neon nie będzie stanowił aż takiego problemu - o ile jest on wymagany i Ukraina stanowiła znaczący % jako źródło neonu do produkcji półprzewodników to jednak w ogólnoświatowym zużyciu neonu to produkcja półprzewodników nie stanowi dużego % odbiorcy - tak że wątpię żeby to miało spowodować spowolnienie produkcji - ceny neonu na rynku światowym mogą skoczyć ale... półprzewodniki przy aktualnych brakach dostępności/cenach na rynku wciąż będzie się opłacało produkować -dużo szybciej 'zabraknie' do produkcji *tańszych* znaków/lamp niż odczują problemu z jego dostępnością producenci półprzewodnikówGhotti wrote:Tyle ze jest tam tez fabryka Lexusa również która pewnie zaraz stanie, Ukraina wydobywa chociażby neon który jest potrzebny do półprzewodników także będzie tylko gorzej ….
Zakup Lexusa NX 350h
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
Re: Zakup Lexusa NX 350h
-
- Lex Master
- Model Lexusa: 350h
mało istotne obecnie, ale z tego co czytałem USA kupuje 90% neonu z Ukrainy i 35% palladu, wczoraj Toyota zwolniła 2600 ludzi z fabryki w Rosji i nie sprzedaje tam już samochodów Lex/Toyota zobaczymy co będzie dalej
"Volkswagen Poznań od 10 marca wstrzymuje produkcję aut w dwóch fabrykach w Polsce, nie wiadomo, jak długo potrwa przerwa. Wybuch wojny na Ukrainie zakłócił łańcuchy dostaw wielu firm" - tłumaczy firma
Brakuje przede wszystkim komponentów elektronicznych"
także będzie pewnie tylko gorzej
"Volkswagen Poznań od 10 marca wstrzymuje produkcję aut w dwóch fabrykach w Polsce, nie wiadomo, jak długo potrwa przerwa. Wybuch wojny na Ukrainie zakłócił łańcuchy dostaw wielu firm" - tłumaczy firma
-
- Lex Driver
w związku z problemami z dostawami drogą morską (wzrost kosztów) część firm przerzuciła dostawę części z Chin na koleje - sytuacja dostaw towarów które szły tą drogą się zrobiła niepewna - USA nie ma znaczenia - na Tajwanie produkuje się 92% zaawansowanych półprzewodników a za większość reszty odpowiada Południowa Korea - produkcja półprzewodników i aktualne problemy związane z ich dostępnością to bardzo długi temat aktualnie - głównie chodzi o skok zapotrzebowania, braki stażu, wieloletnie umowy określające rozmiar produkcji dla danych odbiorców oraz rozbicie na wiele różnych możliwych stopni procesów technologicznych - większość czipów projektuje się pod dany proces/maszyny - i'm nowszy/bardziej zaawansowany tym zwyczajowo droższy, nikt nie buduje nowych zakładów produkcyjnych pod starsze/niższe procesy, stworzenie kolejnej linii produkcyjnej trwa lata - gdy zaburzył się szereg dostaw + na początku pandemii przestały się sprzedawać samochody i producenci zmniejszyli dostawy (większość pracuje na małych stanach magazynowych bazując na bieżących codziennych dostawach) prognozując utrzymanie się trendu spadku zainteresowania nowymi pojazdami - historia jest dosyć długaGhotti wrote:mało istotne obecnie, ale z tego co czytałem USA kupuje 90% neonu z Ukrainy i 35% palladu, wczoraj Toyota zwolniła 2600 ludzi z fabryki w Rosji i nie sprzedaje tam już samochodów Lex/Toyota zobaczymy co będzie dalej
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Kiepski okres, ale za pewne zostanie sporo aut które były w produkcji dla Rosji...
One nie zostaną dostarczone, zablokowała to Toyota.
Podobnie BMW/VW/Mercedes... jest więc jakaś szansa na "szybkie auto" które zamówił Kacap
Podobnie BMW/VW/Mercedes... jest więc jakaś szansa na "szybkie auto" które zamówił Kacap

-
- Lex Master
w Rosji się sprzedawało zdaje się 35k samochodów Lexusa w sumie całkiem sporo bo w całej europie się sprzedaje rocznie chyba 120 tys tyle, że oni mają chyba tylko wersje silnikowe benzynowe bo tam można je sprzedawać
więc to prędzej poleci na USA/Kanada

-
- Lex Driver
raczej nie trafią na nasz rynek bo za dużo zabawy/roboty z transportem i logistyką - raczej po prostu te będące w transporcie aktualnie dotrą do klientów / zatrzymają się gdzieś wcześniejpss wrote:Kiepski okres, ale za pewne zostanie sporo aut które były w produkcji dla Rosji...
za to prawdopodobnie realizacja produkcji dla ich zamówień zostanie tymczasowo wstrzymana - jest szanse że "nasze" podskoczą w kolejce
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
ja dzisiaj dostałem info że samochód na maj - zamówiony koniec sierpnia
i nst informacja brak rabatów
i nst informacja brak rabatów
-
- Lex Master
Eco bonusu tez już nie ma?
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Będzie tylko gorzej;
https://www.samar.pl/__/3/3.a/114157/3. ... cale=pl_PL
https://www.samar.pl/__/3/3.a/114157/3. ... cale=pl_PL
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
już nie pytałem dokładnie ale chciałem jeszcze dorzucić pakiet do swojego samochodu i pytam ile rabatu - informacja nie ma rabatów
więc zrezygnowałem bo stwierdziłem, że może znowu się przedłuży o nst miesiące
no ale cóż , nie ma co się dziwic teraz jest wszystko na głowie postawione i sa też ważniejsze sprawy
więc zrezygnowałem bo stwierdziłem, że może znowu się przedłuży o nst miesiące
no ale cóż , nie ma co się dziwic teraz jest wszystko na głowie postawione i sa też ważniejsze sprawy