Jako że przyszedłem do naszego forum z Klubu posiadaczy Toyoty Celicy, wyczytałem że jednak koncept który miał być rzekomo coś "a la" Corolla GTS będzie ostatecznie Celicą VIII gen dla mnie to super wiadomość ponieważ nie dość że to powrót do prawdziwej sportowej legendy Celicy VI generacji i niżej to do tego reaktywacja tego modelu po zakończeniu produkcji w 2006r. Jak dla mnie bomba bo małe Coupé z silnikiem boxera i z RWD będzie po prostu strzałą
hmm, dziwne ploty. Ponieważ dla Toyoty inspiracją do budowy FT86 była Corolla Levin 86 i własnie bazując na tej Corolli powstał projekt FT86 od nazwy ''Future Toyota-86''
Nie ma tu żadnego nawiązania do Celicy, zwłaszcza ze Celica była FWD albo AWD a jeżeli chodzi o RWD to tylko trzy pierwsze generacje - ale FT86 nie jest nawiązaniem do trzech pierwszych Celic.
Poza tym niedawno, na spotkaniu Toyoty w warszawie, potwierdzili ze od przyszlego roku znajdziemy w polskich salonach FT86.
Tylko ile takie auto ma wspólnego ze współczesną Rolką... Zupełnie inna filozofia.
A że zapewne dużo łatwiej oprzeć promocję na aucie z istniejącą już historią niż budować wszytko od nowa dla nowego modelu, to rozwiązanie wydaje mi się oczywiste i sensowne. Mniejsza z tym jak się będzie nazywała, ważne że od czasu do czasu nawet tak nudna marka jak (współczesna) Toyota potrafi jeszcze spiąć poślady i zrobić sensowne auto, a nie same bezkształtne hybrydowe/elektryczne wozidełka dla eko-hipsterów.