez lukas78 » 29 mar 2012, o 07:50

Spoko wygląd max - ekonomizer widzę, że też jest nieco inny tzn. odwrotnie zeskalowany.
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1157
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez maxkow » 29 mar 2012, o 11:08

Lukas wiesz ze tego nawet nie zauwazylem :). Ciekawe czy dziala poprawnie skoro jest odwrotnie ze skalowany , swoja droga i tak na niego nie zwracałem uwagi , ale intryguje mnie czy dziala taka jak powinien.
Avatar użytkownika
maxkow
Lex Maniak
 
Posty: 982
Dołączył(a): 20 wrz 2010, o 00:00
Model Lexusa: is200

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez carinus » 29 mar 2012, o 20:52

Ja mam ekonomizer podobny jak w altezie,wyskalowany zerem na górze.
Avatar użytkownika
carinus
Lex Master
 
Posty: 1881
Dołączył(a): 28 lis 2010, o 19:29
Model Lexusa: IS200 SC Turbo,RX400h,IS220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubuskie/Belgia

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez lukas78 » 29 mar 2012, o 20:59

Czyli spoko - powinien działać. ;)
lukas78
Lex Master
 
Posty: 1157
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:08
Lokalizacja: Toruń
Model Lexusa: GS 300
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CT.

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez forest » 29 mar 2012, o 21:12

a nie dało się odczepić samego tego cyferblatu z napisem altezza i tylko to podmienić?
bo tak naprawde w tej całej operacji chodziło o to żebyś zamiast napisu Lexus miał napis Altezza?

teraz jak bedziesz leciał 215kmh to bedzie ci pokazywał ok. 160 MPH :D
Avatar użytkownika
forest
Lex Master
 
Posty: 3740
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:09
Model Lexusa: stanced VIP
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WeST

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez michalm320 » 30 mar 2012, o 00:00

Fajny bajer. Mnie to się takie zegary marzą

Obrazek

A jeszcze bardziej takie

Obrazek
Avatar użytkownika
michalm320
Lex Master
 
Posty: 1255
Dołączył(a): 20 lip 2011, o 21:20
Model Lexusa: Celica VII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tomaszów Maz./Turek

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez maxkow » 30 mar 2012, o 00:54

Michal te zegary co podeslales jako 2 opcje sa naprawdę konkretne , tez juz je widzialem , ale ciezko kupic , i raczej nie beda dzialac. Dzisiaj siedzielem sobie przy kawce z kolega saimonem i to tak gadalismy o zegarach z altezzy , i pomyslelismy ze moze warto po wymianie zegarow odlaczyc klemy od aku , mysle ze raczej to nic nie da , ale moze licznik sie skalibruje :) raczej nikle szanse ale warto sprobowac.
Avatar użytkownika
maxkow
Lex Maniak
 
Posty: 982
Dołączył(a): 20 wrz 2010, o 00:00
Model Lexusa: is200

Re: [is200] Przeklada licznika glownego z modelu Altezza

Postprzez carinus » 30 mar 2012, o 21:20

Powinny działać jesli podamy potrzebne sygnały na odpowiednie wejscia.Mam jeszcze do rozgryzienia ten licznik od nowego IS 250 i tam jest dopiero łamigłówka z sygnałami.Nasze lexy mają osobny moduł sterowania wzkaźnikami i to trochę przeszkadza.Altezza ma identyczne wzkażniki jak nasze lexy i tutaj nie powinno być problemów z dopasowaniem sygnałów,jedynie wyprowadzenia moga być przestawiane w kostkach jezeli są w innej konfiguracji.
Avatar użytkownika
carinus
Lex Master
 
Posty: 1881
Dołączył(a): 28 lis 2010, o 19:29
Model Lexusa: IS200 SC Turbo,RX400h,IS220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubuskie/Belgia

Następna strona

Powrót do Zrób to sam

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości