is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB

is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez magus147 » 15 lip 2012, o 19:19

Cześć

jak w temacie zakupiłem już dedykowaną ramkę na 2 din'y przejściówkę na ISO oraz czekam na dostawę radia clarion cx609e
mam lexus'a is200 99 rok
czy ma ktoś może clarowny ;) manual albo może mi ( osobie mało technicznej ) opisać :
a) jak wyjąć oryginalne radio tak by nic nie uszkodzić ?
b) jak wstawić tę ramkę 2din i czy mam to zrobić przed zamocowaniem radia czy może dopiero całość po wcześniejszym zespoleniu z radiem ?
c) jak zespolić radio z ramką i jakich części do tego użyć - dużo tam tego przysłali jakiś plastików ?
d) jak to wszystko podłączyć do siebie by "muzyka grała" ?

interesuje mnie wszystko :) poczynając od tego jakich narzędzi będę do tego potrzebował
Dzięki
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
magus147
Lex user
 
Posty: 40
Dołączył(a): 27 maja 2012, o 12:19
Lokalizacja: Wrocław
Model Lexusa: RX300 jest, był IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez dS » 15 lip 2012, o 19:55

do całej operacji wystarczy ci klucz 10 najlepiej nasadowy z przedłużką + grzechotka + ewentualnie śrubokręt gwiazdkowy i nóż też może się przydać

a) zajrzyj tutaj, wrzuciłem nawet video viewtopic.php?p=32232#p32232
b) montujesz wszystko(radio + panel klimatyzacji) razem i dopiero wsadzasz
c) masz w zestawie instrukcje obrazkową, wszystko jest tam namalowane, łączysz panel przedni z boczkami i przykręcasz do radia, nic trudnego
d) to zależy czy masz seryjny wzmacniacz czy nie,
- jak nie masz to kupujesz tylko przejściówkę z wtyczki fabrycznej na ISO i gotowe ,
- jak masz wzmaka to jest trochę rzeźby z kablami bo gotowej przejściówki brak, trzeba powyciągać kable z wtyczki fabrycznej i połączyć je tymi z radia, jednak jest tutaj mały ból bo do wzmaka z radia fabrycznego idzie 1 masa dla wszystkich głośników, a głośniki są przecież 4

wzmak schowany jest za schowkiem na słupku w nogach pasażera
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2954
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez magus147 » 16 lip 2012, o 20:50

wielkie dzięki -> za video szczególnie!
jutro sprawdzę czy mam wzmacniacz (oby nie:)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
magus147
Lex user
 
Posty: 40
Dołączył(a): 27 maja 2012, o 12:19
Lokalizacja: Wrocław
Model Lexusa: RX300 jest, był IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez magus147 » 23 lip 2012, o 23:41

ten panel górny trzeba dość mocno pociągnąć - na filmie to wygląda łatwo, ale
wszystko działa i gra piekielnie pięknie! :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
magus147
Lex user
 
Posty: 40
Dołączył(a): 27 maja 2012, o 12:19
Lokalizacja: Wrocław
Model Lexusa: RX300 jest, był IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez dS » 24 lip 2012, o 07:19

tak trzeba dosyć mocno szarpnąć, podważ sobie nożem to wyjdzie z zaczepów i później już pójdzie bez większych oporów
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2954
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez mikrus » 13 lis 2012, o 17:34

troszkę odświeżę temat. otóż chcę w przyszłym roku zmienić troszkę audio w samochodzie i zastanawiam się nad zmianą radia. myślałem o zmieniarce USB, ale też pomyślałem sobie o czymś takim:

http://allegro.pl/radio-samochodowe-2-d ... 19404.html
domyślam się, że urządzenie nie jest najwyższej klasy, ale dość ciekawie wygląda

lub

http://allegro.pl/gps-goclever-navio-ca ... 27499.html
troszkę lepsze, ciekawe urządzenie i od razu navi gps

miał ktoś może z którymś z tych urządzeń styczność? lub coś podobnego? :)
czy może lepiej kupić radio 1din z "wysuwaną" tacką?
Pozdrawiam
Mikołaj
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 545
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: były dwa IS'y... jest Pro Ceed 1.6 CRDi+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez dS » 13 lis 2012, o 17:52

Radio 2din lepiej będzie wyglądało, przy 1din masz bezużyteczną dziurę pod radiem. Ale jakiś rewelacji przy tych radiach 2dni się nie spodziewaj, ale grać będzie grało.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2954
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez mikrus » 13 lis 2012, o 18:23

tzn jeśli chodzi Ci o tę dziurę to mam oryginalną ramkę do zamocowania innego radia niż fabryczne wraz z półeczką :)
domyślam się, że szału nie ma jeśli chodzi o jakość dźwięku, ale funkcjonalność jakby nie było będzie większa.
Pozdrawiam
Mikołaj
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 545
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: były dwa IS'y... jest Pro Ceed 1.6 CRDi+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez dS » 13 lis 2012, o 18:51

oryginalną ramkę ??? ori to jest seryjne radio, wszystko inne to aftermarket. Też mam taką ramkę i właśnie o tej półeczce mówię, jest ona dość wąska przez co kompletnie bezużyteczna , jak już coś tam wsadzisz to trzeba się postarać aby wyjąć.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Avatar użytkownika
dS
Moderator
 
Posty: 2954
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

Postprzez mikrus » 13 lis 2012, o 19:07

a to dobrze, że mówisz o tym. mówiąc ori ramkę miałem na myśli właśnie takową. w takim razie na razie odpuszczę sobie ten zabieg :) jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam
Mikołaj
Avatar użytkownika
mikrus
Lex Driver
 
Posty: 545
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:05
Model Lexusa: były dwa IS'y... jest Pro Ceed 1.6 CRDi+
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ok. Poznań

Następna strona

Powrót do Car Audio, GPS, CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości