Strona 1 z 2

is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 15 lip 2012, o 19:19
przez magus147
Cześć

jak w temacie zakupiłem już dedykowaną ramkę na 2 din'y przejściówkę na ISO oraz czekam na dostawę radia clarion cx609e
mam lexus'a is200 99 rok
czy ma ktoś może clarowny ;) manual albo może mi ( osobie mało technicznej ) opisać :
a) jak wyjąć oryginalne radio tak by nic nie uszkodzić ?
b) jak wstawić tę ramkę 2din i czy mam to zrobić przed zamocowaniem radia czy może dopiero całość po wcześniejszym zespoleniu z radiem ?
c) jak zespolić radio z ramką i jakich części do tego użyć - dużo tam tego przysłali jakiś plastików ?
d) jak to wszystko podłączyć do siebie by "muzyka grała" ?

interesuje mnie wszystko :) poczynając od tego jakich narzędzi będę do tego potrzebował
Dzięki

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 15 lip 2012, o 19:55
przez dS
do całej operacji wystarczy ci klucz 10 najlepiej nasadowy z przedłużką + grzechotka + ewentualnie śrubokręt gwiazdkowy i nóż też może się przydać

a) zajrzyj tutaj, wrzuciłem nawet video viewtopic.php?p=32232#p32232
b) montujesz wszystko(radio + panel klimatyzacji) razem i dopiero wsadzasz
c) masz w zestawie instrukcje obrazkową, wszystko jest tam namalowane, łączysz panel przedni z boczkami i przykręcasz do radia, nic trudnego
d) to zależy czy masz seryjny wzmacniacz czy nie,
- jak nie masz to kupujesz tylko przejściówkę z wtyczki fabrycznej na ISO i gotowe ,
- jak masz wzmaka to jest trochę rzeźby z kablami bo gotowej przejściówki brak, trzeba powyciągać kable z wtyczki fabrycznej i połączyć je tymi z radia, jednak jest tutaj mały ból bo do wzmaka z radia fabrycznego idzie 1 masa dla wszystkich głośników, a głośniki są przecież 4

wzmak schowany jest za schowkiem na słupku w nogach pasażera

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 16 lip 2012, o 20:50
przez magus147
wielkie dzięki -> za video szczególnie!
jutro sprawdzę czy mam wzmacniacz (oby nie:)

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 23 lip 2012, o 23:41
przez magus147
ten panel górny trzeba dość mocno pociągnąć - na filmie to wygląda łatwo, ale
wszystko działa i gra piekielnie pięknie! :)

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 24 lip 2012, o 07:19
przez dS
tak trzeba dosyć mocno szarpnąć, podważ sobie nożem to wyjdzie z zaczepów i później już pójdzie bez większych oporów

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 13 lis 2012, o 17:34
przez mikrus
troszkę odświeżę temat. otóż chcę w przyszłym roku zmienić troszkę audio w samochodzie i zastanawiam się nad zmianą radia. myślałem o zmieniarce USB, ale też pomyślałem sobie o czymś takim:

http://allegro.pl/radio-samochodowe-2-d ... 19404.html
domyślam się, że urządzenie nie jest najwyższej klasy, ale dość ciekawie wygląda

lub

http://allegro.pl/gps-goclever-navio-ca ... 27499.html
troszkę lepsze, ciekawe urządzenie i od razu navi gps

miał ktoś może z którymś z tych urządzeń styczność? lub coś podobnego? :)
czy może lepiej kupić radio 1din z "wysuwaną" tacką?

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 13 lis 2012, o 17:52
przez dS
Radio 2din lepiej będzie wyglądało, przy 1din masz bezużyteczną dziurę pod radiem. Ale jakiś rewelacji przy tych radiach 2dni się nie spodziewaj, ale grać będzie grało.

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 13 lis 2012, o 18:23
przez mikrus
tzn jeśli chodzi Ci o tę dziurę to mam oryginalną ramkę do zamocowania innego radia niż fabryczne wraz z półeczką :)
domyślam się, że szału nie ma jeśli chodzi o jakość dźwięku, ale funkcjonalność jakby nie było będzie większa.

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 13 lis 2012, o 18:51
przez dS
oryginalną ramkę ??? ori to jest seryjne radio, wszystko inne to aftermarket. Też mam taką ramkę i właśnie o tej półeczce mówię, jest ona dość wąska przez co kompletnie bezużyteczna , jak już coś tam wsadzisz to trzeba się postarać aby wyjąć.

Re: is200 wstawienie ramki 2din i wymiana radia

PostNapisane: 13 lis 2012, o 19:07
przez mikrus
a to dobrze, że mówisz o tym. mówiąc ori ramkę miałem na myśli właśnie takową. w takim razie na razie odpuszczę sobie ten zabieg :) jeszcze raz dzięki