[IS200 IS300] Swap Navi

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB

[IS200 IS300] Swap Navi

Postprzez Lex » 21 wrz 2010, o 13:07

Swap Navi w IS200 IS300

5"


6"



1.kupujemy GPS od 5" do 7"
2.org. wyświetlacz rozszarpujemy :D z deski rozdzielczej (wyciągamy całe bebechy)
2.zostawiamy obudowę w którą dopasowujemy GPS
3.za obudową jest wiązka do której podłączamy przewód zasilający z zestawu
4.problem włączania i wyłączania zewnętrznego rozwiązałem switchem który umieściłem za okiem podczerwieni do pilota
5.zostaje podłączenie dźwięku tego nie zdążyłem zrobić korzystałem z transmitera ale AUX to lepsze rozwiązanie które opatentował nasz kolega kamilb

pomocny temat z dużą ilością fot http://www.lexusownersclub.co.uk/forum/ ... 48020&st=0
Lex
Administrator
 
Posty: 1094
Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 21:58
Model Lexusa: 2JZ 3UZ
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LexGarage

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Wombat » 19 paź 2010, o 13:44

dlaczego oryginalna nawigacja w IS200 jest bezużyteczna?
bo jeżeli chodzi o mapy to sa z polską.
________________________________________________________
a LS łyka Obrazek
Avatar użytkownika
Wombat
Lex user
 
Posty: 163
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 02:14
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa Traktorówek

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez czaplon » 19 paź 2010, o 14:13

Właśnie WOMBAT, miałem o to samo pytać :biggrin2:

Na poprzednim forum założyłem temat gdzie krok po kroku pokazywałem jak stworzyć sobie DVD z polskimi mapami.

Problem pojawi się kiedy ma się czytnik na CD - bo tam faktycznie nie ma map polski.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
czaplon
Lex user
 
Posty: 136
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:33
Lokalizacja: Śląsk
Model Lexusa: IS 200

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Wombat » 19 paź 2010, o 15:06

mało tego, ostatnio jako że znajomy zakupił Subaru Tribeca 2008 z navi.. i jak sie okazało to navi jest zaje tylko polska jest szarą plamą gdyż mapy europy nie obejmują PL rozwalałem ostro temat i wyszło że:
w subaru sprzet do navi to jest kenwood DV 3100/3200. Nawigacja Denso (reszta systemu czy jak..??). Navi kolorowe, dotykowe.
Przetrzepałem kilka forów - m.in. polskie forum subaru i wyszło że generalnie do subaru nie ma płytki z navi PL. Tzn jest i jeden czlowiek ma nawet jej part number ale sie subaru polska wypiera istnienia takiej płyty. Suma sumarum ktos ją ściagnał i skopiował wielokrotnie i teraz już wszyscy maja mapy.

Ale zanim do tego doszło chłopaki rzeźbili. Okazało sie że pieknie pracuje navigacja subaru na płytach toyota/lexus i tylko na niektórych nie ma audio (nie gada). Za to zupełnie bezboleśnie nawigacja subaru pracuje na płytach z Landrovera (sprawdziłem z płytami Freelandera '2007 i Discovery 4 '2010 - śmiga) a z kolei te same płyty sa do mazdy, jeepa.. itd. Nawet na ekranie wygląda to identycznie.
Każda z tych płyt ma też ten sam format plików (*.kwi chyba) i strukture.

Jest też kwestia doboru płyty. O ile nowy Discovery 4 ma juz własny twardy dysk i płyty NAvi poprostu kopiuje wszystkie płyty o tyle navi tylko z czynikami DVD potrzebują właściwej płytki a obecne zestawy są 4-ro płytowe. Efekty są rózne - np tylko europa zachodnia i tylko główne drogi wschodniej albo ich całkowity brak.
Przy czym też cos tam sama elektronika pamięta bo jak wsadziłem płyte z freelandera to mapa od razu sie odpaliła a jak wsadziłem nowszą bez PL ale od Subaru to najpierw ekranik strzelił "Please Wait... Updating..." a dopiero potem ruszyła navi. Płyta z freelandera działała dalej ale coś sobie odtwarzacz zaktualizował.

