Witam, jestem użytkownikiem lexusa IS200 z roku 1999. Dysponuje on 155 konnym silnikiem o pojemności 2 litrów co przy moim trybie jazdy generuje mi spore koszty eksploatacji oraz nerwy stąd wpadłem na pomysł by zrobić swap z wersji 3 litrowej lub na obecny silnik założyć sprężarkę czy też kompresor- poczytałem jednak trochę forum i po przeliczeniu kosztów (oraz kupy potencjalnych problemów) został mi tylko swap. Auto ogólnie jak to lexus zadbane, bez śladu rdzy więc uprzedziwszy pytania warto w niego inwestować. Ostatnimi dniami na Alledrogo znalazłem kompletny silnik wraz z wiązką z jakiegoś anglika. Auto normalnie jest na chodzie więc wiem że silnik sprawny. Stąd pytanie do Was:
1. co potrzebuję poza silnikiem z osprzętem i wiązką do swapa?
2. czy moja 6 biegowa, manualna skrzynia również musi iść do wymiany czy podoła? Bo słyszałem od kogoś że skrzynia może zostać ale wolę to zweryfikować.
3. czy ktoś z was może ma warsztat i podjął by się swapa? i jaki koszt by był takiej przekładki?
PS: proszę sobie darować propozycję typu "kup is300 lub coś mocniejszego" gdyż nie zamierzam się z tym autem rozstawać z racji sentymentu oraz co istotne tańszego OC niż przy is300 co jest o tyle istotne że mam 24 lata:P
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:)