Wczoraj nabiłem klimę, i niby wszystko ok, kontrolka się pali, leci jakieś tam chłodniejsze powietrze, może bez szału, ale mówią, że się unormuje. No ale wracam do domu i lipa, pocę się, sprawdzam, a z kratek ciepłe powietrze leci, mimo, ze termostat ustawiony na 16.
Sprawdziłem czy sprężarka się załącza i wyraźnie słychać, ze tak. Może układ jest nieszczelny? Ale to powinni chyba sprawdzić podczas ładowania, czyż nie?
Jadę do nich się dowiedzieć coś więcej, bo się wkurzyłem, że kasa poszła, a klimy nie ma :/
Klimatyzacja - nie chłodzi po nabiciu
- IgoR_KilleR
- Lex user
- Model Lexusa: Is 200
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: Klimatyzacja - nie chłodzi po nabiciu
Tak, najpierw powinni wypompować resztki czynnika, sprawdzić układ próżniowo i dopiero wpompować nowy czynnik z olejem. Może został niedomknięty jeden z dwóch zawór i czynnik uciekał powoli. Wtedy zawór jest do wymiany... ale nie jest to jakaś super droga sprawa.
Pozdro
Pozdro
Luxusem jadę... 

- IgoR_KilleR
- Lex user
Dziwna sprawa, chciałem pojechać do nich do warsztatu i wyjaśnić sprawę, wsiadam do samochodu odpalam, wyjeżdżam z podwórka... A tu klima działa! Nie rozumiem tego, dlaczego zatem wczoraj nie działała?
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
prawidłowo poprostu odczynnik po nabiciu musi sie ustabilizowac, w żony w clio tak samo było, tak jak pisze kolega Janasek najpierw wypompować sie powinno odczynnik pózniej nabijanie odczynnika i olej na koniec sprawdzanie szczelności przez specjalne okulary
- szejk_m
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 MKII
Teoretycznie, jeśli wszystko z układem jest w porządku, to klima powinna chłodzić od razu po napełnieniu. I tak było u mnie.
Jeżeli problem będzie się powtarzał, proponował bym sprawdzenie osuszacza, tam może nazbierać się syf, i czasem przytyka układ.
Osuszacz to to podłużne coś z boku skraplacza (chłodnicy klimy), wkład to taki woreczek z granulatem, takim jak np w kartonach ze sprzętem rtv, tylko trochę inny skład chemiczny.
Jeżeli problem będzie się powtarzał, proponował bym sprawdzenie osuszacza, tam może nazbierać się syf, i czasem przytyka układ.
Osuszacz to to podłużne coś z boku skraplacza (chłodnicy klimy), wkład to taki woreczek z granulatem, takim jak np w kartonach ze sprzętem rtv, tylko trochę inny skład chemiczny.
- prosperopro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS400 UCF11
a moze poprostu masz poblem z czujnikiem temperatury ? ja w innym samochodzie mialem tak ze zablokowal sie na jednej temp i w lecie klima dawala a w zimie bylo zimno
(cieplej niz na dworze ale jakies 15 stopni) przy ustawieniu namaxymalna temp. Od tamtej pory powiedzialem stanowcze NIE Dyszlom 

"Coś co jest teraz jest gorsze niż było"
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
"Proste sa dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
"samochody sa na benzyne. na olej napedowy jezdza traktory i ciezarowki, a na gazie gotuje sie obiad. tyle w tym temacie."
TOYOTA LEXUS LS400 ®
- IgoR_KilleR
- Lex user
Czujnik temperatury mi nie działa - ale tej zewnętrznej. Generalnie klima działa, więc jestem zadowolony.prosperopro wrote:a moze poprostu masz poblem z czujnikiem temperatury ? ja w innym samochodzie mialem tak ze zablokowal sie na jednej temp i w lecie klima dawala a w zimie bylo zimno(cieplej niz na dworze ale jakies 15 stopni) przy ustawieniu namaxymalna temp. Od tamtej pory powiedzialem stanowcze NIE Dyszlom
- Kowal
- Lex user
- Model Lexusa: Yaris mk3
Podepnę się pod ten temat z jednym pytaniem.
Dzisiaj odstawiłem GS-a na dołożenie centralnego zamku i czujników parkowania. Niestety coś się stało z klimą. Mechanik rozmontował dolny panel kokpitu nad pedałami gdzie grzebał z centralem. Wszystko działa poza wysterowaniem klimatyzacji. Ustawiłem jak zwykle 20 stopni i samochód chciał mnie ugotować, dopiero po ustawieniu minimum czyli 16 stopni, zaczęło chłodzić. Czy to może być od źle podłączonego / uszkodzonego czujnika temperatury wewnętrznej? Gdzie ten czujnik się znajduje, pod stacyjką, nad prawą nogą w takiej małej kratce?
Dzisiaj odstawiłem GS-a na dołożenie centralnego zamku i czujników parkowania. Niestety coś się stało z klimą. Mechanik rozmontował dolny panel kokpitu nad pedałami gdzie grzebał z centralem. Wszystko działa poza wysterowaniem klimatyzacji. Ustawiłem jak zwykle 20 stopni i samochód chciał mnie ugotować, dopiero po ustawieniu minimum czyli 16 stopni, zaczęło chłodzić. Czy to może być od źle podłączonego / uszkodzonego czujnika temperatury wewnętrznej? Gdzie ten czujnik się znajduje, pod stacyjką, nad prawą nogą w takiej małej kratce?