Zakup auta do 30 000

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
ArtIS
Lex Maniak
Model Lexusa: IS 250 AWD

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

Kto nie jechał najnowszym Superbem niech zamilknie. Klasa premiom oddaje miejsce autom które kiedyś nie były z nią kojarzone. Marki które wyznaczały trend oszczędzają przez co auta nie są juz tak świetne jak kiedyś. BMW nie oferuje nic fajnego i wciąż podtrzymuje opinie dresowozu niezależnie od rocznika. Nowy superb natomiast zupełnie odcina sie od poprzedniej generacji, wyprzedzając audi A6
Dawid0ss
Lex Master
Model Lexusa: Lexus GS450h mk3

Re: Zakup auta do 30 000

Post by Dawid0ss »

ArtIS wrote:Kto nie jechał najnowszym Superbem niech zamilknie. Klasa premiom oddaje miejsce autom które kiedyś nie były z nią kojarzone. Marki które wyznaczały trend oszczędzają przez co auta nie są juz tak świetne jak kiedyś. BMW nie oferuje nic fajnego i wciąż podtrzymuje opinie dresowozu niezależnie od rocznika. Nowy superb natomiast zupełnie odcina sie od poprzedniej generacji, wyprzedzając audi A6
Jak niby Siuperb ma wyprzedzić A6, skoro obecnie to jedno i to samo ;-)
owczar
Moderator
Model Lexusa: Lexus

Post by owczar »

Ostatnio widzialem jak seicento wyprzedzalo mercedesa :P

A tak powaznie, to prosba o jakies konkrety pod jakim wzgledem superb wyprzedza konkurencje?
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

Jeszcze nie miałem okazji śmigać najnowszą , ale kolega po pierwszych jazdach mówił że jest duży przeskok pomiędzy 2 a 3. W tej ma dodatkowo skrzynie dsg , parkowanie automatyczne (nie wiem jak to się nazywa) skóry wentylowane i coś tam jeszcze. A ogólnie to chyba jedna z bogatszych wersji. Jakbym miał do wyboru bmw 5 np na 3 turbinach a skode superba w najmocniejszym dieslu to bym się nawet nie zastanawiał ;) Może i wyposażeniem jakoś to dorównuje , ale jest też coś takiego jak radość z jazdy.
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
muzz
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

Post by muzz »

DSG jest dobre do momentu, do ktorego sie nie zepsuje albo zuzyje.
Nie jest to taka dlugowieczna skrzynia jak klasyczny hydraulik.
Miłosz
Lex Master

Post by Miłosz »

Tak , ale jest naprawialna, to nie jest czarna magia już nawet dla mechaników w kraju kwitnącej cebuli ;)
muzz
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

Zakup auta do 30 000

Post by muzz »

Tyle, ze chyba tanio nie jest...
A niektóre modele domagają się troski co ok. 100k km...
ArtIS
Lex Maniak
Model Lexusa: IS 250 AWD

Zakup auta do 30 000

Post by ArtIS »

Ok temat superba i tak mnie nie dotyczy po prostu tak rzuciłem bo w porównaniu do audi ma w miarę normalna cenę.

Jechałem dzis Octavia 2,0 TDI. Zastanawia mnie tylko czy to ten złom-ropniak który był w Passerati...?
Miłosz
Lex Master

Post by Miłosz »

Jeszcze inny znajomy niebawem będzie miał na sprzedaż oktavie kombi 2 tą RS czy jakoś tak, 2.0 tdi 200+ koni po cipsie i chyba już bez dpfu. Jak coś to mogę popytać, z tym że jak dobrze pamiętam najpierw chce kupić rs6 a potem dopiero pchnąć oktawkę.
dzida
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dzida »

2,0TDI na pompowtryskach był w Passacie, Jettcie, Golfie, Superbie, Octavii, Leonie, Exeo, A3, A4, A6, Outlanderze, Grandisie czy Dodge'u Caliber
Potem nastałą era wtrysku Common Rail ale kretyni z VAG zapomnieli o usunięciu wady pompy oleju i dopiero pod koniec 2009r została usunięta, więc jak ktoś pierniczy, że na 2,0TDI na CR takie świetne to się ździwi.
U nas w firmie były 2,0TDI na PD i Octavia RS 2,0TDI CR. 2 sztuki się zatarły, a silnik RSki zakończył żywot na autostradzie A4.

P.S.
Superb to fajne auto ale jak ktoś gatka w stylu lepszy od 5tki, czy A6, bo ma automatyczne parkowanie dla debili, którzy nie umieją tego zrobić to słaby argument za.
I druga uwaga to, że gatka, że BMW jest gorsze, bo ma 3 turbiny, w przypadku takiej wpadki jaką były TSI i TDI też nie jest na miejscu - tak się dziś robi auta przez ekosiów.
Kwestię stereotypów na bok (np dresowóz i cebulowóz).

A kwestia DSG to polecam się wczytać w jej konstrukcję i policzyć ile kosztuję - wymiana DWÓCH sprzęgieł, które się zuzywają i naprawa mechatroniki. Fajne jak nowe ale w używce nie za specjalne.
Post Reply

Return to “Na każdy temat”