[IS430] SWAP z 2.0 R6 na 4.3 V8 3UZ-FE

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
gmiter
Lex Master
Model Lexusa: IS350

Re: [IS430] SWAP z 2.0 R6 na 4.3 V8 3UZ-FE

Post by gmiter »

Ciekawe wyniki, czyli spalanie póki co wychodzi sporo wyżej przy normalnej prędkości autostradowej niż w IS300 za to przy dużych prędkościach jest już podobnie - pewnie z racji prędkości obrotowej w is300 która już wtedy jest wyższa (przy 200 mam 4300 obr/min) - kilka razy przeleciałem niemiecka A9 na południe i wyszło benzyny koło 14 litrów z prędkością ok 200km/h. projekt mega ciekawy jednak jeżeli chodzi o stosunek uzyskanej mocy/kosztów/kosztów eksploatacji to najbardziej opłacalna opcja to uturbienie IS300 no i tu chyba się każdy ze mną zgodzi, dodatkowo V8 z przodu psuje pewnie stosunek masy przód/tył który fabrycznie jest niezły i stabilność przy dużej prędkości spada.

Gratuluję efektów, zaangażowania oraz uporu bo walka niełatwa - ja się z oldtimerem poddaję a co będzie jak za rok zacznę grzebać przy 2JZ.. Pewnie jeszcze sporo pracy przed Tobą bo złożenie w kupę i wystrojenie LPG to też nie jest łatwa sprawa ale w sumie pryszcz w porównaniu do SWAPa którego dokonałes :)
owczar
Moderator
Model Lexusa: Lexus

Post by owczar »

3uz jest dość lekkie jak na v8- większosc z aluminium.
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

A propos kwestii spalania , diesla benzyny lpg , dla mnie to w sumie jeden czort, ale smierdzący diesel nie koniecznie pali dużo przy dużej mocy, dla przykładu analogiczne auto z tego okresu czyli e46 w pięknej budzie coupe 400+/766 , na RL powtarzalne 9,5 (czyli chyba nawet lepiej jak m3 e92 manual jak dobrze kojarze 10,2 ktos ostatnio podawał)
jeżdżąc spokojnie wlewając do pełna liczę 65l robię 900km z baku przy średniej jezdzie = 7.2l/100km

Dynamicznie 800km z baku = 8.125l/100km

Najmniej z baku wychodzi mi nieco powyżej 700 przy ostrej jeździe więc prosta matematyka: około 9L
Także jak dla mnie wynik bardzo fajny jak na diesla, zwłaszcza że to coupe jest mocno ciskane :D Oczywiście nie neguje tutaj swapa kolegi bo jak dla mnie również mega projekt, tylko staram się być obiektywny ;) O dźwięku oczywiście nie wspominam bo tutaj bez porównania ;)

Wracając do elmscan toyota to jest na pewno więcej funkcji jak w torqu , ponad to można połączyć się z innymi modułami w aucie w razie szybkiej diagnozy ;) Aczkolwiek na Twoim miejscu to bym chyba jeszcze o krok do przodu poszedł i postawił na tablecie launcha x431 i miał dostęp dosłownie do wszystkiego co w aucie jest podpięte pod jakikolwiek komputer ;)
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
ghostmateus
Lex Driver
Model Lexusa: GS 430

Post by ghostmateus »

3UZ mi pali w średniej jeździe między 16-16,5l lpg, a na autostradzie byłem wstanie osiągnąć wynik 13,3 lpg.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Miłosz wrote:A propos kwestii spalania , diesla benzyny lpg , dla mnie to w sumie jeden czort, ale smierdzący diesel nie koniecznie pali dużo przy dużej mocy, dla przykładu analogiczne auto z tego okresu czyli e46 w pięknej budzie coupe 400+/766 , na RL powtarzalne 9,5 (czyli chyba nawet lepiej jak m3 e92 manual jak dobrze kojarze 10,2 ktos ostatnio podawał)
Ale Panowie ta rozmowa o spalaniu jest trochę dziwna przy tym aucie... :biggrin2:

Miłosz Ty za bardzo jesteś tabelkowy :biggrin2: a potem ustawiasz serwatkowóz e46 z m3 e92 bo w tabelkach wychodzi Ci ok... A jechałeś kiedyś prawilnymi 760 cioma niutami z dużej benzyny ... jak nie to przejedź się wtedy zobaczysz do czego się nadaje 760Nm w e46 z diesla mało palącego... :zryw:
Dawid0ss
Lex Master
Model Lexusa: Lexus GS450h mk3

Post by Dawid0ss »

ledziu wrote:
Miłosz wrote:A propos kwestii spalania , diesla benzyny lpg , dla mnie to w sumie jeden czort, ale smierdzący diesel nie koniecznie pali dużo przy dużej mocy, dla przykładu analogiczne auto z tego okresu czyli e46 w pięknej budzie coupe 400+/766 , na RL powtarzalne 9,5 (czyli chyba nawet lepiej jak m3 e92 manual jak dobrze kojarze 10,2 ktos ostatnio podawał)
Ale Panowie ta rozmowa o spalaniu jest trochę dziwna przy tym aucie... :biggrin2:

Miłosz Ty za bardzo jesteś tabelkowy :biggrin2: a potem ustawiasz serwatkowóz e46 z m3 e92 bo w tabelkach wychodzi Ci ok... A jechałeś kiedyś prawilnymi 760 cioma niutami z dużej benzyny ... jak nie to przejedź się wtedy zobaczysz do czego się nadaje 760Nm w e46 z diesla mało palącego... :zryw:
Zgadzam się. Niut z dizla ma się nijak do niuta z beny i nie przekłada się tak samo na przyśpieszenie. Dizel ma siłę, ale brakuje mu dynamiki. W super nowych autach temat ratują odpowiednie skrzynie.

p.s. temat disla bym w tym wątku kompletnie wyczyścił ;-)

Pzdr
Miłosz
Lex Master
Model Lexusa: Civic 2.2

Post by Miłosz »

Podałem wyniki pomiarów z RL na którego zreszą sam masz ochote zmierzyć swój bliżej nieokreślony pojazd. Czy to smierdzacy dizel czy pachnąca benzyna wynik to wynik kropka, nie wiem po co te tłumaczenia o niutonach skoro mamy na tacy podany rezultat. Padły kalkulacje nt benzyny z gazem to ja dorzuciłem jak sie to ma w przypadku mocnego diesla który jest analogiczny do is z tych samych lat produkcji.
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Miłosz wrote:Podałem wyniki pomiarów z RL na którego zreszą sam masz ochote zmierzyć swój bliżej nieokreślony pojazd. Czy to smierdzacy dizel czy pachnąca benzyna wynik to wynik kropka, nie wiem po co te tłumaczenia o niutonach skoro mamy na tacy podany rezultat..
Spoko :biggrin2:
Co do bliżej nieokreślonego pojazdu i mierzenie go RLem :ok: to ciągle stoi coś na przeszkodzie a to pogoda a to brak chętnych itp. Ale cały czas prowadzę próby żeby nie było :zryw:
BeeMiX
Lex Driver
Model Lexusa: 97 SC300 Turbo 6spd

Post by BeeMiX »

2JZ Turbo przy takiej spokojnej jezdzie 150-160 spalil by Ci okolo 10l :)
brat_z
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by brat_z »

Ronald nie latałeś czasem w niedzielę około 19:00 w okolicach Szpitala na szaserów?:)
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”