IS200 Jakie letnie opony?
- endrju1
- Lex Master
- Model Lexusa: is200
Re: IS200 Jakie letnie opony?
Co do uniroyala to ma dość miękką mieszankę więc ostro szalejąc po zakrętach będzie się scierał, ale znowu bez przesady. Sam jeżdżę już na nich jakiś czas i żadnych przesadnych oznak zużycia, a na mokrym trzymają bardzo dobrze, a przy okazji są przyzwoite cenowo.
- banan1984
- Lex Driver
- Model Lexusa: 3S-GE
Rainsporty znikaja w oczach to prawda, ale za to co za przyczepnosc!!! Na altezzie zjadlem 4 sztuki w 1 rok (15tys km) z przelozeniem tyl->przod, teraz jezdze caldina (4x4) i widze ze pojezdze dluzej, mam na nich zrobione 15k km juz i jest okolo polowa do ogranicznika. Altezza jezdzilem zdecydowanie agresywniej i nie zalowalem sobie do odcinki wiec to pewnie powod
anyway polceam!

- endrju1
- Lex Master
Aby zjadło je w 15tys to rzeczywiście musiałeś dawać do pieca. U mnie w zeszłym roku jakieś 16tys i w jeszcze wcześniejszym ok 7-8 i jeszcze do połowy sporo brakuje, ale muszę przyznać że na tylnej osi szybciej znikają, zwłaszcza od kiedy LSD jest założony.
- Lucky_Luki
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200
Też stoję przed takim wyborem. Póki co uniroyal rainsport 3 wygrywają. Jeszcze zastanawiam się nad kilkoma.
1.Toyo Proxes T1-R 215/45 R17 gorsza przyczepność w deszczu ale w lato widzę że Sobie ludzie chwalą plus trochę cichsze od Uniroyala i Hankooka
2.Hankook Ventus Prime3 K125 parametry zbliżone do Uinroyala, ponoć godny następca prime 2
3.Barum Bravuris 3HM chyba najbardziej ekonomiczny wybór
Co myślicie ?
1.Toyo Proxes T1-R 215/45 R17 gorsza przyczepność w deszczu ale w lato widzę że Sobie ludzie chwalą plus trochę cichsze od Uniroyala i Hankooka
2.Hankook Ventus Prime3 K125 parametry zbliżone do Uinroyala, ponoć godny następca prime 2
3.Barum Bravuris 3HM chyba najbardziej ekonomiczny wybór
Co myślicie ?
- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Toyo T1R miałem w Hondzie i była super. Ma twardą, wzmacnianą ściankę i rant ochronny na felgę. Kiedyś jakiś inteligent chciał mi przebić oponę z boku nożem i nie dał rady (został tylko ślad na gumie). Do jazdy po suchym i w zakrętach polecam. Na deszczu też nie miałem z nią nigdy problemu ale to była lekka przednionapędówka.
- endrju1
- Lex Master
Dokładnie te toyo ma znajomy w bmw, o ile na suchym i do ostrej jazdy można polecić, tak komfort i jazda na mokrym (a zwłaszcza hamowanie na mokrym) jest bardzo słabo, tam gdzie ja na uniroyalach spokojnie trzymałem 90km/h w mokrych koleinach tam on ledwo na pasie się utrzymywał i "miotało nim jak szatan".
Hankook miałem zimówki (tak wiem że z letnimi nie mają za wiele wspólnego) i bez problemowo dawały radę.
Hankook miałem zimówki (tak wiem że z letnimi nie mają za wiele wspólnego) i bez problemowo dawały radę.
- banan1984
- Lex Driver
- Model Lexusa: 3S-GE
Mialem barumy, na mokrym tragedia, nie polecam.
- baniaq
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200
Polecam Dunlop Sport Maxx RT (teraz wyszły RT2, które mają podobno twardszą ściankę)
Miałem te oponki w 225/40/18.
Super na mokrym, super na suchym, tylko miękka ścianka boczna (może w RT2 jest lepiej), czuć było jak się kładzie.
Przez ok. 15kkm nie miałem ani jednego przypału z tymi oponami, a jeżdżę bardzo intensywnie, było latanie naprawdę szybko w deszczu, po rozmaitych drogach i zero problemu.
Największy minus - po 15kkm wyszły druty na przednich, a tylne zjechane od wewnątrz do zera, ale mam negatywy po 3.5* na każdym kole, szperę no i reszta jak wyżej.
Nie polecam Falkenów 914. Piszczały jak porąbane i nie trzymały nawet w połowie tak dobrze jak RT, przód lubił wypływać.
Miałem te oponki w 225/40/18.
Super na mokrym, super na suchym, tylko miękka ścianka boczna (może w RT2 jest lepiej), czuć było jak się kładzie.
Przez ok. 15kkm nie miałem ani jednego przypału z tymi oponami, a jeżdżę bardzo intensywnie, było latanie naprawdę szybko w deszczu, po rozmaitych drogach i zero problemu.
Największy minus - po 15kkm wyszły druty na przednich, a tylne zjechane od wewnątrz do zera, ale mam negatywy po 3.5* na każdym kole, szperę no i reszta jak wyżej.
Nie polecam Falkenów 914. Piszczały jak porąbane i nie trzymały nawet w połowie tak dobrze jak RT, przód lubił wypływać.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
A jaka jest różnica pomiędzy oponami 93V a 93Y? Wiem że jest to indeks prędkości i na jednej mam vmax 240km/h a na drugiej 300km/h ale oprócz tego jest jeszcze jakaś różnica bo właśnie znalazłem rainsporty 3 i te z indeksem Y są tańsze o parę złotych od V a niby te Y powinny być bardziej wytrzymałe. 

- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Nie pamiętam, czy to nie jest przypadkiem oznaczenie na wzmacnianą ściankę boczną (wyższy indeks prędkości = musi być wzmacniana).