[lexus]Opony zimowe
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Civic 2.2
Re: [lexus]Opony zimowe
W lexie mam nokiany i są ok, teraz dla brata do pandamery kupiłem wielosezonowe uniroyale all season expert i dają radę póki co i na mokrym i na suchym, jak spadnie śnieg to się okaże czy z tym też sobie poradzą
Chociaż do jazdy po wawie myśle stykną mu.

https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200t
A co myślicie o delikatnym podniesieniu is 200t, przód zamiast 225/40/18 dać 225/45/18 a tył zamiast 255/35 /18 dać 255/40 /18, podniesienie o 2,5 cm a komfort powinien być lepszy. Co wy na to?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200
Stoję przed dużym dylematem. Mam ori felgę z oznaczeniami 17X7JJ. Trochę mnie zastanawia fakt, że w ori był profil kołnierza JJ (w drugim ori komplecie jaki mam też jest JJ) dodatkowo nie ma info dot. profilu przekroju felgi, ale mniejsza z tym...
Szerokość felgi to 7" zalecany na nią rozmiar opony to 215/45/17, tak jak przewidział producent. Jednak ja myślałem o założeniu 225/45/17 i to na zimę.
Jak odniesiecie się do takiego zabiegu?
--- Czy sprawia to jakieś eksploatacyjne problemy?
--- Szersze opony na zimę to zysk przyczepności i mniejsza droga hamowania, ale problem z myszkowaniem i zjawiskiem aquaplaningu (w jakim stopniu)?
Proszę o komentarz,
Pozdrawiam
Szerokość felgi to 7" zalecany na nią rozmiar opony to 215/45/17, tak jak przewidział producent. Jednak ja myślałem o założeniu 225/45/17 i to na zimę.
Jak odniesiecie się do takiego zabiegu?
--- Czy sprawia to jakieś eksploatacyjne problemy?
--- Szersze opony na zimę to zysk przyczepności i mniejsza droga hamowania, ale problem z myszkowaniem i zjawiskiem aquaplaningu (w jakim stopniu)?
Proszę o komentarz,
Pozdrawiam