Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by whero »

Ghotti wrote:Tyle ze jest tam tez fabryka Lexusa również która pewnie zaraz stanie, Ukraina wydobywa chociażby neon który jest potrzebny do półprzewodników także będzie tylko gorzej ….
neon nie będzie stanowił aż takiego problemu - o ile jest on wymagany i Ukraina stanowiła znaczący % jako źródło neonu do produkcji półprzewodników to jednak w ogólnoświatowym zużyciu neonu to produkcja półprzewodników nie stanowi dużego % odbiorcy - tak że wątpię żeby to miało spowodować spowolnienie produkcji - ceny neonu na rynku światowym mogą skoczyć ale... półprzewodniki przy aktualnych brakach dostępności/cenach na rynku wciąż będzie się opłacało produkować -dużo szybciej 'zabraknie' do produkcji *tańszych* znaków/lamp niż odczują problemu z jego dostępnością producenci półprzewodników
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

mało istotne obecnie, ale z tego co czytałem USA kupuje 90% neonu z Ukrainy i 35% palladu, wczoraj Toyota zwolniła 2600 ludzi z fabryki w Rosji i nie sprzedaje tam już samochodów Lex/Toyota zobaczymy co będzie dalej
"Volkswagen Poznań od 10 marca wstrzymuje produkcję aut w dwóch fabrykach w Polsce, nie wiadomo, jak długo potrwa przerwa. Wybuch wojny na Ukrainie zakłócił łańcuchy dostaw wielu firm" - tłumaczy firma
Brakuje przede wszystkim komponentów elektronicznych"

także będzie pewnie tylko gorzej
whero
Lex Driver

Post by whero »

Ghotti wrote:mało istotne obecnie, ale z tego co czytałem USA kupuje 90% neonu z Ukrainy i 35% palladu, wczoraj Toyota zwolniła 2600 ludzi z fabryki w Rosji i nie sprzedaje tam już samochodów Lex/Toyota zobaczymy co będzie dalej
"Volkswagen Poznań od 10 marca wstrzymuje produkcję aut w dwóch fabrykach w Polsce, nie wiadomo, jak długo potrwa przerwa. Wybuch wojny na Ukrainie zakłócił łańcuchy dostaw wielu firm" - tłumaczy firma
Brakuje przede wszystkim komponentów elektronicznych"

także będzie pewnie tylko gorzej
w związku z problemami z dostawami drogą morską (wzrost kosztów) część firm przerzuciła dostawę części z Chin na koleje - sytuacja dostaw towarów które szły tą drogą się zrobiła niepewna - USA nie ma znaczenia - na Tajwanie produkuje się 92% zaawansowanych półprzewodników a za większość reszty odpowiada Południowa Korea - produkcja półprzewodników i aktualne problemy związane z ich dostępnością to bardzo długi temat aktualnie - głównie chodzi o skok zapotrzebowania, braki stażu, wieloletnie umowy określające rozmiar produkcji dla danych odbiorców oraz rozbicie na wiele różnych możliwych stopni procesów technologicznych - większość czipów projektuje się pod dany proces/maszyny - i'm nowszy/bardziej zaawansowany tym zwyczajowo droższy, nikt nie buduje nowych zakładów produkcyjnych pod starsze/niższe procesy, stworzenie kolejnej linii produkcyjnej trwa lata - gdy zaburzył się szereg dostaw + na początku pandemii przestały się sprzedawać samochody i producenci zmniejszyli dostawy (większość pracuje na małych stanach magazynowych bazując na bieżących codziennych dostawach) prognozując utrzymanie się trendu spadku zainteresowania nowymi pojazdami - historia jest dosyć długa
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

Kiepski okres, ale za pewne zostanie sporo aut które były w produkcji dla Rosji...
One nie zostaną dostarczone, zablokowała to Toyota.
Podobnie BMW/VW/Mercedes... jest więc jakaś szansa na "szybkie auto" które zamówił Kacap ;)
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

w Rosji się sprzedawało zdaje się 35k samochodów Lexusa w sumie całkiem sporo bo w całej europie się sprzedaje rocznie chyba 120 tys tyle, że oni mają chyba tylko wersje silnikowe benzynowe bo tam można je sprzedawać ;) więc to prędzej poleci na USA/Kanada
whero
Lex Driver

Post by whero »

pss wrote:Kiepski okres, ale za pewne zostanie sporo aut które były w produkcji dla Rosji...
One nie zostaną dostarczone, zablokowała to Toyota.
Podobnie BMW/VW/Mercedes... jest więc jakaś szansa na "szybkie auto" które zamówił Kacap ;)
raczej nie trafią na nasz rynek bo za dużo zabawy/roboty z transportem i logistyką - raczej po prostu te będące w transporcie aktualnie dotrą do klientów / zatrzymają się gdzieś wcześniej
za to prawdopodobnie realizacja produkcji dla ich zamówień zostanie tymczasowo wstrzymana - jest szanse że "nasze" podskoczą w kolejce
Farmax
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Farmax »

ja dzisiaj dostałem info że samochód na maj - zamówiony koniec sierpnia
i nst informacja brak rabatów
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Eco bonusu tez już nie ma?
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Farmax
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Farmax »

już nie pytałem dokładnie ale chciałem jeszcze dorzucić pakiet do swojego samochodu i pytam ile rabatu - informacja nie ma rabatów
więc zrezygnowałem bo stwierdziłem, że może znowu się przedłuży o nst miesiące
no ale cóż , nie ma co się dziwic teraz jest wszystko na głowie postawione i sa też ważniejsze sprawy
Post Reply

Return to “Lexus NX”