Gada toto co prawda tylko po angielsku ale wszystkie teksty wyświetlane, nazwy ulic.. itd sa poprawnie po polsku - a co najważniejsze: prowadzi.


Wyciąganie oryginalnego ekranu ma też ta wade że pozbawimy sie ekranu interfejsu diagnostycznego. Przynajmniej w większości samchodów można w nim wejść w "service mode" i np wyłączyć sobie blokowanie DVD czy ustawiania navi podczas jazdy
________________________________________________________
a LS łyka Obrazek
Avatar użytkownika
Wombat
Lex user
 
Posty: 163
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 02:14
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa Traktorówek

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Lex » 19 paź 2010, o 15:37

czaplon napisał(a):Problem pojawi się kiedy ma się czytnik na CD - bo tam faktycznie nie ma map polski.


Dokładnie tak jak piszesz jest bezużyteczna z uwagi na czytnik CD
Lex
Administrator
 
Posty: 1094
Dołączył(a): 16 wrz 2010, o 21:58
Model Lexusa: 2JZ 3UZ
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LexGarage

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Wombat » 19 paź 2010, o 20:44

ale chyba da sie wyjąc samą polske z edycji DVD i nagrać to na CD - wtedy powinno sie zmieścić. Można też nagrać pozostałe pliki o długości 0 bitów lub jakiejś minimalnej i powinno działac. Nawigacje to starsznie głupie urządzenia. Pewnie wszystko trzyma w tym pliku Alldata.kwi ma on niby 2GB z okładem ale jego rozszerzenie to na 100% ściema.
________________________________________________________
a LS łyka Obrazek
Avatar użytkownika
Wombat
Lex user
 
Posty: 163
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 02:14
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa Traktorówek

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez tomekb » 19 paź 2010, o 22:30

wombat nie zabardzo inny format mapy
Avatar użytkownika
tomekb
Lex Master
 
Posty: 2724
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:07
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Wombat » 20 paź 2010, o 09:55

wiem że nie może być inny. Użyć tego co jest ale go spreparować.
troche o tym formacie KIWI poczytałem. To wirtualny twór.
________________________________________________________
a LS łyka Obrazek
Avatar użytkownika
Wombat
Lex user
 
Posty: 163
Dołączył(a): 3 paź 2010, o 02:14
Model Lexusa: LS 400
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa Traktorówek

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez Travis » 4 sty 2011, o 17:49

czyli nie ma mapy polski na płycie CD? :( muszę coś wykombinować bo mam mapkę tylko Niemiec :/ nie lubię jak mam niewykorzystywane bajery w aucie :(
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1460
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ/Kraków
Model Lexusa: GS430 TTE
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ/Kraków

Re: [IS 200] Nowa Navigacja

Postprzez tomekb » 4 sty 2011, o 18:06

nie mam teraz wolnej gotowki ale mysle ze czytnik dvd podpiety w miejsce czytnika cd powinien dzialc gdyz sa podbne koncowki mysle ze na wiosne blizej przyjze sioe tematowi mysle ze dvd z toyoty tez podpasuje o podonym wygladzie jest pare takich dvd na naecie ale zeby sprawdzic najlepiej by bylo podjechac wpiac sie i sprawdzic czy zastartuje

kupilem pierwsze dvd http://allegro.pl/dvd-navigation-zmieni ... 22715.html i nie pasuje gdyz ma za mało koncówek hehe ale nie poddaje sie
Avatar użytkownika
tomekb
Lex Master
 
Posty: 2724
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:07
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec, Będzin

Następna strona

Powrót do Car Audio, GPS, CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość